האגודה הבין-לאומית לוולקנולוגיה ולכימיה של פנים כדור הארץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האגודה הבינלאומית לוולקנולוגיה ולכימיה של פנים כדור הארץ

האגודה הבין-לאומית לוולקנולוגיה ולכימיה של פנים כדור הארץאנגלית: International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior), או בראשי תיבות שמה באנגלית IAVCEI, היא אגודה בינלאומית היוזמת מחקרים בוולקנולוגיה, משקיעה מאמצים למנוע או לצמצם את הסכנות מהתפרצויות געשיות, ויוזמת מחקרים בתחומים נושקים כדוגמת גאוכימיה ופטרולוגיה של סלעי יסוד, גאוכרונולוגיה, מרבצים של מינרלים שמקורם געשי והפיזיקה של יצירת ועליית מאגמה במעטפת העליונה ובקרום. זוהי אחת משמונה האגודות של האיגוד הבינלאומי לגאודזיה וגאופיזיקה (International Union of Geodesy and Geophysics בראשי תיבות IUGG).

את האגודה מפעילה ועדה מנהלת שחבריה מתחלפים מדי ארבע שנים. הוועדה קובעת את מדיניות האגודה, ומיישמת אותה באמצעות ועדות משנה וקבוצות משימה. האגודה מוציאה לאור את כתב העת Bulletin of Volcanology (עלון הוולקנולוגיה).

היסטוריה

האיגוד הבינלאומי לגאודזיה וגאופיזיקה בראשי תיבות IUGG, ארגון בלתי-ממשלתי, הוקם ב-1919. גם מחלקת הוולקנולוגיה של ה-IUGG הוקמה ב-1919,[1] והיא הייתה הגרעין שממנה נוצרה אחר-כך ה-IAVCEI. היא הוקמה רשמית באספה הכללית הראשונה של ה-IUGG (רומא, 1922). שמה שונה ל"האגודה הבינלאומית לוולקנולוגיה" (International Association of Volcanology בראשי תיבות IAV) באספה הכללית הרביעית של ה-IUGG (סטוקהולם, 1930). הכללים והתקנון של ה-IAV אושרו בהלסינקי ב-1960 ועברו רביזיה בציריך ב-1967, ובקנברה ב-1979. שמה הנוכחי של האגודה אומץ ב-1967 במטרה ליצור אחידות עם שמה של האגודה המשלימה במסגרת ה-IUGG - "האיגוד הבינלאומי לסייסמולוגיה ופיזיקה של פנים כדור הארץ" (International Association of Seismology and the Physics of the Earth's Interior בראשי תיבות IASPEI).‏[2]

מטרות ה-IAVCEI

התקנון של ה- IAVCEI כולל ארבע מטרות:

  • לחקור בעיות מדעיות הקשורות בהרי געש ובתהליכים געשיים, בעבר ובהווה, ובכימיה של פנים כדור הארץ.
  • לעודד, ליזום ולתאם מחקר, ולקדם שיתוף פעולה בינלאומי בביצוע מחקרים אלו.
  • לעודד וולקנולוגים להתריע בפני הרשויות המתאימות על חשיבות המעקב הנאות על הרי געש פעילים או פעילים בפוטנציה, ועל הערכת הסיכון הגעשי.
  • לארגן לשם דיון ופרסום תוצאות של מחקר מדעי על וולקנולוגיה והכימיה של פנים כדור הארץ.

ב-IUGG חברות רק מדינות (ובהן ישראל) והן חברות באופן אוטומטי גם ב-IAVCEI. לאחר 1966 יכלו גם אנשים פרטיים להיות חברים ב-IAVCEI.

פרסומים

Bulletin of Volcanology (עלון הוולקנולוגיה) הוא הביטאון של האגודה. הוא החליף את הביטאון Bulletin Volcanologique שיצא לאור לראשונה ב-1922.

האגודה הדפיסה 22 כרכים של "הקטלוג של הר הגעש הפעילים של העולם". על הכוונה להוציא את ה"קטלוג" הוחלט ב-1924, והוא החל לצאת לאור ב-1948 כאשר נקבעו החלוקה לאזורים והפורמט. הכרך הראשון, על אינדונזיה יצא לאור ב-1951, והכרך ה-22 על ניו זילנד יצא לאור ב-1967.

פרסים שהאגודה מחלקת

ראו גם

  • מספר הר געש – שיטה שפותחה עבור "קטלוג של הרי הגעש הפעילים של העולם"

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0