מהפכה עולמית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מהפכה עולמית היא מושג בתאוריה המרקסיסטית המתאר הפלת הקפיטליזם בכל המדינות באמצעות פעולה מהפכנית מודעת של מעמד הפועלים המאורגן. מטרה סופית של מהפכה עולמית זו היא יצירת משטר סוציאליסטי בכל רחבי העולם, ואך יצירת חברה אנרכו-קומוניסטית. יש תאורטיקנים המתארים כי מהפכות אלה לא בהכרח יתרחשו בו זמנית, אלא כל אחת במיקום ובזמן המתאים. מושג זה נחשב למשמעותי במיוחד בזרמים רבים בקומוניזם, ובמיוחד בטרוצקיזם. הסטליניזם מתנגד לגישה זו, ותומך ברעיון הסוציאליזם בארץ האחת, שלפיו יש עדיף להתמקד בביסוס המהפכה במדינה אחת, אלא פני מהפכות רבות מקבילות.

היסטוריה

מהפכת אוקטובר שהתרחשה באימפריה הרוסית בשנת 1917 עוררה גל מהפכני ברחבי אירופה, ולמספר אירועים בולטים ובהם המהפכה הגרמנית, הקמת רפובליקה קומוניסטית בהונגריה, מאבקים מעמדיים באיטליה ומלחמת האזרחים הפינית. בתקופה זו חוגים מסוימים בחברה האירופאית חשבו כי הקפיטליזם יעלם מאירופה, ואולי אף מהעולם כולו.

תקוות אלו חזרו להתקיים עם המחתן המסוימת של מספר מפלגות קומוניסטיות באירופה (המפלגה הקומוניסטית של צרפת והמפלגה הקומוניסטית האיטלקית) לאחר מלחמת העולם השנייה. למרות ההצלחה המסוימת בקלפיות, אף אחת ממפלגות אלו לא הקימה ממשלה בסופו של דבר. גל נוסף של תקוות קומוניסטיות בתרחש עם המאבקים החברתיים במהלך שנות ה-60 וה-70 כגון הפנתרים השחורים, יצירת השמאל החדש, מהפכת התרבות בסין והתנועה האפרו-אמריקאית לזכויות האזרח.

עם תום המלחמה הקרה והתפרקות ברית המועצות יש שקברו את רעיון המהפכה העולמית. בשנת 1989 פרסם החוקר הפוליטי פרנסיס פוקויאמה את המאמר קץ ההיסטוריה והאדם האחרון (שבשנת 1992 הפך לספר), ובו טען כי הליברליזם ניצח בעולם וכי רעיון המהפכה העולמית הוא חסר תוחלת.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מהפכה עולמית בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0