EUROSAI

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל הארגון

ארגון מוסדות הביקורת העליונים של אירופהאנגלית: EUROSAI, ראשי תיבות: European Organisation of Supreme Audit Institutions) הוא אחד משבע קבוצות עבודה אזוריות של הארגון הבינלאומי של מוסדות הביקורת העליונים (INTOSAI), הכולל את מוסדות הביקורת העליונים של 186 מדינות, והוא רשום כארגון תומך של האו"ם.

נכון להיום (2015) חברים בארגון 50 מוסדות ביקורת: מוסדות הביקורת העליונים של 49 מדינות באירופה ובית המשפט האירופי לביקורת. עם חברי הארגון נמנה גם מבקר המדינה של ישראל. מטה הארגון ממוקם במדריד.

היסטוריה

ארגון EUROSAI הוקם בשנת 1990 ומנה אז 30 מוסדות ביקורת חברים (מוסדות הביקורת העליונים של 29 מדינות באירופה ובית המשפט האירופי לביקורת). הארגון הוא הצעיר מבין שבע קבוצות העבודה האזוריות של INTOSAI, אולם הרעיון להקים ארגון אירופי של מוסדות הביקורת הועלה כבר בזמן ייסודו של ארגון INTOSAI בשנת 1953. הצעדים המעשיים הראשונים לקראת הקמתו של EUROSAI נעשו בשנת 1974, עם כינוסו של הקונגרס השמיני של INTOSAI במדריד. בשנים 19891975 גיבשו מוסדות הביקורת העליונים של איטליה וספרד, בשיתוף ועדת הקשר של ראשי מוסדות הביקורת העליונים של מדינות הקהילה הכלכלית האירופית, את הטיוטות הראשוניות של תקנון EUROSAI, ובכך נסללה הדרך לייסוד EUROSAI. ביוני 1989 אימץ הקונגרס השלושה עשר של INTOSAI, שהתקיים בברלין, את "הצהרת ברלין" שכללה, בין היתר, את ההסכם להקמת הארגון האירופי של מוסדות הביקורת העליונים. בנובמבר 1990 התקיימו במדריד הוועידה המכוננת והקונגרס הראשון של EUROSAI. בכינוס זה נבחרו הנשיא הראשון של EUROSAI וחברי מועצת המנהלים, התקנון נידון ואושר והוקמו המטה והמזכירות הקבועים.

מטרות הארגון

מטרות הארגון, המוגדרות בסעיף 1 לתקנונו, הן לקדם את שיתוף הפעולה המקצועי בין המוסדות החברים בו, לעודד חילופי מידע בין מוסדות ביקורת, לקדם מחקר בנושא הביקורת במגזר הציבורי, לעודד את יצירתן של משרות מרצים בנושא זה באוניברסיטאות ולפעול להאחדת המינוחים בתחום הביקורת במגזר הציבורי.

מוסדות הארגון

שלושה גופים עומדים בראש EUROSAI ומנהלים את פעילותו: הקונגרס, מועצת המנהלים והמזכירות.

הקונגרס

בול דואר גרמני משנת 2005 שהונפק לרגל הקונגרס השישי בבון

על פי תקנון EUROSAI, הקונגרס הוא המוסד בעל הסמכות העליונה בארגון. הקונגרס מתכנס אחת לשלוש שנים, בהשתתפות נציגים של כל המדינות החברות בארגון. עד כה התקיימו הקונגרסים האלה:

  • 1990 - במדריד, ספרד (הוועידה המכוננת)
  • 1993 - בסטוקהולם, שוודיה
  • 1996 - בפראג, צ'כיה
  • 1999 - בפריז, צרפת
  • 2002 - במוסקבה, רוסיה
  • 2005 - בבון, גרמניה
  • 2008 - בקראקוב, פולין
  • 2011 - בליסבון, פורטוגל
  • 2014 - בהאג, הולנד

מועצת המנהלים

על פי התקנון, במועצת המנהלים של EUROSAI שמונה חברים: ארבעה חברים מן המניין (ראשי מוסדות הביקורת העליונים שאירחו את שני המפגשים הרגילים האחרונים של הקונגרס, ראש מוסד הביקורת העליון שיארח את המפגש הרגיל הבא של הקונגרס, והמזכיר הכללי של EUROSAI) וארבעה חברים שאינם מן המניין, שנבחרים על ידי הקונגרס לתקופה של שש שנים (בכל שלוש שנים מתחלפים שניים מן החברים). ראשי מוסדות הביקורת העליונים החברים במועצת המנהלים של INTOSAI והם חברי EUROSAI משתתפים אף הם בישיבות מועצת המנהלים כמשקיפים.

המזכירות

מקום מושבה של מזכירות EUROSAI הוא במוסד העליון לביקורת של ספרד (בית הדין de Cuentas), שבו ממוקם גם המטה הראשי של הארגון.

תוכנית אסטרטגית

הקונגרס השמיני של EUROSAI בליסבון אישר את התוכנית האסטרטגית הראשונה של הארגון לשנים 2011-2017. תוכנית זו מגדירה את משימתו של הארגון, את החזון שלו ואת ערכיו:

  • המשימה: חברי EUROSAI יעבדו יחד על מנת לחזק את הביקורת במגזר הציבורי במדינות אירופה, ובכך יתרמו לעבודתו של INTOSAI.
  • החזון: EUROSAI יקדם את הממשל התקין, ובכלל זה ערכים של אחריות, שקיפות ויושרה. הוא יספק מסגרת דינמית לשיתוף פעולה בין חברי הארגון ויסייע להם במילוי תפקידם בצורה הטובה ביותר.
  • הערכים: עצמאות, יושרה, מקצועיות, אמינות, כוללניות, שיתוף פעולה, חדשנות, קיימות, כבוד לסביבה.

התוכנית האסטרטגית מבוססת על ארבע מטרות אסטרטגיות, המשקפות את הצרכים ואת סדר העדיפויות של הארגון:

  • מטרה 1 - בניית יכולת: EUROSAI מחויב לפיתוח של מוסדות ביקורת עליונים חזקים, עצמאיים ומקצועיים ביותר. בניית היכולת של מוסדות הביקורת העליונים משמעה פיתוח מיומנויות, ידע ודרכי עבודה ההופכים את מוסד הביקורת ליעיל יותר. זאת בהתבסס על נקודות חוזק קיימות ובאמצעות חיזוק נקודות החולשה.
  • מטרה 2 - תקנים מקצועיים: כדי שמוסדות הביקורת העליונים יוכלו לבצע את תפקידם במיומנות ובמקצועיות יש צורך במסגרת עדכנית של תקנים מקצועיים בינלאומיים. INTOSAI מפתח מערכת של תקנים כאלה, ועם השלמת הפיתוח יקדם את עמידתם של המוסדות החברים בתקנים אלה, בהתאם למשימותיהם וצורכיהם.
  • מטרה 3 - שיתוף ידע: על מנת לחזק את הביקורת ולהנהיג נורמות של מתן דין וחשבון, מינהל תקין ושקיפות במגזר הציבורי באזור, שם לו EUROSAI למטרה לשפר את שיתוף הידע, המידע והניסיון בין חבריו ובין שותפים חיצוניים.
  • מטרה 4 - ממשל ותקשורת: על מנת לבצע את משימתו ביעילות וכדי לשפר את היכולת להתמודד עם הדרישות של חבריו, EUROSAI צריך להיות מנוהל היטב. מודל הניהול הנוכחי תוכנן לפי העקרונות של ממשל תקין ותקשורת יעילה. מודל זה גם משקף את היעדים האסטרטגיים של הארגון, מעודד את המעורבות הרחבה ביותר האפשרית של החברים בו בעבודתו של הארגון ובונה קשרים חזקים בין כל גופי EUROSAI המשתתפים ביישום התוכנית האסטרטגית.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0