רבי נתן שפיגלגלס (מאורות נתן)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי נתן שפיגלגלס (כונה: ר' נתק'ה דיין; ה'תקנ"ח, 1798[1] - כ"ז בתמוז ה'תרל"ג, 22 ביולי 1873) היה רב ודיין יהודי-פולני. ממנהיגי יהדות ורשה, בשנותיו האחרונות שימש כראב"ד ורשה. נודע על שם ספר השו"ת שלו, "מאורות נתן".

ביוגרפיה

נולד בסמיאטיץ' לרב דובער שפיגלגלס. למד בישיבתו של רבי שלמה זלמן ליפשיץ (ה"חמדת שלמה") בנאשלסק, רבו נבחר בשנת ה'תקע"ט (1819) לכהן כרבה של ורשה, לאחר שנים בהן לא התמנה רב רשמי לתפקיד זה. ה"חמדת שלמה" שהיה רב "מתנגד" בעיר שבה אוכלוסייה חסידית גדולה, פעל תמיד לשמור על איזון וקיים מערכת יחסים טובה עם כל שכבות האוכלוסייה היהודית בעיר, ובשנת ה'תקפ"א המליץ על מינויו של תלמידו, רבי נתן שפיגלגלס, שהיה חסיד קוז'ניץ במקורו, חסידו של רבי משה אליקים בריעה בן המגיד מקוז'ניץ, ובהמשך נעשה לחסידו של רבי יחזקאל מקוזמיר, כדיין בבית הדין הוורשאי.

במשרתו זו כיהן חמישים ושתים שנים, ופסקי דינו מצוטטים רבות בספרות המשפט העברי[דרוש מקור]. בשנותיו האחרונות שימש בתואר "ראב"ד ורשה", לאחר שהתמנה כממלא-מקום זמני ברבנות ורשה, בתקופת הביניים שלאחר פטירת רבי דוב בער מייזליש, לפני מינויו של רבי יעקב גזונדהייט לתפקיד. הוא נפטר בכ"ז בתמוז ה'תרל"ג, 22 ביולי 1873, ונקבר בוורשה.

משפחתו

  • בתו רויזא נישאה בשנת ה'תר"א לרב מתתיהו הכהן קורנבליט (תקפ"ב-תרמ"ב).
  • בתו שרה געלא
  • בנו נחום שפיגלגלס ונכדו יחזקאל היו אנשי עסקים עשירים.
  • נינו הקרוי על שמו, רבי נתן שפיגלגלס, כיהן כראש ישיבה בוורשה, והיה לאחת הדמויות התורניות הבולטות בה. הוא סידר והביא לדפוס את ספרו של סב-אביו, "מאורות נתן", שאלות ותשובות בענייני הלכה שונים, שנים לאחר פטירתו.
  • נכדו רבי מרדכי יוסף הוכגלובר היה מו"צ בורשה[2].
  • נינו רבי יהושע יהודה הכהן קורנבליט היה מו"צ בורשה[3].


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ זהו תאריך הלידה שלו ברוב המקורות. אולם חיים קרלינסקי, הראשון לשושלת בריסק, מהדורה חדשה, ירושלים תשס"ד, עמ' 240, הערה 363, כותב שנולד בשנת ה'תקס"א.
  2. ^ חכמי פולין שם.
  3. ^ חכמי פולין, ירושלים תשס"ט, עמ' רא.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0