תעשיית הרכב הסינית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תצוגת "לי אוטו 7" בסין
מכונית הקונספט הסינית הונגצ'י "S9"

תעשיית הרכב הסינית היא תעשיית הרכב הגדולה בעולם, ומשמשת מנוע צמיחה משמעותי לכלכלה הסינית. סין מובילה בייצור רכבים הן לשוק המקומי והן לייצוא, תוך דגש על חדשנות ופיתוח טכנולוגיות מתקדמות. חברות כמו ג'ילי, BYD וניאו מבססות את מעמדן כיצרניות מובילות עם דגש מיוחד על רכבים חשמליים וטכנולוגיות מתקדמות. הממשלה הסינית ממלאת תפקיד מפתח בתעשייה, באמצעות סובסידיות ותמיכה במדיניות המעודדת מעבר לתחבורה ירוקה. כתוצאה מכך, סין מובילה את שוק הרכב החשמלי העולמי, ומייצרת מגוון רחב של דגמים חדשניים במחירים תחרותיים. במקביל, חברות סיניות רוכשות מותגים בינלאומיים ומשפרות את מעמדן בשוק העולמי. התעשייה מתמקדת גם בפיתוח טכנולוגיות עתידיות כמו רכבים אוטונומיים וקישוריות חכמה.

היסטוריה

מפעל רכב של היצרנית הסינית "ג'ילי" בביילון, נינגבו
ייצור מנועים במיאניאנג

בבסיס תעשיית הרכב הסינית נמצאת היסטוריה עשירה של צמיחה והתפתחות. תעשיית הרכב הסינית עברה שינויים ופיתוחים משמעותיים לאורך השנים. בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20, החלה התעשייה לייצר רכבים בעיקר לשימוש ממשלתי ותעשייתי. עד 1980 נרשמה התקדמות איטית בענף, עקב תחרות מוגבלת ואי-יציבות פוליטית במהלך מהפכת התרבות. עם זאת, הנוף החל להשתנות במהלך תקופת הרפורמה בכלכלת סין, במיוחד לאחר שתוכנית החומש השביעית של הממשלה הדגישה את תחום ייצור הרכב המקומי.

בשנות ה-90 התחולל מהפך כשהשוק נפתח לתחרות, וחברות ממשלתיות שיתפו פעולה עם יצרניות רכב זרות. השקעות זרות ומיזמים משותפים שיחקו תפקיד מרכזי בהבאת טכנולוגיה והון זרים לסין. חברת "אמריקן מוטורס" (AMC) ופולקסווגן היו בין הראשונות שחתמו על חוזים ארוכי טווח לייצור רכבים בסין. מהלכים אלה הובילו בהדרגה ללוקליזציה של רכיבי רכב ולהתחזקותן של שחקניות מפתח מקומיות כמו FAW (אנ'), דונגפנג, צ'אנגן וסאיק מוטור, המוכרות כ"ארבע הגדולות".

כניסתה של סין לארגון הסחר העולמי בשנת 2001 האיצה את צמיחת תעשיית הרכב. הפחתת מכסים והגברת התחרות הובילו לעלייה במכירות הרכבים, וב-2008 הפכה סין ליצרנית הרכב הגדולה בעולם. יוזמות אסטרטגיות ומדיניות תעשייתית, כמו תוכנית "תוצרת סין 2025", הציבו דגש מיוחד על ייצור רכבים חשמליים.

בעשור השלישי של המאה ה-21, תעשיית הרכב בסין הראתה עלייה בדומיננטיות של יצרניות מקומיות, עם דגש גובר על טכנולוגיות הרכב החשמלי ומערכות נהיגה מתקדמות. עם העלייה במודעות לסוגיות סביבתיות והתקדמות הטכנולוגיה, סין הפכה למובילה עולמית בתחום הרכב החשמלי, כשחברות כמו BYD וניאו מציגות דגמים חדשניים. תעשיית הרכב הסינית עברה מהפך משמעותי, כשהיא מתפתחת מיצרנית רכבים זולים ובאיכות נמוכה, למובילה עולמית בתחום הרכב החשמלי והטכנולוגיות המתקדמות. השקעות מסיביות של הממשלה הסינית, תמיכה במחקר ופיתוח, וניצול הגישה לשוק המקומי הענק הפכו את סין למעצמת רכב מובילה בעולם. גודל השוק המקומי, הטכנולוגיה ורשתות האספקה גרמו אף ליצרניות רכב זרות לחפש שותפויות נוספות עם יצרנים סינים. בשנת 2023, עקפה סין את יפן והפכה ליצואנית הרכב הגדולה בעולם. עם זאת, התעשייה התמודדה עם ביקורת גוברת, מכסים מוגדלים ומגבלות מצד מדינות וגושים מסחריים, בעיקר בתחום הרכבים החשמליים, בשל טענות על סבסוד מדינתי משמעותי ועל עודפי ייצור תעשייתיים בסין.

מאפיינים

תעשיית הרכב הסינית מתבלטת בזכות מספר מאפיינים ייחודיים. ראשית, גודלו של השוק המקומי, שהוא הגדול בעולם, מאפשר לחברות לייצר ולמכור מיליוני רכבים מדי שנה. שנית, המיקוד הממשלתי בעידוד רכבים חשמליים, באמצעות סובסידיות ותמריצים, הפך את סין למובילה עולמית בתחום זה. נוסף לכך, התעשייה משלבת טכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית, נהיגה אוטונומית וחיבוריות רכב, לצד אינטגרציה אנכית, המאפשרת שליטה על כל שרשרת הערך – מחומרי הגלם ועד לייצור הרכבים והסוללות. התעשייה הסינית משנה את פני השוק העולמי, כשהיא מציבה אתגרים והזדמנויות ליצרניות רכב ברחבי העולם. ההשקעות המסיביות בטכנולוגיות מתקדמות לצד השוק המקומי משמעותי במיוחד, הופכות את סין למובילה עולמית בתעשיית הרכב החשמלי, ומבססות את מעמדה בשוק הרכב העתידי .לצד ההצלחות, תעשיית הרכב הסינית ניצבת בפני אתגרים משמעותיים. תחרות עולמית מצד יצרניות רכב מובילות, תלות בסוללות לרכבים חשמליים, ורגולציה סביבתית מחמירה, מציבים קשיים הדורשים פתרונות חדשניים. במקביל, השאיפה לבסס מותגים בינלאומיים חזקים ולהתגבר על תדמית הייצור הסינית של מוצרים זולים ובאיכות נמוכה, מציעה הזדמנות למיצוב גלובלי חדש.

כלי רכב חשמליים

ממשלת סין החלה ביישום תוכנית "רכבי אנרגיה חדשה" ב-2009, במטרה לקדם את הפיתוח וההקדמה של רכבים אלו, ורוכשי רכבים חשמליים זכאים להטבות ממשלתיות. סין הייתה שוק הרכבים החשמליים הנמכר ביותר בעולם במשך תשע שנים ברציפות, מ-2015 עד 2023, עם מכירות שנתיות שגדלו מיותר מ-207,000 רכבים חשמליים ב-2015, ל-579,000 ב-2017, ועד ליותר מ-7 מיליון רכבים ב-2023. מאפיין בולט בשוק הרכב החשמלי בסין הוא הדומיננטיות של רכבים קטנים בקטגוריית כניסה, כשב-2015 87% מכלל מכירות הרכבים החשמליים היו רכבים קטנים, בעוד ש-96% ממכירות רכבי הפלאג-אין ההיברידיים היו בקטגוריית רכבים קומפקטיים.

מאגר רכבי האנרגיה החדשה בסין הוא הגדול ביותר בעולם, עם 20.41 מיליון רכבים חשמליים נטענים בסוף 2023, המהווים 91% מכלל הרכבים בסין. רכבים חשמליים לחלוטין מהווים 93% משוק הרכבים החשמליים. בשנת 2023 נמכרו 7.4 מיליון רכבים, עם נתח שוק של 30.2% מכלל הרכבים החדשים שנרשמו, מה שממקם את סין כמדינה עם נפח המכירות הגדול ביותר בעולם באותה שנה.

מכירות רכבי אנרגיה חדשה מאז 2011 עברו את סף ה-500,000 יחידות במרץ 2016, ואת סף ה-1 מיליון בתחילת 2017, לא כולל ייבוא. מכירות מצטברות של רכבי נוסעים עם אנרגיה חדשה הגיעו לסף ה-500,000 יחידות בספטמבר 2016, ול-1 מיליון בסוף 2017. רכבים המיוצרים בסין מהווים 96% ממכירות רכבי האנרגיה החדשה בסין. סין גם שולטת בשוק רכבי המסחר הקלים החשמליים ותחבורה ציבורית עם יותר מ-500,000 אוטובוסים חשמליים ב-2019, המהווים 98% מהמאגר הגלובלי, ו-247,500 רכבים מסחריים קלים חשמליים, המהווים 65% מהציים העולמיים. בנוסף, סין מובילה גם במכירות של משאיות חשמליות קלות ובינוניות, עם יותר מ-12,000 משאיות שנמכרו, כמעט כולן חשמליות.

תמיכת הממשלה בהפצת רכבים חשמליים נועדה להשיג ארבע מטרות: יצירת תעשייה מובילה עולמית שתיצור מקומות עבודה וייצוא; ביטחון אנרגטי להפחתת התלות בנפט מהמזרח התיכון; הפחתת זיהום האוויר העירוני והפחתת פליטות פחמן. ביוני 2012 פרסמה מועצת המדינה של הרפובליקה העממית של סין תוכנית לפיתוח תעשיית רכבי האנרגיה החסכונית והאנרגיה החדשה המקומית. התוכנית הציבה יעד מכירות של 500,000 רכבים עם אנרגיה חדשה עד 2015 ו-5 מיליון עד 2020. לאור מכירות נמוכות מהצפוי, בספטמבר 2013, הציגה הממשלה המרכזית תוכנית סובסידיה המעניקה עד 9,800 דולר לרכישת רכב נוסעים חשמלי לחלוטין ועד 81,600 דולר לאוטובוס חשמלי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תעשיית הרכב הסינית בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תעשיית הרכב הסינית40629229Q114465