טיגון במחבת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בנקניקיות טיגון במחבת ניתן לעשות שימוש בשומן המובנה של הבשר.
טיגון במחבת של קלחי תירס
טיגון נקניקיות בשומן עצמי

טיגון במחבתאנגלית: Pan frying) הוא סוג של טיגון מזון המאופיינת בשימוש במינימום שמן או שומן לבישול (לעומת טיגון רדוד או טיגון עמוק)

מאפיינים

הטיגון המחבת מתבצע בדרך כלל, תוך שימוש בכמות מספקת של שמן/שומן רק לשימון המחבת. במקרה של מזון שמנוני כמו בייקון, ייתכן שלא יהיה צורך בכלל להוסיף שמן או שומנים. כצורת טיגון, הטכניקה מסתמכת על שמן או שומן כתווך להעברת חום ועל טמפרטורה וזמן נכונים, כדי לא לבשל יתר על המידה או לשרוף את האוכל. טיגון במחבת יכול לשמש לשמירה על הלחות במזונות כמו בשר ופירות ים. יש להפוך את האוכל בדרך כלל לפחות פעם אחת, כדי להבטיח ששני הצדדים מבושלים כראוי.

פרטים ספציפיים

טיגון במחבת מתבצע בחום נמוך יותר מאשר הקפצה. הסיבה לכך היא שהמזון לטיגון במחבת - כגון חזה עוף, סטייק, צלעות חזיר או פילה דג - אינו נחתך לחתיכות קטנות לפני הבישול. לכן טיגון מזון כזה דורש חום נמוך יותר, כדי שהחלק החיצוני של המזון לא יתבשל יתר על המידה עד שהחלק הפנימי יגיע לטמפרטורה המתאימה וכן כדי לשמור על מזון במצב לח. עם זאת, השמן תמיד צריך להיות חם מספיק כדי להבטיח שהלחות במזון תוכל לברוח בצורה של אדים. עוצמת האדים היוצאים מונעת מהשמן להיספג במזון.[1] משתמשים באותה כמות שמן כמו להקפצה - והיא מספיקה כדי לזגג את המחבת.

כלים

בשר ברווז מטוגן במחבת

כלי בישול רדוד יותר משמש לטיגון במחבת יותר מאשר לטיגון עמוק. עם זאת, שימוש במחבת עמוקה עם כמות קטנה של שמן, חמאה או שומן בייקון מפחית נתזים. כלי בישול צפוף יותר עדיף על מחבת פחות צפופה מכיוון שהמסה הנוספת תשפר את ויסות הטמפרטורה. ניתן להשתמש במחבת חשמלית באופן אנלוגי לטיגון עמוק חשמלי, ולרבים מהמכשירים הללו יש תרמוסטט כדי לשמור על הנוזל (במקרה זה, השמן) בטמפרטורה הרצויה.

ציפוי בפירורי לחם

מזונות לטיגון במחבת מצופים לפעמים בבלילה או בפירורי לחם. הבלילה מורכבת ממרכיבים יבשים כמו קמח או עמילן תירס בשילוב עם נוזלים כמו חלב, מים או משקאות אחרים. הציפוי בפירורי לחם יכול להיות פשוט כמו לאבק את המזון בקמח או, באופן נפוץ יותר, מה שנקרא "הליך הציפוי בפירורי לחם הסטנדרטי", שכולל תחילה גילגול המזון בקמח (יש לדאוג לנער את העודפים), ואז לטבול אותו בביצה טרופה, ולבסוף להעביר אותו לפירורי הלחם (או לצורה אחרת של ציפוי חיצוני). את האוכל מתבלים במלח ופלפל לפני מריחת ציפוי כלשהו. מתן למזון לנוח 15–30 דקות לפני הטיגון כדי לאפשר לציפוי להיצמד למזון בצורה טובה יותר.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טיגון במחבת בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "The Difference Between Saute, Pan Fry and Stir Fry". The Reluctant Gourmet. נבדק ב-27 בפברואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0