MPLS

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

החלפת תוויות מרובות פרוטוקוליםאנגלית: Multiprotocol Label Switching או MPLS) היא טכניקת ניתוב ברשתות טלקומוניקציה אשר מנתבת נתונים מצומת אחד למשנהו על בסיס תוויות נתיב קצר ולא כתובות רשת ארוכות דבר המונע בדיקות מורכבות בטבלת ניתוב ומזרז את תזרימי התנועה. תוויות אלה מזהות קישורים וירטואליים (נתיבים) בין צמתים רחוקים ולא לנקודות קצה, כגון מחשב, שרת, טלפון ועוד. MPLS יכולה להכיל חבילות נתונים של פרוטוקולי רשת שונים ומכאן שמו "מרובה-פרוטוקולים". MPLS תומך במגוון טכנולוגיות גישה, כולל T1 / E1, ATM, ממסר מסגרת ו- DSL .

תפקיד ותפקוד

MPLS ניתן להרחבה ללא תלות בפרוטוקול. ברשת, חבילות נתונים מקבלות תוויות מסוימת והחלטות העברת חבילות הנתונים מתקבלות אך ורק על תוכן התווית זו, ללא צורך בבחינת החבילה עצמה. דבר המאפשר יצירת מעגלים מקצה לקצה בכל סוג של קו תקשורת ובאמצעות כל פרוטוקול. היתרון העיקרי הוא שאין צורך בטכנולוגיה מסוימת של שכבת הקו של מודל ה-OSI, שכבה מספר 2 כגון מצב העברה אסינכרוני (ATM), ממסר מסגרת, רשת אופטית סינכרונית (SONET) או אתרנט, וביטול הצורך ברשתות מרובות בשכבת הקו בשביל לספק סוגים שונים של תעבורה.

MPLS שייכת למשפחת רשתות העובדות טכניקת מיתוג מנות (packet-switched networks). MPLS פועל בשכבה הנחשבת להיות בין הגדרות המסורתיות של השכבה השנייה של מודל ה-OSI שהיא שכבת קישור נתונים ובין השכבה השלישית שהיא שכבת הרשת. בעקבות זאת מכונה לעיתים קרובות פרוטוקול "שכבה 2.5".

MPLS תוכנן על מנת לספק שירות מסירת נתונים אחיד, ללקוחות המשתמשים ברשתות המבוססות על מיתוג מעגלים וללקוחות המשתמשים ברשתות מבוססות מיתוג מנות המספקים מודל דאטאגרמה. במודל זה, כל דאטאגרמה היא עצמאית, יחידה בפני עצמה וכל פאקטה מנותבת באופן שונה ברשת. כיוצא מכך כל פאקטה מכילה תקורה המכילה מידע על היעד.

ניתן להשתמש בו כדי לשאת סוגים רבים ושונים של תעבורה, כולל חבילות IP, כמו גם ATM, SONET ו- Ethernet . מספר טכנולוגיות שונות נפרסו בעבר עם מטרות זהות במהותן, כגון Frame Relay וATM.

צורת פעולתו

MPLS עובד על ידי קידומת חבילות עם תקורת MPLS tar מכילה תווית אחת או יותר. דבר זה נקרא מחסנית בעלת תווית (Label Stack). כל ערך במחסנית בעלת תווית (Label Stack) מכיל ארבעה שדות:

  • ערך תווית של 20 סיביות. תווית עם הערך אחד מייצגת את תווית ההתראה של הנתב. אופציה זו אומרת ל-LSR שמקבל את הפאקטה, שיש לבדוק אותה לפני העברתה.
  • שדה TC של 3 סיביות עבור QoS (איכות שירות) ו-ECN (בקרת גודש מפורשת).
  • תחתית (Bottom of stack) של סיבית אחת של ה-Stack Flag (דגל המחסנית). אם זה מוגדר, זה מסמל שהתווית הנוכחית היא האחרונה ב-Stack. (תווית ההתראה (router alert label) יכולה להיות מוצגת בכל מקום בתקורה חוץ מאשר במקום זה)
  • שדה TTL (זמן לחיות) של 8 סיביות.
תווית MPLS
00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
תווית TC: מחלקת תנועה (QoS ו- ECN) S: החלק התחתון

Bottom of stack

TTL: זמן לחיות

חבילות עם תווית MPLS מוחלפות לאחר בדיקה/החלפה של תווית במקום בדיקה בטבלת ה- IP. כאשר MPLS נוצר, בדיקת התוויות והחלפת התוויות היו מהירות יותר מטבלת ניתוב או מבדיקת RIB (בסיס מידע ניתוב) מכיוון שהן יכולות להתרחש ישירות בתוך ה- Switched Fabric (סוג של טופולוגיית רשת) ולהימנע מהצורך להשתמש במערכת ההפעלה.

עם זאת, יש לציין את הנוכחות של תווית כזו לנתב/מתג. במקרה של Ethernet frames זה נעשה באמצעות שימוש ב-EtherType.

קישורים חיצוניים

מאמרים:

דפי אינטרנט:

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0