אאוקה (ארגון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ראו הערך בויקיאנגלית.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ראו הערך בויקיאנגלית.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.

אֵאוֹקָהיוונית: Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών, ובראשי תיבות: EOKA – "ארגון לאומי של לוחמים קפריסאים"), ארגון מחתרתי יווני-קפריסאי שהוקם על ידי גאורגיוס גריבס (Γεώργιος Γρίβας) ב־1955, אשר פתח במלחמת גרילה כדי לגרש את כוחות הכיבוש הבריטיים מקפריסין, הגדרה עצמית לתושבי האי ולאיחודו (Ένωσις, אֶנוֹסִיס (אנ')) עם יוון. הארגון פורק ב־1959, אז יצאה קפריסין לעצמאות, אולם גריבס שב והחיה אותו ב־1971.[1]‏ (EOKA B)

רקע

בריטניה הבטיחה את קפריסין ליוון באם זו תצטרף לצד מדינות ההסכמה במלחמת העולם הראשונה. יוון לא נענתה להצעה הזו וההבטחה לא מומשה. וכך, קפריסין שהייתה כבר בשליטה בריטית מאז 1878, הפכה למושבת כתר בריטית.

מאבק

המאבק הצבאי של הארגון החל ב-1 באפריל 1955. באותו יום בוצעו התקפות על מחנות של הצבא הבריטי ומתקנים בריטיים בניקוסיה ופמגוסטה. במהלך ארבע השנים הבאות נמשכו הפעולות כנגד מתקנים בריטיים וכנגד קפריסאים שנחשדו בשיתוף פעולה עם השלטון הבריטי.

הנהגת הארגון הקומוניסטי AKEL התנגדה לפעילות הצבאית של אאוקה, בהעדיפה שביתות והפגנות. הפעילות הצבאית הייתה מנוגדת לעמדותיה של ההנהגה הקודמת, שכחמש שנים קודם לכן עמדה מאחורי משאל העם של שנת 1950, ובו 98% מתושבי קפריסין שהשתתפו בו הצביעו בעד איחודו של האי עם יוון; אמנם, משאל העם כלל פגמים רבים והוחרם בידי חלקים נרחבים בקרב ציבור הקפריסאים. רבים מחברי המפלגה לחמו במלחמת העולם השנייה לצד בעלות הברית[דרוש מקור],

ב-1971 שוב הקים גריבס כוח מעין צבאי קפריסאי-יווני אשר נטל לעצמו את השם EOKA-B, בתגובה לכך שנשיא קפריסין, הארכיבישוף מקאריוס השלישי, נטש, לדעתו של גריבס, את רעיון האיחוד עם יוון. הכוח שהוגדר כארגון טרור, הן על ידי טורקיה ובריטניה והן על ידי מקאריוס עצמו, נתמך בידי ממשלת הגנרלים היוונית[2]. לאחר מותו של גריבס בינואר 1974 הגבירה החונטה הצבאית היוונית את שליטתה בארגון, ובעידודה, ב-15 ביולי 1974, תפס הארגון את השלטון במסגרת הפיכה צבאית. התגובה הטורקית לא איחרה להגיע, וממשלתו של בולנט אג'וויט הורתה לצבא הטורקי לפלוש אל האי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אאוקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אנציקלופדיה כללי כרטא בכרך אחד (שלישית ed.). 1997. p. 2. ISBN 965-220-352-1.
  2. ^ נאום מקאריוס בעצרת הכללית של האומות המאוחדות - 19 ביולי 1974
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0