הקורפוס האוסטרלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הקורפוס האוסטרלי
Australian Corps
Aus corp WW1.svg
פרטים
מדינה אוסטרליהאוסטרליה אוסטרליה
שיוך צבא אוסטרליה
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 19171918
מלחמות מלחמת העולם הראשונה

הקורפוס האוסטרלי היה קורפוס במלחמת העולם הראשונה שהכיל את כל חמש הדיוויזיות האוסטרליות שפעלו בחזית המערבית. זה היה הקורפוס הגדול ביותר של האימפריה הבריטית בצרפת. [1] בשיאו כלל הקורפוס האוסטרלי 109,881 חיילים. [2] הקורפוס הוקם ב-1 בנובמבר 1917 והחליף את קורפוס אנזא"ק ה-1, ואילו קורפוס אנזאק ה-2, שהכיל את הדיוויזיה הניו זילנדית, הפך לקורפוס ה-22 הבריטי.

היסטוריה

בעקבות הלחימה הקשה ב-1917, שבה סבלו הדיוויזיות האוסטרליות קשות בבולקור, מסין וקרב איפר השלישי, עמד הכוח האימפריאלי האוסטרלי (AIF) בפני משבר כוח אדם. הגיוס מרצון היה בירידה, ואילו משאל העם על גיוס חובה נכשל. תוכניות להקים את הדיוויזיה האוסטרלית ה-6 בוטלו, ועל מנת לספק את כוח האדם הדרוש, הוצע לפרק את הדיוויזיה האוסטרלית ה-4, החלשה ביותר, אולם חברי ה-AIF התנגדו לכך מאוד. [2]

הגנרל ויליאם בירדווד, מפקד AIF, הציע כי בהקמת הקורפוס האוסטרלי, הדיוויזיה החלשה ביותר יכולה לשמש כעתודה, ולספק עתודות לחטיבות הלוחמות. פילדמרשל דאגלס הייג, מפקד חיל המשלוח הבריטי, קיבל את ההצעה הזו. במקור הוא התנגד לשלב בין חמש הדיוויזיות האוסטרליות לקורפוס יחיד מכיוון שהוא החשיב את זה כלא יעיל. אופיו האוסטרלי של הקורפוס שופר באמצעות תוספת של טייסת AFC ה-3 וסוללות ארטילריית מצור אוסטרליות. כמו כן, נחשב לנכון למנות קצינים אוסטרלים לכל תפקידים פיקודיים בכירים. עם זאת, בירדווד נשאר בפיקוד על הקורפוס.

הגנרל יוברט גוף פוטר מפיקוד על הארמייה החמישית הבריטית בעקבות כישלונו במתקפת האביב הגרמנית בשנת 1918. כשהחליט הייג על רפורמה בארמייה החמישית, הוא הציע את הפיקוד לבירדווד. זה סלל את הדרך לאוסטרלי לקבל את הפיקוד על הקורפוס, פיקוד השדה הגבוה ביותר שהחזיק אוסטרלי במלחמה. שני המועמדים היו סיריל ברודנל וייט (ראש המטה של בירדווד) וג'ון מונש (מפקד הדיוויזיה האוסטרלית ה-3). מונאש, שהיה מבוגר, התנסה בפיקוד על כוחות בקרב והועדף על ידי הייג ופירווד, קיבל את התפקיד במאי 1918 והועלה לדרגת לוטננט גנרל. הקורפוס האוסטרלי ביצע פעולות רבות במהלך מתקפת מאה הימים וזכה להצלחה רבה. [2]

הדיוויזיה הרביעית ראתה מנוחה מועטה בתפקידה כ"עתודה". בדצמבר 1917 היא הועברה לעתודה ליד פרונה בעקבות מתקפת הנגד הגרמנית בקרב קמברה. בינואר 1918 הוחזרה האוגדה לקו החזית דרומית לאיפר כאשר הייג נעתר לדרישות הצרפתיות להשתלט על יותר חלקים מהחזית. מרגע זה עד שנסוגו האוסטרלים מהלחימה בראשית אוקטובר, כל דיוויזיות הקורפוס ראו פעולה מתמשכת כמעט. במקום לפרק דיוויזיות שלמות, כל איחוד כוח נעשה תחת המערכת הבריטית של צמצום חטיבות מארבעה גדודים לשלושה.

הערות שוליים

  1. ^ Edmonds 1937, p. 30.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 Fleming 2012, p. 7.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0