רבי אברהם פונטרימולי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אברהם פונטרימולי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב אברהם פונטרימולי
לידה אזמיר
פטירה י"ח בתמוז ה'תרנ"א
אזמיר
מדינה האימפריה העות'מאנית
תחומי עיסוק בעל בית דפוס
בני דורו רבי אברהם פלאג'י
חיבוריו אשר לאברהם, חנוך לנער, עבד אברהם
שם השושלת פונטרימולי
אב רבי חיים בנימין פונטרימולי
אם לאה לבית קריספין

הרב אברהם פונטרימולי (נפטר ב-24 ביולי1891) היה רב, פרשן תפילה ומנהג, פוסק, מחנך, ובעל בית דפוס באזמיר שבטורקיה במאה ה-19.

ביוגרפיה

נולד לרבי חיים בנימין פונטרימולי, מחבר ספר פתח הדביר ובנו של רבי חייא פונטרימולי בעל ספר צפיחת בדבש, ולאמו לאה, בתו של רבי יהושע אברהם קריספין באזמיר. למד תורה בישיבת בית הלוי מתוך מחסור ומצוקה ומבחרות נודע כמתמיד גדול. עבר יסורין קשים בחייו, וביתו, ובו ארגז עם כתביו הרבים של אביו נשרף. רבי אברהם פאלאג'י מתאר אותו: ”רב ועצום בקי בחדרי תורה לן בעומקה של הלכה סיני ועוקר הרים כמוהר"ר אברהם פונטרימולי” (הסכמה לספר עבד אברהם).

הקים בית דפוס יחד עם ידידו רבי יעקב פולי, וספרים הרבה מספרי רבני אזמיר במאה ה19 נדפסו בהוצאתם, ממנה התפרנס הרב פונטרימולי. רבני דורו מביאים דברי תורה ממנו, וביניהם רבי אברהם פאלאג'י[1], אחיו רבי ישעיה יוסף פונטרימולי[2], גם רבי יעקב יפה אשכנזי מביא דברים בשמו בספרו יעקב סלה ומכנה אותו "ידיד נפשי".

נפטר בליל י"ח בתמוז ה'תרנ"א. גיסו רבי שמואל פרץ הספידו[3]. על מצבתו באזמיר נכתב: ”אוי אבדון ומות, אוי קטף שוד ושבר, בארץ נזרה וצלמות...חסיד עניו עושה חיל, הוגה בתורה יומם וליל, הלא הוא אבינו רוענו נזרנו ציץ תפארתנו. החכם השלם והכולל השקדן בתורה כמו' אברהם פונטרימולי ז"ל בן לאה מ"כ ב"ס אשר לאברהם...ויעל אברהם בליל ו' ח"י תמוז שנת 5651 ומ"כ”

משפחתו

בנו הבכור היה רבי נסים אהרן בכור, שנפטר בעודו צעיר בט"ו בשבט התרמ"א[4], ואביו דרש בהספדו.[5]

השקפותיו

הגן על מנהג הזיארה, ההשתטחות על קברי צדיקים, ותקף בחריפות את אלה שהתנגדו לו. יתר על כן, בניגוד לכמה פוסקים, כגון החיי אדם והבאר היטב, שכתבו שבעת ההשתטחות על הקבר יש להקפיד שלא לבקש דברים מן המת אלא לבקש רחמים בזכותו, רבי אברהם גרס כי מותר ואף כדאי להתחנן אל רוח המת כדי שיבקש רחמים אצל הקב"ה, ואין בזה דורש אל המתים משום שאין הוא מתפלל אל גוף המת אלא מבקש מרוחו.[6]

חיבוריו

עבד אברהם
  • אשר לאברהם (אזמיר 1887) - על הלכות פסח והגדה של פסח, שיר השירים, תקון הגשם, פרקי אבות וליקוטים.
  • חנוך לנער ב' חלקים (אזמיק תרכ"ב - תרל"ב) - מוסר ומעשיות בספניולית.
  • עבד אברהם (אזמיר ה'תרמ"א) - ביאורים על סליחות ותפילות לימים נוראים עם סדר העבודה, דרוש להספד, חידושים ושו"ת. הספר נדפס בהסכמת רבי אברהם פאלאג'י.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ למשל: אברהם את עיניו, סנהדרין פ"ה עמוד ב', וימהר אברהם מערכת ש'
  2. ^ פעמים רבות, וביניהם פני יוסף, דף ק"ע עמוד ב', שם, דף קע"א
  3. ^ פדה את אברהם דרוש ט'
  4. ^ עבד אברהם, שער
  5. ^ עבד אברהם, דף ק"ו
  6. ^ עבד אברהם, דף ג' עמוד א
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0