טוילאפה איונו סייללה מליאלגאוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:עריכה

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
טוילאפה איונו סייללה מליאלגאוי
Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi
Tuilaepa Sailele Malielegaoi.jpg
לידה 14 באפריל 1945 (גיל: 78)
סמואה
מדינה סמואהסמואה סמואה
ראש ממשלה ושר החוץ של סמואה ה־6
23 בנובמבר 199817 במאי 2021
(22 שנים)
→ טופילאו אטי אלסנה
סגן ראש הממשלה
8 באפריל 198823 בנובמבר 1998
(10 שנים)
חבר האספה המחוקקת של סמואה
מאי 1981 – מכהן
(כ־42 שנים)

טוילאפה איונו סייללה מליאלגאויסמואית: Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi;‏ נולד ב-14 באפריל 1945) היה ראש הממשלה ושר החוץ של סמואה מנובמבר 1998 ועד מאי 2021.[1] בכך היה למעשה ראש הממשלה שכיהן הכי הרבה זמן בתולדות המדינה.

הוא מכהן באספה המחוקקת של סמואה מאז שנת 1981 ובשנים 19881998 כיהן כסגן ראש הממשלה. בעבר כיהן גם כשר האוצר והתעשייה.

בצעירותו היה מליאלגאוי לסמואי הראשון שמסיים לימודי תואר שני במסחר, והוא עשה זאת באוניברסיטת אוקלנד.[2] לאחר הלימודים ולפני היבחרו לפרלמנט הוא עבד בחרות פרייס ווטרהאוס קופרס והקהילה הכלכלית האירופית.

ביוגרפיה

נולד בכפר באי אופולו, למד בתיכון ליד מכללת סנט ג'וזף. לאחר מכן קיבל תואר שני מאוניברסיטת אוקלנד, והיה לסמואן הראשון שקיבל תואר שני במסחר.

הוא עבד עבור הקהילה הכלכלית האירופית לפני שזכה בבחירות לפרלמנט הסמואי בשנת 1980.

טווילאפה איבד שני קרובי משפחה ברעידת האדמה ובצונאמי בסמואה 2009 כולל בתה של אחת.

קריירה פוליטית

טוילאפה היה סגן ראש הממשלה ושר האוצר. במשך זמן מה הוא היה גם ראש הממשלה וגם שר האוצר לאחר שטופילאו אטי אלסנה פרש מראשות הממשלה. עם זאת, לאחר שינוי עירוני בקבינט לאחר הבחירות הבאות בשנת 2001 בהן נבחר לתקופת כהונה נוספת, ויתר טווילאפה על תפקיד שר האוצר למיזה טלפוני רצלאף שהפכה גם לסגנית ראש הממשלה החדשה.

הסיבה שניתנה לוויתורו של טווילאפה על משרד האוצר הייתה מידת האחריות והעבודה הכרוכים בהיותם גם ראש ממשלה וגם שר האוצר וכדי לבצע את העבודה כראוי נדרש שר במשרה מלאה. טווילאפה הקצה את תיק האוצר מאז פעמיים.

טווילאפה זכה לראשונה בבחירות שייצג את מחוז לפה שלו בשנת 1980, לאחר מותו של הנציג הקודם. מאז נבחר ללה מחדש. הוא כיהן כשר אוצר בממשלת טופילאו בשנים 1991 ו-1996. בשנת 1991 מונה לסגן ראש הממשלה. בשנת 1998 פרש טופילאו מהפרלמנט (ומכאן ראשות הממשלה) בגלל חוסר בריאות. טואילאפה הפך אז לראש הממשלה השישי של סמואה. הוא הוביל בהצלחה את מפלגת ה-HRPP שלו לבחירות חוזרות בבחירות הכלליות 2001, 2006, 2011 ו-2016. בשנת 2012 טואילאפה הפך לראש הממשלה המכהן ביותר בסמואה, ועלה על כהונתו של קודמו, טופילאו אטי אלסנה. עד תבוסתו האלקטורלית בשנת 2021, טווילאפה היה גם ראש הממשלה המכהן השני הארוך ביותר בעולם, רק אחרי הון סן בקמבודיה.

ביקורת

מתג נתיב תנוע

ממשלתו של טווילאפה העבירה חקיקה שנויה במחלוקת מאוד בשנת 2009 כדי להחליף את השימוש בכבישים הסמואיים מתנועת ימין לשמאל. המחלוקת הביאה הפגנה שקטה שמשכה למעלה מ-15,000 אנשים הפגנת המחאה הגדולה ביותר בהיסטוריה של סמואה, וכן הקמת מפלגת העם, מפלגה פוליטית שהוקמה תוך כדי במחאה להחליף את השלטון.

משמרת קו תאריך בינלאומי

בשנת 2011, ממשלת טווילאפה הציגה הצעת חוק להעתקת סמואה המערבית לקו התאריכים הבינלאומי, כדי להקל על היחסים הכלכליים עם אוסטרליה, ניו זילנד ואסיה (על ידי הבטחה שסמואה כבר לא תהיה רחוקה יום קלנדרי מהם). לדברי העורך של Samoa Observer, קני לסה, סמואים רבים ראו בהצעת החוק "עוד רעיון מטורף מראש הממשלה המטורף שלנו". גם פוליטיקאים באופוזיציה מתחו ביקורת על כך בטענה שהיא לא תגדיל את היצוא, וכי למעשה תשלול מסמואה את "נקודת המכירה הייחודית שלה בתיירות כמקום האחרון לראות את השמש", ממש מזרחית לקו התמרים. טווילאפה הגיב בקריאתו לחבר הפרלמנט של האופוזיציה, ליאלאפול פול רימוני אייאפי (ממפלגת טאוטואה סמואה) "טיפש מאוד", והוסיף כי "רק אידיוט" לא יצליח לראות את היתרונות של הצעת החוק". עם זאת, הצעת החוק זכתה לתמיכת לשכת המסחר של סמואה והרוב המכריע של המגזר הפרטי והפיננסי. היתרון העיקרי בכך, בהתחשב בכך שרוב הסחר התנהל עם ניו זילנד ואוסטרליה, וסקטור סחר הולך וגדל עם דרום מזרח ומזרח אסיה, שהיותו באותו יום עם שותפי המסחר הגדולים הללו יביא לשיפור בפריון, ככל שיותר ניתן היה להקל על סחר במהלך שבוע בן חמישה ימים משותף, בניגוד למצב הקודם של שיתוף ארבעה ימי שבוע בלבד לצורך ניהול עסקים.

התפרצות חצבת

התפרצות חצבת החלה בספטמבר 2019. נכון ל־26 בדצמבר היו 5,612 מקרים מאושרים של חצבת ו-81 מקרי מוות, מתוך אוכלוסייה סמואית של 200,874. למעלה משני אחוזים מהאוכלוסייה נדבקו.

ההתפרצות מיוחסת לירידה חדה בחיסון נגד חצבת לעומת השנה הקודמת. בשנת 2013, 90% מהתינוקות בסמואה קיבלו את החיסון נגד חזרת-אדמת בגיל שנה. ב-6 ביולי 2018 בחוף המזרחי של סבאי, שני ילדים בני 12 חודשים מתו לאחר שקיבלו חיסון. סיבת המוות הייתה הכנה לא נכונה של החיסון על ידי שתי אחיות שערבבו אבקת חיסון עם חומר הרדמה שפג תוקפו במקום הדילול המתאים. שני מקרי מוות אלה נאספו על ידי קבוצות נגד חיסונים ושימשו לעורר פחד לקראת חיסון ברשתות החברתיות. הממשלה עצרה את תוכנית החיסונים שלה במשך 10 חודשים, למרות עצות ארגון הבריאות העולמי. התקרית גרמה לתושבים סמואיים רבים לאבד את אמונם במערכת הבריאות.

עם זאת, החל מ-29 בדצמבר לא הוכרז על חקירה ציבורית בנושא תפקידה של הממשלה בהשעיית חיסונים. סגן מנהל הבריאות גאואלופה מטלבאווה סאגה הצהיר כי "אם התיק שלנו מתפוצץ לעולם זה הדבר האחרון שאנחנו רוצים." האופוזיציה הפוליטית של סמואה קראה לסלק את שר הבריאות מתפקידו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Prime Minister | Palemia, Government of Samoa (באנגלית)
  2. ^ The Hon. Tuilaepa Malielegaoi- The University of Auckland, web.archive.org, ‏27 במרץ 2009
P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0