פורטל:פסיכולוגיה/ניסויים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הגל השלישי היה ניסוי שנועד להדגים את פגיעותן של חברות דמוקרטיות לפאשיזם. את הניסוי ביצע רון ג'ונס, מורה אמריקאי להיסטוריה, על תלמידי כיתה י' שהשתתפו בשיעוריו, בבית הספר התיכון "Cubberlay" בפאלו אלטו, קליפורניה. הניסוי נערך חמישה ימים, באפריל 1967.

ג'ונס, שלא הצליח להסביר לתלמידיו כיצד האוכלוסייה הגרמנית טענה לבורות בכל הנוגע להשמדת היהודים בתקופת השלטון הנאצי בארצם, החליט להדגים להם זאת. הוא התחיל את היום הראשון של הניסוי בהוראות פשוטות, כגון תרגול התלמידים לישיבה ראויה בכיתה תוך 30 שניות. לאחר מכן התקדם לאכיפת משמעת נוקשה, על ידי גילום דמות סמכותנית ושיפור דרמטי של יעילות התנהלות הכיתה. במהלך היום השני, ג'ונס הצליח לעצב את הכיתה לכדי קבוצה מגובשת בעלת תחושת קהילתיות ומשמעת חזקה, ולשיעוריו הצטרפו עוד ועוד תלמידים מכיתות אחרות. הוא הקים תנועה פיקטיבית בשם "הגל השלישי", ואמר לתלמידיו שמטרתה היא לבטל את הדמוקרטיה. הטענה לפיה הדמוקרטיה מעדיפה את האינדיבדואליזם על פני החברה נחשבה כנקודת תורפה של הדמוקרטיה, וג'ונס הדגיש נושא זה בניסוח המוטו של התנועה שלו:

כח בעזרת משמעת, כח בעזרת קהילה, כח בעזרת פעולה, כח בעזרת גאווה.

ביום הרביעי לניסוי, ג'ונס החליט לבטל את התנועה מאחר שהרגיש שהוא מאבד עליה שליטה. למחרת כינס את התלמידים וסיפר להם שהשתתפו בניסוי בפשיזם.

האירועים בניסוי שימשו בסיס לסרטים, ספרים ומחזות במספר מקומות בעולם.

ניסויים נוספים