פיטורים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־22:21, 25 בנובמבר 2018 מאת רבי עקיבא (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פיטורים הוא תהליך ההפסקה של מעסיק את עבודתו של שכיר שעד כה עבד אצלו. תהליך זה עשוי להיות מהיר מאד (הודעה ובקשת עזיבה מיידיות), או לארוך מספר חודשים ויותר, כמו הקורה במוסדות ממשלתיים ואקדמיים.

חוקי הפיטורים משתנים ממדינה למדינה: במדינות קפיטליסטיות כמו ארצות הברית חוקי הפיטורים מצדדים בעיקר בזכותו של המעסיק לנהל את עסקיו כראות עיניו ואילו במדינות סוציאליסטיות כמו מדינות סקנדינביה הליך הפיטורים מסובך בהרבה והחוק דורש הסברים וסיבה מוצדקת מהמעסיק לכך שפיטר עובד.

בישראל

בישראל למעביד נתונה בדרך כלל, זכות לפטר עובד, אך קיימות הוראות חוק המונעות או מגבילות פיטורים במצבים מסוימים כגון פיטורי עובדת בהריון, פיטורי עובד שחשף מעשי שחיתות, פיטורים במהלך או בסמוך לשירות מילואים של העובד, פיטורי עובד בעל מוגבלות וכו'. פיטורים בניגוד להוראת חוק, עשויים להוות עבירה פלילית[1]. ארגוני עובדים מגנים על עובדים מפני פיטורים באמצעות כריתת הסכמים קיבוציים המגבילים את כוח הפיטורים ובאמצעות שביתות כאשר מדובר בפיטורי צמצום. לעיתים רחוקות מתערב בית משפט ומונע פיטורים, בעיקר במגזר הציבורי ובתפקידים בכירים, בהם יכולים הפיטורים להחשב ככאלה שבאו ממניעים פוליטיים.

נוהל פיטורים מעוגן בחוק ובפסיקה. הפסיקה קבעה כי לפני מסירת הודעת הפיטורים על המעביד לקיים שימוע, שבו תוצג לעובד הכוונה לפטרו, ויתאפשר לעובד להגן על עצמו מצעד זה. החוק קובע בין היתר כי זכותו של השכיר לקבל הודעה מוקדמת בכתב על פיטוריו. חוק פיצויי פיטורים מסדיר את החובה לשלם למפוטר פיצויי פיטורים שתלויים בוותק שלו במקום העבודה ובגובה שכרו.

התפטרות בנסיבות מסוימות דינה כדין פיטורים מבחינת הזכויות.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ להרשעת מעבידה בפלילים, בגין מעשה פיטורים, ראו לדוגמה את פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע בת"פ 19352-05-13 (אזורי, באר שבע), מדינת ישראל נ' ביטחון אזרחי ש.ק. בע"מ ואחרים.
P Economy.png ערך זה הוא קצרמר בנושא כלכלה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0