כולציסטוקינין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־09:12, 10 במאי 2018 מאת עידו (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:כוליציסטוקינין יובאה: ייבוא מוויקיפדיה העברית: ראה רשימת התורמים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כוליציסטוקיניןאנגלית: CCK או Cholecystokinin), (מיוונית-"להזיז את כיס המרה"), הינו הורמון פפטידי, בעל 33 חומצות אמינו, המיוצר על ידי תאים אנטרוציטיים במערכת העיכול, ומופרש לזרם הדם בעקבות גירוי של מזון.

כאשר המזון (ובייחוד שומנים וחלבונים) מגיע למעי הדק, מתחילה הפרשה של CCK. הוא נקשר לקולטנים (רצפטורים) שונים על כיס המרה, הלבלב, שריר חלק ועצבים פריפריים. הוא מגרה את התכווצות כיס המרה ואת הפרשת הנוזלים מהלבלב. למעשה, הוא משמש כמתווך הפיזיולוגי החשוב ביותר בהפקת המרכיב האנזימי שבמיץ הלבלב. בנוסף על כך, הוא מאט את התרוקנות הקיבה, וגורם לתנועתיות המעי.

  • רמות נמוכות של CCK קיימות במחלת הצליאק, ובבולימיה.
  • רמות גבוהות של CCK נמדדו אצל אנשים עם דלקת לבלב כרונית. במקרים אלו יש ירידה בהפרשת הלבלב של אנזימים, ולכן מופרש CCK ביתר (מנגנון היזון חוזר).

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כולציסטוקינין בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.