נחום ורבין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

נחום ורבין (נולד ב-1944) הוא כירורג ישראלי, לשעבר סגן מנהל המחלקה לכירוגיה כללית בבית החולים איכילוב בתל אביב, ומרצה בכיר בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. נודע כרופא מוצב המזח ששכנע במלחמת יום הכיפורים את מפקד וחיילי המוצב להסגיר עצמם לידי המצרים וללכת בשבי.

ביוגרפיה

נחום ורבין נולד בבתל אביב לאביו פרופסור בן ציון ורבין ולאימו פניה. בשנת 1973 סיים לימודי רפואה בספיאנצה - אוניברסיטת רומא, ובשנת 1980 סיים התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב בתל אביב. לאחר סיום ההתמחות הצטרף לסגל המחלקה לכירוגיה כללית, ובהמשך כיהן כסגן מנהל המחלקה עד לפרישתו לגמלאות בשנת 2010.

רופא מוצב המזח

בספטמבר 1973 גויס ורבין למילואים ושירת כרופא נודד בין המוצבים השונים של צה"ל בקו בר לב שלאורך תעלת סואץ. יום לפני פרוץ מלחמת יום הכיפורים הגיע ורבין כרופא מחליף למוצב המזח, המוצב הדרומי ביותר בקו בר לב. שהותו במוצב הייתה אמורה להימשך יומיים בלבד, וביום שלמחרת יום הכיפורים היה אמור לסיים את שירות המילואים.

מרגע שפרצה המלחמה, הותקף מוצב המזח על ידי כוחות מצריים וספג אבדות בנפש ומספר רב של חיילים נפצעו וטופלו במסירות על ידי ד״ר ורבין. לאחר שבוע ימים, משכשלו ניסיונות החילוץ של צה"ל, והציוד הרפואי הלך ואזל, דחף ורבין, בניגוד לדעתו של מפקד המוצב, להחלטה קשה ונועזת: להניף דגל לבן ולהעדיף את השבי על המשך הלחימה חסרת התוחלת במצור המצרי, שפירושו המעשי היה מוות ודאי. ביום שבת, 13 באוקטובר 1973 הסגירו עצמם חייל המוצב לידי המצרים בחסות הצלב האדום. חיילי מוצב המזח שהו בשבי כ־40 יום, סבלו מעינויים קשים, אך וגם במהלך השבי הוסיף ורבין לעשות כל שביכולתו לסייע לחבריו.

את זכרונותיו מאותם ימים תיאר ורבין בשנת 2013 בבלוג ששמו ׳האופציה של הדוקטור׳. בשנת 2023 פורסם ספרו "מוצב המזח: סיפור על כניעה וגבורה" (הוצאת עם עובד).

חיים אישיים

ורבין מתגורר בתל אביב. נשוי לבתיה ברק, אב לשלושה ילדים: רנה, נעמה ואמנון. אחותו הבכורה, דורית, הייתה נשואה לחבר הכנסת והשר יוסי שריד.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נחום ורבין41394679