פרויקט הגנום האישי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרויקט הגנום האישיאנגלית: Personal Genome Project, בראשי תיבות: PGP) הוא מחקר עוקבה ארוך-טווח, אשר שם לו למטרה לרצף ולפרסם את רצף הגנום השלם של 100,000 מתנדבים לצד הרשומה הרפואית המלאה שלהם. חזון הפרויקט, שהחל בשנת 2005, הוא לאפשר התקדמות במחקר הגנומיקה האישית ופיתוח הרפואה המותאמת אישית.

הפרויקט החל ביוזמתו של ג'ורג' מ. צ'רץ' מאוניברסיטת הארוורד.

לפי שעה מתקבלים לפרויקט מתנדבים שהם אזרחי ארצות הברית בלבד ובעלי אפשרות לשלוח דגימות רקמה או DNA ברחבי ארצות הברית.

הפרויקט יפרסם את הגנוטיפ - רצף הגנום המלא - של כל אחד מהמתנדבים, לצד מידע רב אודות פנוטיפ כגון: מידע רפואי, מדידות שונות (מידות גוף, למשל), הדמיות MRI ועוד. המידע שייאסף יהיה נגיש לכל באמצעות רשת האינטרנט, ויוגדר כנחלת הכלל. מידע שכזה יוכל לאפשר לחוקרים לבחון היפותזות שונות על הקשר בין פנוטיפ מסוים לגנוטיפ ולתנאים הסביבתיים.

חלק מרכזי בפרויקט יהיה בחינת הסיכונים השונים אליהם נחשפים המתנדבים בעת השתתפות במיזם מסוג זה, כגון הפליה על ידי חברות ביטוח או מעסיקים במקרים בהם הרצף הגנטי של המתנדב מצביע על סיכוי מוגבר לחלות במחלה מסוימת.

ועדת האתיקה של בית הספר לרפואה של הרווארד ביקשה כי סבב המתנדבים הראשון למיזם יכלול את ג'ורג' צ'רץ' עצמו וכן יכלול בעלי עניין נוספים לעניין הגנומיקה האישית מתחומי המדע, הרפואה והחברה, וזאת משום שהם בעלי מעמד והשכלה מספקים על מנת לתת את הסכמתם מדעת להשתתפות בפרויקט. כעת, ומשהסבב הראשון, שמנה עשרה מתנדבים, תם, מקווים שמספר רב של מתנדבים מכל גוני האוכלוסייה ייקחו חלק בפרויקט.

בטווח הארוך הציבו יוזמי הפרויקט כיעד את הפיכת רצף הגנום האישי זמין לכל אחד ואחד באוכלוסייה. זהו יעד שהופך אפשרי יותר ויותר, בפרט לאור כניסתן לשימוש של שיטות ריצוף DNA מהדור החדש (next-generation sequencing), ולאור ההוזלה המתמשכת במחירי הריצוף. התקווה היא שידעת הגנוטיפ של כל אדם תאפשר התאמת טיפולים במסגרת רפואה מותאמת אישית.

על המעוניינים להתנדב לפרויקט לעבור סדרה קצרה של מבחנים מקוונים על-מנת לאשר כי הם כשירים לספק הסכמה מדעת. נכון לנובמבר 2017 מעל 10,000 מתנדבים נרתמו למיזם, והמידע אודותיהם זמין באתר האינטרנט של הפרויקט.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0