כימרה (ביולוגיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עלה של פיקוס בנימינה (Ficus Benjamina) כימרי. הצמח נוצר מתא אחד של צמח לבקן (שיש להשקות במי סוכר כדי שישרוד) ותא אחד של צמח מזן הבר. הצמח הכימרי משמש לנוי ולמחקר בוטני - חלקי העלה הלבנים קלים יותר לתצפית במיקרוסקופ.

באמבריולוגיה, כימרה (הכלאה, או בן כלאיים) הוא יצור רב תאי שהתפתח (במעבדה או בטבע) מתאים סומטיים, של שני פרטים שונים, שצורפו יחדיו. כתוצאה מזה, כימרה הוא יצור רב-תאי שלתאים סומטיים שונים שלו יש מטען גנטי שונה.

סוגים

  • כימריזם ארבע-גמטי (באנגלית: Tetragametic chimerism) - עוּבּר אחד שהתפתח משתי ביציות מופרות. ברוב המקרים, שתי ביציות מופרות ברחם יוצרות תאומי אחווה. אולם, אם שתי הביציות נצמדות, הן יוצרות עובר אחד שלחלק מתאיו הסומטיים יש גנום זהה לזה של אחת הביציות המופרות ולחלק אחר יש גנום הזהה לזה של הביצית המופרת השנייה.
  • עובר במעבדה שהוזרקו לתוכו תאים מעובר של פרט אחר מאותו מין אך לא מאותו זן. טכניקה זו מאפשרת גידול אורגניזם מודל שלחלק מרקמותיו יש תכונות מסוימות בזמן שלאחרות אין.
    • אורגניזם מודל עם רקמות בצבעים שונים להקלת התצפית על הרקמות
    • אורגניזם מודל שלחלק מרקמותיו בעלות תכונות פתולוגיות ואחרות לא. אורגניזם כזה מקל את הבנתם של תהליכים פתולוגיים.
  • אדם לאחר השתלת איברים - במיוחד לאחר השתלת מח עצם.
  • עובר במעבדה שהוזרקו לתוכו תאים מעובר של פרט אחר מאותו מין. פרט שמתפתח מעובר כזה מאפשר לעשות ניסויים ברקמה אנושית המצויה בגוף של חיית מעבדה או לגדל איברים אנושיים להשתלה. נכון לשנת 2010, כימרות מסוג זה הן נדירות ביותר.
    • כימרה כבש-עז (geep) - ניתן ליצור עובר המכיל תאי גזע שנלקחו מצבר התאים הלא ממוין (בלסטולה) 6-7 ימים לאחר הפריה של עז ושל כבש וליצור עובר שיורכב מתאים משני בעלי החיים[1]. הכימרה מורכבת מרקמות שמוצאן מתאי כבש וכאלו שמוצאן בעז. היצור נראה כפסיפס אקראי של טלאים המכוסים צמר כבשים ואזורי שיער עז. אילו ניתן לחיה להתרבות היו צאצאיו או כבשים או עזים רגילות בהתאם לתא עוברי שממנו התפתח האיבר המוצנע.

כימריזם טבעי באדם

לפני הופעת בדיקות לגילוי סוג דם ולמיפוי כרומוזומים, כימריזם נחשב יחסית נדיר בבני אדם. אולם היום הסברה הרווחת היא כי התופעה היא די שכיחה, ואדם יכול להעביר חיים שלמים מבלי להיות מודע להיותו כימרה.

המצב יכול להתגלות במקרה בעת מקרה חירום רפואי, הסתבכות עם החוק, בדיקת הורות וכדומה.[2][3]

מקרים מתועדים

  • ב-1953 פורסם מאמר בכתב עת רפואי על אישה בעלת תאי דם משני סוגים שונים. כפי הנראה תאים של אחיה התאום התפתחו בגופה במקביל לתאים שלה. מחקרים מאוחרים יותר גילו שמקרים של כימרה בדם אינם נדירים כפי שחשבו בעבר.
  • ב-2002, נדחתה בקשתה של לידיה פרצ'יילד לעזרה ציבורית ממדינת וושינגטון כאשר בדיקות DNA הראו כי היא לא אם ילדיה. עורך דין מטעם התביעה, ששמע על מקרה של כימרה בניו אינגלנד, הציג את האפשרות לעורכי הדין של ההגנה, ובעקבות זאת הצליחה ההגנה להראות שפרצ'יילד היא כימרית עם שני מערכי DNA, שאחד מהם מתאים ל-DNA של הילדים.

מקור השם

מקור המילה במפלצת המיתולוגית כימרה, שיש לה ראש של אריה, גוף של עז וזנב של נחש או דרקון.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כימרה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ פירוט של הטכניקה ליצירת כימרות כאלו ואפיון התוצרים: V. J. Polzin et al; Production of Sheep-Goat Chimeras by Inner Cell Mass Transplantation; J. Anim Sci. 1987. 65:325-330
  2. ^ Elena E. Giorgi, From Many, One, The Scientist, ‏April 1, 2015
  3. ^ Dana Dovey, Human Chimera: Paternity Test Reveals Child Fathered By Long Lost 'Vanished Twin' Absorbed In The Womb, Medical Daily, ‏Oct 26, 2015
P biology.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0