משחק קלפים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף משחקי קלפים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
"הקלפנים", ציור מאת פול סזאן
קלפי הניצחון בבלק ג'ק
משחק קלפים

משחק קלפים הוא משחק שיש בו שימוש בקלפים, בין אם אלה קלפי משחק תקניים או קלפים ייחודיים אשר מיועדים למשחק הספציפי. קיימים משחקי קלפים רבים מספור, חלקם בעלי חוקים פורמליים וחלקם בעלי חוקים המשתנים לפי תרבות, מיקום או האדם המשחק. כלל חשוב הוא שלפני כל משחק יובהרו חוקי המשחק כך שכל השחקנים יהיו מודעים לכלל חוקי המשחק, אלא אם כן חוקי המשחק דורשים אחרת (מאו).

השחקנים

ילד המשחק לבדו בקלפים.
איור של אדם המשחק בקלפים עם כלבים

במשחק קלפים יכולים להשתתף שחקן אחד (סוליטר) או יותר. בדרך כלל כשמדובר במשחק קבוצתי, השחקנים מתיישבים כולם סביב שולחן או משטח אחר שפניהם מופנות למרכזו, והם מחזיקים בידיהם מספר קלפים, קלפים אלו נקראים ה"יד". במשחקים שונים על המשטח ישנה ערימת קלפים המשמשת כקופה.

החפיסה

ערבוב חפיסת קלפים

משחק קלפים משוחק באמצעות חפיסת קלפים המיועדת למשחק כך שכל הקלפים בעלי אותו גודל. לכל קלף שני צדדים כך שצידם האחורי של כל הקלפים זהה. בצדו הקדמי של כל קלף ישנו ציור. הציור יכול להיות ייחודי לכל קלף, או להיות מצוי על מספר קלפים זהים.

למרות שלמשחקים רבים יש חפיסות קלפים ייחודיות להם, רוב המשחקים משתמשים בחפיסה סטנדרטית (אנגלו-אמריקאית) בעלת 52 קלפים המחולקת ל-4 סדרות (תלתן , יהלום , לב , עלה ). 13 דרגות בכל סדרה 2 עד 10, נסיך (J), מלכה (Q), מלך (K) ואס (A). בנוסף לחפיסה הסטנדרטית קיים קלף מיוחד אשר לעיתים מתווסף לחפיסה (הג'וקר). קיימים משחקים מסוים אשר משתמשים רק בחלק מהקלפים או משנים את סדר הקלפים. במחוזות רבים באירופה משתמשים בחפיסות שונות של קלפים. לעיתים חפיסות אלה מכילות פחות קלפים, וברובן משתנות הסדרות.

במקרים מסוימים נדרשת יותר מחפיסה אחת למשחק. במקרים כאלה נתייחס לחפיסה אחת כאל "חפיסה" ואילו לכל הקלפים כאל "קופה".

המילונאי ראובן אלקלעי ציין במילונו כי השם רֶצֶף במובן "קלפים (קלפי משחק) הערוכים ברציפות" הוא חידושו שלו.[1]

הקופה

ברוב המשחקים לא כל הקלפים מחולקים לשחקנים, כך שנשארים קלפים בהם משתמשים במהלך המשחק, קלפים אלה נקראים "קופה". הקופה תונח כך שפני הקלפים יהיו כלפי מטה כך שלא יראו את הקלפים ובמרכז משטח המשחק, כך שלכל השחקנים תהיה גישה נוחה לקופה, אלא אם כן ישנו דילר במשחק.

המחלק

המחלק, או "דילר" (Dealer), אחראי על חלוקת הקלפים. בחלק מהמשחקים המחלק לא יהווה אחד מהשחקנים (פוקר), בחלקם ישחק המחלק מול כל שאר השחקנים (בלאק ג'ק) ובחלקם ישמש אחד השחקנים בתור המחלק. במשחקים בהם המחלק הוא אחד השחקנים נהוג להחליף את המחלק מדי תור עם כיוון השעון. לעיתים המחלק יהיה זה שהפסיד בתור הקודם.

החלוקה

במשחקים בהם מחולקים הקלפים תחילה לשחקנים החלוקה תתבצע על ידי המחלק עם כיוון השעון (או נגדו) בכל פעם קלף אחד. המחלק לפני החלוקה יערבב את הקלפים כראוי, לעיתים יבקש המחלק מאחד השחקנים "לחתוך" את החבילה בסיום העירבוב, פעולה זו היא פעולה של אמון שבאה להראות שהמחלק עירבב כראוי ולמנוע רמאויות. לרוב החלוקה תחל מהשחקן היושב ליד המחלק (משמאלו בהנחה שמחלקים עם כיוון השעון). החלוקה תתבצע כך שאף שחקן לא יוכל לראות את הקלפים אשר חולקו ליתר השחקנים (או אף לו בחלק מהמשחקים) וגם לא את הקלפים אשר נותרו בחפיסה.

סוגי משחקים

קיימים מספר סוגי משחקים. לעיתים משחק יכול להשתייך ליותר מסוג אחד.

משחקי לקיחות

משחקים בהם המטרה לקחת (או להימנע מלקחת) את הקלפים אשר הונחו על ידי יתר השחקנים.

משחקי רמי

המטרה במשחקי הרמי היא ליצור סדרות קלפים.

משחקי סוליטר

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – סוליטר

משחקים אשר משוחקים על ידי שחקן בודד. לרוב משחקים אלו משוחקים על מחשב, אך ניתן לשחקם ללא מחשב.

משחקי השרה

במשחקים אלו המטרה להיפטר מכל הקלפים לפני השחקנים האחרים.

דאבל

משחקי צבירה

משחקים בהם המטרה לאסוף את כל קלפי המשחק.

משחקי הימורים

ציור של כלבים מהמרים בקלפים.

משחקים אלו לרוב ישוחקו בבתי קזינו, אך ניתן לשחקם בחברה.

משחקי אוסף

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קלף אספנות

שונות

משחק קלפים

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראובן אלקלעי, כרך 3, מלון עברי שלם, הוצאת גליל, 1994
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0