הנדסת מכשור ובקרה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-colors-edit-find-replace.svg
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך עוסק במסלול ההכשרה של המה"ט ולא בענף.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך עוסק במסלול ההכשרה של המה"ט ולא בענף.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

הנדסת בקרה או הנדסת מכשור ובקרה היא תחום הנדסי המחיל בקרה אוטומטית על מנגנונים ומערכות שונות. הנדסה זו תופסת כיום מקום מרכזי בתעשייה המודרנית על כל גווניה בשל הצורך בתחכום ובשכלול התפוקה הקיימת ובפיתוח תעשיות חדשות עתירות ידע. בידע הקיים בתחום הנדסת הבקרה נעשה שימוש רב בתחומי הנדסה רבים נוספים, כמו הנדסת מכונות, הנדסת חשמל, הנדסת מבנים, הנדסת אווירונאוטיקה ועוד[1].

מטרת התחום היא בניית מערכות ומנגנונים להשגת תוצאה רצויה כלשהי. לשם כך על מהנדס הבקרה להבין את אופן פעולת המערכת ולהכיר/לפתח פתרונות המביאות אותה להתנהגות רצויה. דוגמה ידועה ונפוצה היא מערכת בקרת שיוט הנמצאת בכלי רכב רבים כיום. במקרה זה, התוצאה הרצויה היא מהירות הרכב עליה מחליט הנהג. על מנת לבנות את המערכת, על המהנדס לבנות מערכת המודדת את מהירות הרכב בכל רגע נתון, משווה אותה למהירות הרצויה, ומפעילה מנגנונים שונים לתיקון המהירות במידה ואינה שווה לזו שהגדיר הנהג. דוגמה נפוצה נוספת היא מערכת מיזוג אוויר- המשתמש מגדיר טמפרטורה רצויה, ועל המערכת לפעול על מנת להביא את טמפרטורת החדר לזו שהוגדרה על ידי המשתמש.

בעבר, תהליך הבקרה נעשה בצורה ידנית- על העובד היה לאבחן את סטיית המערכת מהתוצאה הרצויה, ולפעול באופן ידני על מנת לתקן אותה. תהליך זה סבל מרמת דיוק נמוכה ויכולת תגובה איטית שלא ענו על דרישת התעשייה לשמור על ערכים קבועים של משתנים כמו טמפרטורה, לחץ, זרימה, לחות, מפלס ונוספים. מתוך מציאות זו, נולדה השאיפה להתפתחות טכנולוגית יעילה ומדויקת אשר הולידה את תחום הנדסת מכשור ובקרה.

יתרונות מערכות בקרה ממוחשבות

  • ייצור אחיד
  • חיסכון בכח אדם
  • תהליך מדויק יותר
  • בטיחות גבוהה במקומות עבודה רגישים
  • הגדלת תפוקת המפעל
  • חיסכון רב בחומרי גלם
  • שינוי מיידי בתהליך הייצור על ידי התאמת תוכנה

הכשרה

הכשרת מומחים בתחום מכשור ובקרה פורסת בפני הסטודנטים את כל תחומי העולם הטכני. זאת, מאחר שהמאפיין הבולט והייחודי של המקצוע, הנו היכולת לבצע אינטגרציה בתכנון ויישום של התחומים הללו. במהלך הלימודים יסקרו נושאים מגוונים בהם מערכות ממשק ממוחשבות, הנדסה תעשייתית, שרטוט טכני ומערכות בקרה וניתוב. למוסמכים בהנדסת מכשור ובקרה צפויה השתלבות קלה בשוק העבודה במגוון חברות וארגונים, בהבניית ותפעול מערכות ממוחשבות בתחומים שונים בהם רובוטיקה, מערכות שינוע, ממשקים סלולריים, מתקנים אוטומטיים ונוספים.

הנדסאי מכשור ובקרה מחזיקים בדיפלומה ממשלתית המאושרת על ידי הממשלתי להכשרות בטכנולוגיה ובמדע (מה"ט). תקופת הלימודים לדיפלומה אורכת לערך שלוש שנים וכרוחה בהשלמת קורסים שונים דוגמת: תורת החשמל, מערכות בקרה, בקרים מתוכנתים, אלקטרוניקה של מערכות בקרה ועוד. על מנת לסיים בהצלחה את מסלול ההכשרה המקצועי ולקבל דיפלומת טכנאי\הנדסאי, על המועמד להציג פרויקט גמר שישקף באופן מעשי או תאורטי את הבנתו בתחום ההתמחות. הפרויקט ישלב אספקטים מקצועיים שונים הנוגעים לתכנון וביצוע של המערכות והחומרות אשר נלמדו במהלך הלימודים, ובסופם יהיה זכרי הבוגר להירשם בפנקס ההנדסאים.תנאי הקבלה למסלול זה עשויים להשתנות ממוסד למוסד אך לרוב יחייבו תעודת בגרות מספקת במקצועות היסוד אנגלית, מתמטיקה והבעה, במסלולים נוחים למועמדים אשר עברו את גיל 35. המכללות הנבחרות מציעות גם לימודי מכינה למועמדים שלא עומדים בתנאי המוסד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הנדסת מכשור ובקרה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

  1. ^ Brian Douglas (2015-03-01), Why Learn Control Theory, נבדק ב-2019-06-15