מסטודון (רשת חברתית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מסטודון
Mastodon
Mastodon Logotype (Simple).svg
סוג רשת חברתית
תאריך ההקמה אוקטובר 2016

מסטודון היא פלטפורמת רשת חברתית מבוססת קוד פתוח ושרתים מבוזרים. בניגוד לרשתות חברתיות הנשלטות באופן ריכוזי על ידי תאגידים, במסטודון כל אדם או קבוצה יכולים לפתוח שרת נפרד. המשתמשים יכולים לקיים קשרי גומלין גם עם משתמשים משרתים אחרים (בהתאם למגבלות שקובע כל שרת ושרת). הרשת מבוססת על הפרוטוקול הפתוח ActivityPub ומשתמשיה יכולים לקיים אינטראקציה עם משתמשי פלטפורמות חופשיות נוספות התומכות באותו פרוטוקול דוגמת PeerTube ו-Friendica. המרחב הווירטואלי המשותף לפעילות השרתים השונים מכונה "פדיברס" (Fediverse) - הלחם של פדרציה ויוניברס (עולם).

הממשק של מסטודון מזכיר מעט את טוויטר. המשתמש מוגבל ל-500 תווים בפוסט, המכונה ברשת 'חצרוץ' (toot). המשתמשים יכולים גם להגיב לחצרוצים ו'להדהד' אותם (boost). השרתים השונים מאפשרים מידות שונות של הגדרות פרטיות, שעל פי רוב נחלקות להודעות פרטיות, הודעות לעוקבים בלבד, הודעות המופיעות בפיד הציבורי, וכאלו שאינן פרטיות - אך אינן עולות לפיד הציבורי. התוכנה נקראת על שם דמוי הפיל הפרה-היסטורי מסטודון, והקמע שלה הוא מסטודון חום או אפור שלעיתים מחזיק בסמארטפון או טאבלט.

הקמע של מסטודון

כל שרת ברשת קובע לעצמו את תנאי השירות, כללי הקהילה והאופן בו הם נאכפים. כך כל משתמש יכול לפתוח פרופיל בשרת שהמדיניות שלו תואמת את העדפותיו, או לעזוב שרת שאיננו מרוצה ממנו ולפתוח משתמש בשרת אחר - מבלי לעזוב את הרשת לגמרי. כל שרת יכול להרחיק מעצמו משתמשים הפוגעים בכללי הקהילה הנהוגים בו, ואף 'לחסום' שרתים אחרים שההתנהגות בהם מנוגדת לכללי הקהילה בו.

סרטון הסבר על הרשת (באנגלית)

שימוש

מסטודון עלה לרשת באוקטובר 2016 והחל להתרחב באפריל 2017. באוגוסט 2017 היו בה 766,500 משתמשים וב-1 בדצמבר 2017 חצתה את רף מיליון המשתמשים. בנובמבר 2017 אמנים, סופרים ויזמים כמו צ'אק וונדיג, ג'ון סקאלזי, מלאני גילמן ומאוחר יותר ג'ון אוניולאן פתחו משתמשים בשרתים ברשת. עלייה נוספת בפופולריות הגיעה במרץ, עד אפריל 2018, בשל החששות שעלו לגבי פרטיות המשתמשים ברשתות המסחריות וקמפיי #deletefacebook. בעקבות ההודעה של טמבלר בתחילת דצמבר 2018 כי בכוונתה לאסור על תכנים רגישים מסוימים באתר, חלה קפיצה גדולה נוספת במספר המשתמשים ברשת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסטודון בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0