טריגליצריד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף טריגליצרידים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוגמה לטריגליצריד בלתי רווי. משמאל, מולקולת הגליצרול, אליה מחוברים מימין שלוש חומצות שומן שונות

טריגליצריד (TRIG) הוא תרכובת אורגנית, סוג של גליצריד, המורכבת מ"ראש" גליצרול ושלושה זנבות חומצות שומן. מאגרי השומן בגוף האדם מכילים בעיקר גליצרידים מסוג זה.

הטריגליצרידים הם צורת אחסון האנרגיה העיקרית בגוף. עיקר שימושו הבריא של הגוף בטריגליצרידים הוא במצב של רעב. כאשר אוזלים מאגרי האנרגיה הזמינים האחרים של הגוף, הגוף מפרק תרכובות אלה לגליצרול וחומצות שומן, משחרר אותם לדם, ואנזימים מסוימים בתאים מפרקים אותם ומפיקים מהם אנרגיה.

עם זאת, בצורת החיים המודרנית, שבה הגוף אינו נמצא במצב של מצוקת רעב ושל שריפת קלוריות אינטנסיבית, עלולה להיווצר רמה גבוהה מדי של טריגליצרידים. כך שלעיתים, הפיכת הסוכרים לשומנים אינה מיטיבה עם הגוף, ואף מסכנת אותו. רמת טריגליצרידים גבוהה מופיעה פעמים רבות, אך לא בהכרח, יחד עם השמנה. רמת טריגליצרידים גבוהה במיוחד עשויה לגרום למחלת לב, לאירועים מוחיים, לדלקת הלבלב, ונוספת לכל אלה הצטברות שומן במקומות לא-טיפוסיים.

מרכיבים

הטריגליצריד כולל חומרים שונים כמו:

  • שומנים: טריגלצרידים במצב צבירה מוצק מקורם בעיקר בבעלי חיים, והם מכילים רק חומצות שומן רוויות (חומצה שומנית שקושרת אליה את המקסימום של אטומי המימן האפשרי, כמו השומן שבבשר, השומן שבחלב ובביצים ועוד).
  • שמנים: טריגלצרדים במצב צבירה נוזל מקורם בצמחים והם בנויים בעיקר מחומצות שומן לא רוויות (חומצת שומן שלא קושרת אליה את המספר המרבי והאפשרי של מימנים ויש בה קשר כפול אחד).

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0