חומצה סוקסינית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חומצה סוקסינית, חומצה בוטאנדיואית
Bernsteinsäure2.svg
Succinic-acid-3D-balls.png
שם סיסטמטי Succinic acid, Butanedioic acid, ethane-1,2-dicarboxylic acid
מסה מולרית 118.09 גרם/מול
מראה גביש מוצק חסר צבע
מספר CAS 110-15-6
צפיפות 1.56 גרם/סמ"ק
טמפרטורת היתוך 185 - 187 °C
271.15 K
טמפרטורת רתיחה 235 °C
508.15 K
חומציות 4.2 או 5.6 ‏pKa

חומצה סוקסיניתאנגלית: Succinic acid) או חומצה בוטאנדיואית (באנגלית: butanedioic acid), המכונה גם כוהל ענברי (באנגלית: spirit of amber), היא חומצה דיקרבוקסילית המשמשת במעגל קרבס. מקור שמה של החומצה במילה הלטינית "סקסינום" (succinum) שמשמעו ענבר, מאחר שניתן להפיק את החומצה מענבר.

תכונות

החומצה מוצקה בטמפרטורת החדר, ומראה גבישי חסר צבע וחסר ריח. נקודת ההיתוך של החומצה היא בטמפרטורה של 185°C ונקודת הרתיחה של היא בטמפרטורה של 235°C.

החומצה פעילה במעגל קרבס ותורמת אלקטרון במהלך התגובה:

succinate + FAD → fumarate + FADH2.

שימושים

החומצה נוצרה באמצעות זיקוק ענבר בחול, ונעשה בה בעבר שימוש להפגת כאבים רומטואידים. החומצה משמשת כתוסף מזון ומספר ה-E שלה: E363.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חומצה סוקסינית בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0