המשפט האחרון של פרמה (ספר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:12, 4 בנובמבר 2019 מאת שלמה המלך (שיחה | תרומות) (ביטול גרסה 883709 של שלמה המלך (שיחה))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:ספר

פרמטרים ריקים [ מהדורות נוספות, OCLC, מהדורה מוערת, מהדורה ראשונה, מהדורה מדעית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים [ שנת הוצאה, שנת הוצאה בעברית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

המשפט האחרון של פרמה
Fermat's Last Theorem
Singh - fermat.jpg
מידע כללי
מאת סיימון סינג
שפת המקור אנגלית
סוגה מדע פופולרי, מתמטיקה
הוצאה
הוצאה בשפת המקור Fourth Estate
מספר עמודים 403 (מהדורה ראשונה)
הוצאה בעברית
הוצאה ידיעות אחרונות
תרגום עודד שכטר

המשפט האחרון של פרמהאנגלית "Fermat's Last Theorem") הוא ספר מדע פופולרי מאת סיימון סינג, העוסק בהיסטוריה של המתמטיקה דרך תולדותיו של המשפט האחרון של פרמה. הספר יצא לאור באנגלית בשנת 1997. המהדורה העברית יצאה בשנת 2000 בהוצאת ידיעות ספרים, בקטגוריית 'פילוסופיה ומדע'.

מהו המשפט האחרון של פרמה

על־פי משפט פיתגורס במשולש ישר־זווית שבו הניצבים הם והיתר הוא מתקיים: .

קל למצוא אינסוף שלשות פיתגוריות - שלשות של מספרים טבעיים שמקיימים את השוויון הזה. באופן טבעי עולה השאלה האם יש שלשות של מספרים טבעיים שמקיימים את השוויון או את השוויון או באופן כללי את השוויון כאשר . על־פי המשפט האחרון של פרמה לא קיימות שלשות כאלה.[1]


הרקע לכתיבת הספר

ביוני 1993 עורר המתמטיקאי אנדרו ויילס התרגשות רבה, שחרגה מתחומי עולמם של המתמטיקאים, כאשר הודיע שמצא הוכחה למשפט האחרון של פרמה, בעיה שנוסחה 358 שנים קודם לכן על־ידי פייר דה פרמה, ומאז העסיקה מתמטיקאים וחובבי מתמטיקה ברחבי תבל. הדרמה שבמציאת ההוכחה התעצמה כאשר במהלך ביקורת עמיתים התגלה פגם בהוכחה זו, אך הפגם תוקן על ידי ויילס ותלמידו, ריצ'רד טיילור, וההוכחה פורסמה בגיליון חודש מאי 1995 של כתב העת Annals of Mathematics.

בשנת 1996 ביים סיימון סינג את "המשפט האחרון של פרמה", סרט תיעודי שזכה בפרס, על המשפט וההוכחה שניתנה לו. הסרט זכור לצופיו בעיקר בשל קטע הפתיחה שלו בו נראה המתמטיקאי אנדרו ויילס, פורץ בבכי כשהוא נזכר ברגע בו חשב שפתר את הבעיה לאחר שנים של עבודה בסתר, ופרסם את עבודתו לעולם, אך התגלה שעדיין היה בה חסר. בארצות הברית נקרא הסרט "ההוכחה", והיה מועמד לפרס אמי.

לאור הצלחת הסרט החליט סינג לכתוב ספר על הנושא.

על הספר

הספר עוסק בהיסטוריה של המתמטיקה, בדגש על חלקה הרלוונטי למשפט האחרון של פרמה, החל ממשפט פיתגורס, שהמשפט האחרון של פרמה נוסח על־ידי פרמה במהלך ניסיון להכללה שלו, דרך הניסיונות הרבים למצוא הוכחה למשפט וכלה בהוכחתו של ויילס. הספר פונה לציבור הרחב, ולכן כתוב בסגנון רהוט, תוך הימנעות מכוונת בעיסוק במתמטיקה עצמה. הוכחות למשפטים פשוטים אחדים המוזכרים בספר ניתנות בנספח בסוף הספר.

היה זה הספר הראשון על מתמטיקה שהגיע למקום הראשון ברשימת רבי המכר בבריטניה ובישראל.

ראו גם

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0