יין מחוזק

יין מחוזק הוא יין שהוסף לו אלכוהול, בדרך כלל על ידי ערבובו עם ברנדי. היין המחוזק לרוב מתוק יותר ותמיד מכיל אחוז אלכוהול גבוה מזה של יין רגיל, לרוב בין 17-23 אחוז (לעומת 9-14 אחוז ביין רגיל).
שתיית יינות מחוזקים מקובלת הן כאפריטיף והן כקינוח.
ייצור
תהליך ייצורו של יין מחוזק זהה בתחילתו לזה של יין רגיל - לאחר סחיטת הענבים מועבר המיץ לתסיסה בחביות, אולם שלא כביין רגיל תהליך התסיסה נפסק על ידי הוספת תזקיק אלכוהול ליין. ריכוז האלכוהול הגבוה הורג את השמרים ביין, ולכן תהליך עיבוד הסוכרים לאלכוהול נפסק. כתוצאה מכך, היין המחוזק מכיל אחוז סוכר גבוה המקנה לו את מתיקותו, ואחוז אלכוהול גבוה ביחס ליין.
היינות המחוזקים נבדלים מהמשקאות המזוקקים (כגון הברנדי) בכך שכמות האלכוהול הגבוהה שבהם אינה נוצרת מתהליך של זיקוק אלא כאמור בדרך של הוספה (חיזוק).
היסטוריה
ראשית ייצור היינות המחוזקים לפני למעלה מ-500 שנה. הסיבה המקורית לייצורם של היינות המחוזקים הייתה הגברת העמידות של יינות בפני קלקול. ככל שאחוז האלכוהול גבוה יותר, נשמר היין לזמן ארוך יותר כיון שהאלכוהול הורג את הבקטריות והפטריות שעלולים לקלקל את היין. גם לאחוז הסוכר הגבוה ערך מוסף בשימור היין.
על תפוצת היינות המחוזקים השפיע מאד המאבק של האימפריה הבריטית בצרפת, במסגרתו עודדו הבריטים צריכה של יינות אלו כמתחרים בקוניאק הצרפתי.
כיום ייצור היין המחוזק הוא למען הטעם, שכן קיימות טכניקות אחרות וזולות יותר לשימור.
קטגוריות מרכזיות של יינות מחוזקים
- שרי - מיוצר בספרד
- פורט או פורטו - מיוצר בפורטוגל
- ורמוט - מיוצר בעיקר באיטליה וצרפת
- מרסלה - מיוצר בסיציליה
- מדירה - מיוצר באיי מדירה שבאוקיינוס האטלנטי
- טוקאי (יין) - מיוצר בהונגריה
- מלגה - מיוצר בספרד
לקריאה נוספת
- יואל מרקוס, ספר היין, הוצאת "חיפה" 1972
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה
פרמטרי חובה [ שם ] חסרים