תרכיז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיכל ובו תרכיז של וניל

תרכיז הוא מאכל או משקה שרוב הנוזלים הוצאו ממנו. לרוב, תרכיז הוא תמיסה או תערובת שהנוזלים מוצו ממנה, למשל הרחקת המים ממיץ פירות תותיר תרכיז של המיץ. אחד היתרונות של תרכיזים הוא חיסכון בשטח אחסון. את התרכיז ניתן לדחוס בשטח קטן ובעת הצורך להוסיף לו נוזלים וליצור מחדש מיץ למשל שתופס נפח גדול יותר[1].

תרכיזי משקאות קלים

הכנת תרכיז של מיץ תפוזים נרשם כפטנט בשנת 1948. במקור, החלו להכין תרכיזי מיץ תפוזים כדי לספק לחיילים במלחמת העולם השנייה אספקה נוחה וסדירה של ויטמין C. כיום, רוב מיצי התפוזים בשוק אינם מכילים תפוזים סחוטים טריים, אלא תרכיזי מיץ אותם מוהלים במים ולהם מוסיפים חומרים נוספים.

מרבית משקאות הסודה והמשקאות הקלים מיוצרים מתרכיזי סירופ, מדללים אותם לתוך מי סודה לפני תהליך הבקבוק. לעיתים, תרכיזי סירופ אלה נמכרים ישירות לצרכן, כדי שהוא יכין מהם משקאות בריכוז ובמתיקות בהתאמה אישית. חלב מרוכז אינו אלא תרכיז של חלב. לחלב זה יש חיי מדף ארוכים, וניתן לסחור בכמויות גדולות יותר של חלב הודות להיעדר הנוזלים התופסים נפח ושטח אחסון[2][3].

על פי רוב, לתרכיזי מיצים וסודה יהיה אורך חיי מדף ארוך יותר מאשר של המיצים מהם נוצרו. זאת, עקב הוספת סוכר וחומרים משמרים לתרכיז.

הערות שוליים