אגנודיקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אגנודיקה
לידה המאה הרביעית לפני הספירה
השפיע על

תחומי:

מדינה אתונה, יוון

אגנודיקהיוונית עתיקה: Ἀγνοδίκη) הייתה הרופאה, המיילדת, והגינקולוגית הראשונה באתונה. סיפורה של אגנודיקה נכתב על ידי גאיוס יוליוס היגנוס, שחי במאה הראשונה לפני הספירה[1].

אגנודיקה בצעירותה

אגנודיקה נולדה למשפחה עשירה באתונה. הרצון שלה להיות רופאה נבע, על פי עדותה, בשל המספר הגבוה של מקרי מוות של נשים והסבל שהן עברו במהלך לידה. אף על פי שבזמן היפוקרטס נשים יכלו ללמוד גינקולוגיה, ריפוי ומיילדות, לאחר מותו, כשמנהיגי אתונה גילו שנשים ביצעו הפלות, עיסוק נשים ברפואה הפך לעבירה על החוק שעונשה מוות[2]. אגנודיקה, שהייתה נחושה בדעתה להיות רופאה ולעזור לנשות אתונה, סיפרה את שערה והתלבשה כגבר כדי שתוכל לזכות בהכשרה רפואית. בתרוץ של חבר חולה היא עזבה את אתונה ללמוד רפואה במצרים הקרובה שבה לנשים היה תפקיד חשוב ברפואה[3]. אגנודיקה קיבלה את החינוך הרפואי שלה באלכסנדריה, ולמדה תחת הרופילוס[2], מומחה האנטומיה הגדול של זמנה[4].

תעסוקה ברפואה

מיד לאחר רכישת הכישורים הנדרשים, היא המשיכה להתלבש כגבר על מנת לטפל בנשים של אתונה. יום אחד, אגנודיקה שמעתה אישה בוכה בייסורים במהלך לידה. אגנודיקה ניגשה לטפל באישה, אך היולדת סירבה לסיוע מגבר. לאחר שאגנודיקה חשפה את עצמה כאישה, היולדת הרשתה לה לטפל בה ובהצלחה. בזמנו, נשים חששו מסיוע מקצועי על ידי רופאים גברים. אגנודיקה סימלה את האמון והנוחות בין אישה המסייעת לאישה. לאחר זמן קצר, נשים רבות שמעו על אגנודיקה והתחזותה לגבר וביקשו את טיפולה. הפופולריות של אגנודיקה גדלה, והעדיפו אותה על פני רופאים גברים.

מהלך המשפט ותוצאותיו

רופאים גברים שראו שנשים כבר לא מעוניינות בשירותיהם, האשימו את אגנודיקה בפיתוי נשים[5]. אגנודיקה הובאה לפני משפט שהתאסף על גבעת אראופגוס ליד אתונה. במהלכו הרופאים הגברים גינו אותה וכתגובה היא חשפה את זהותה האמיתית, מה שהביא לנידויה חריף יותר על ידי גברי אתונה, באשמת רמאות והתחזות[2]. מתוך פחד מעונש מוות, אגנודיקה ניסתה לשכנע את השופטים כי זה בלתי אפשרי שהיא אשמה בפשעים שלכאורה הגברים ייחסו לה. לאחר מכן יריביה ביקשו לגנות אותה על הפרת החוק שאוסר על נשים ללמוד ולעסוק ברפואה[5]. לפני שהגיעו השופטים לפסיקה, קהל הנשים הגיע למשפט להלל את ההצלחות של אגנודיקה כרופאה[5][6][4]. בתום דיון קצר, אגנודיקה זוכתה מכל אשמה והחוק באתונה שונה ואפשר לנשים לקבל טיפול על ידי נשים רופאות[1][5].

השפעה על נשים ברפואה

לפני אגנודיקה, נשים טיפלו בחולים וניסו להבין איך הגוף האנושי עובד ומה היו גורמי המחלות. הנשים בזמנו היו מיילדות אך לא הורשו לעסוק ברפואה[3]. ליוונים, המשפט של אגנודיקה הביא לשינויים בחוק האתונאי והותיר לנשים ללמוד רפואה. הסיפור גם שימש כמעשיה במאה השבע עשרה למיילדות כדי להגן על עצמן מפני שליטה גברית במקצועות הרפואה.

מיתולוגיה

ייתכן כי הסיפור של אגנודיקה הוא רק סיפור מיתולוגי[2]. לפי הספר The International Encyclopedia of Women Scientists השם "אגנודיקה" מוזכר כראיה להיותה דמות מיתולוגית. היה נהוג במיתולוגיה היוונית, ופחות במציאות, לתת לדמויות שמות שמשקפות את תכונותיהם. הפירוש של אגנודיקה ביוונית הוא "חסידה בפני צדק". הטיעון השני בספר הוא הצורה הדרמטית שאגנודיקה חשפה את זהותה האמיתית. הם רואים במחווה זו עוד מנהג בסיפורי המיתולוגיה היוונית, שהאומנה הייתה שבפסלוני נשים היה כוח נגד הרוע. עד היום אגונודיקה נחשבת לסמל לרופאים[6].

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Newman, Jeremiah Whitaker (1807), A New Volume of the Lounger's Common-place Book: Containing One Hundred Articles, None of which Have Been Printed in Any of the Former Volumes ..., Longman, Hurst, Rees and Orme, נבדק ב-6 בספטמבר 2014 {{citation}}: (עזרה)
  • Women in Medicine, Claude Moore Health Sciences Library, University of Virginia, אורכב מ-המקור ב-2017-08-02, נבדק ב-2015-06-01
  • Alic, Margaret (1986), Hypatia's Heritage, Beacon Press, ISBN 9780807067314
  • Kirsh, Sharon; Kirsh, Florence (2001), Fabulous Female Physicians, Second Story Press, ISBN 9781896764436
  • Oakes, Elizabeth H. (2002), International Encyclopedia of Women Scientists, Facts On File Inc., ISBN 0-8160-4381-7
  • Yount, Lisa (1999), A Biographical Dictionary of Women in Science and Math, Facts on File Library of World History, Facts On File, Inc., ISBN 0-8160-3797-3

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אגנודיקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Yount, Lisa (1999), A Biographical Dictionary of Women in Science and Math, Facts On File, Inc.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 Oakes, Elizabeth H. (2002), International Encyclopedia of Women Scientists, Facts On File Inc.
  3. ^ 3.0 3.1 Kirsh, Sharon; Kirsh, Florence (2001), Fabulous Female Physicians, Second Story Press
  4. ^ 4.0 4.1 Alic, Margaret (1986), Hypatia's Heritage, Beacon Press
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 5.3 Newman, Jeremiah Whitaker (1807), A New Volume of the Lounger's Common-place Book: Containing One Hundred Articles, None of which Have Been Printed in Any of the Former Volumes ., Longman, Hurst, Rees and Orme
  6. ^ 6.0 6.1 Oakes, Elizabeth H. (2002), International Encyclopedia of Women Scientists, Facts On File Inc.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0