וילה סבואה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וילה סבואה

וילה סבואה היא וילה בפואסי (Poissy) שליד פריז, שתכנן האדריכל לה קורבוזיה. הווילה נבנתה בשנת 1929 ונחשבת לאבן דרך חשובה בהתפתחות האדריכלות המודרנית בכלל והסגנון הבינלאומי בפרט. בשנת 2016 הוכרה, יחד עם 16 מבנים ואתרים נוספים שתכנן לה קורבוזיה, כאתר מורשת עולמית.

לה קורבוזיה היה האדריכל הראשון שלמד לנצל את יתרונותיו של הבטון המזוין, שהומצא בסוף המאה ה-19, כדי ליצור אדריכלות חדשנית ופחות מוגבלת. את רעיונותיו בנושא זה יישם בכמה ממבניו הראשונים ואף הגדיר את חמשת העקרונות הבסיסיים לתכנון הנובעים מהאפשרויות שנותן הבטון המזוין. חמשת עקרונות אלו באו לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר בווילה סבואה והם:

  1. יש להרים את הבניין על עמודים כך שאפשר להשתמש בחלל שמתחתם כקומה ראשונה פתוחה וזורמת. לעמודים במבנה על פי עקרונותיו קראו "פילוטי".
  2. שלד הבניין צריך להיות מבוסס על עמודים היוצרים את החלוקה הגאומטרית הפנימית שלו, הם מוסתרים בתוך הקירות ומשחררים את הקירות מנשיאת המבנה.
  3. החלונות מתמשכים כקו אופקי רצוף המשמש כמוטיב במעטפת הבניין וכיוון שהקירות אינם משמשים עוד כקירות נושאים ניתן לפתוח בהם כל פתח כדי להכניס אור, אוויר ותחושת זרימה לתוך המבנה.
  4. חלל הפנים חופשי לחלוטין מבחינה תכנונית. מקום קירותיו הפנימיים ומידותיו מותאמים לחלוטין לפעולות הנדרשות לדיירים.
  5. הגג השטוח מיועד להיות אזור בילוי ומרגוע לדיירים באוויר הפתוח, שימושי לחלוטין. הוא מכיל גינה קטנה וסולריום - מרפסת שיזוף עילית.

הווילה עצמה תוכננה להיות בית קיט כפרי של משפחת סבואה הצרפתית והיא נמצאת בשטח ירוק פתוח, שהיה מוקף עצים במקור. המבנה נתפש במרחב הפתוח כעצם נקי טהור המובא בקונטרסט עם צבעי הטבע הסובב אותו. עיצוב הפנים שלו היה מנוגד גם כן לצבע הלבן ולגאומטריה הברורה מאוד של הבניין עצמו. הבית כולל חצר פנימית פתוחה וקומת גג פתוחה הכוללת רמפת עלייה אליה מתוך פנים הבית. התכנון התייחס גם להגעה אל הבית במכונית פרטית החונה מתחת לבית - רעיון שנראה כיום כדבר פשוט ויש גם רבים המבקרים את עצם התפישה אך היה מהפכני מאוד בתקופתו, שבה רק החל הייצור התעשייתי של המכוניות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא וילה סבואה בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0