אדוארד בנדק בורנשווילר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית חסיד אומות העולם ריקה. אדוארד בנדק ברונשווילר (19101987) היה אזרח שווייצרי שמונה על ידי הוועד הבינלאומי של הצלב האדום לנהל את מנזר פאנונהאלמה מטעמם, בחודשים האחרונים של הכיבוש הגרמני, לקראת סוף מלחמת העולם השנייה.

בתחילת שנת 1944 כתב ארכבוט קלמן קריזוסטום לוועד הבינלאומי של הצב האדום בהצעה כי המנזר, הממוקם בצפון מערב הונגריה, יעמוד לרשות הצלב האדום. פרידריך בורן, נציג הצלב האדום בבודפשט, ניצל את ההזדמנות הזו גם כדי לסייע בהגנה על הבניינים ההיסטוריים בני 800 השנה ובמקביל לעשות בהם שימוש כדי לספק מחסה לפליטים. בורן הגיע להסכם עם ממשלת הונגריה והצבא הגרמני לפיו יש לראות את שטחי המנזר כנייטרליים מבחינה צבאית, למרות העובדה שהם נמצאים ישירות על קו ההגנה בין הצבא האדום לבין הכוחות הגרמניים .

באוקטובר 1944 מינה בורן את ברונשווילר, אזרח שווייצרי שהתגורר בבודפשט, שייקח את האחריות על המבצע מטעם ההצלב האדום. ברונשוויילר הצליח לארגן פגישה עם נציג הרייך הגרמני בהונגריה, אדמונד וויזנמאייר, בנוגע לסידורי מקלט של הפליטים שם. על פי מחקריו של אריה בן-טוב, וויזמאייר קיבל את העובדה כי ילדים יהודים יקבלו הגנה במנזר, אך עמד על כך שאחוז הפליטים היהודים לא יעלה על חצי. (אריה בן-טוב, עמ '333) [1] .

באותה תקופה, אותם יהודים הונגרים שלא נשלחו בטרנספורטים למחנות ההשמדה הוצעדו מערבה בכוח ורבים מצאו את מותם בצעדות אלה. ההוראות של בורן לברונשוויילר היו שילדים שאיבדו את הוריהם או נזקקו להגנה אחרת היו יכולים לקבל מחסה, אך חל איסור לקבל 'אישים פוליטיים', גברים וילדים מעל גיל 14. למעשה, הנזירים בפנונהלמה העלמו עין מההגבלות הללו.

כשהצבא האדום התקרב לפנונלהמה, אוכלוסיית הפליטים גדלה לכ -3000 איש. בעקבות תבוסת כוחות ההגנה סביב המנזר באפריל 1945, הצבא האדום השתלט על האזור וברונשוויילר והצלב האדום גורשו מהמנזר.

בשנת 2001, במאי הונגרי, זילבשטר סיקלוסי, צילם סרט תיעודי על פרק זה שכותרתו "הטירה שלי, המקלט שלי" ("Menedéket adó váram" בהונגרית). ב־17 באוקטובר 2006 נתלה במנזר לוח זיכרון לברונשוויילר. ב־31 במרץ 2009 העניק שגריר ישראל בהונגריה פרס לראש המנזר הנוכחי, והכיר לאחר מותו בברונשווילר כחסיד אומות העולם על מעשיו בהגנה על הפליטים [1] .

הערות שוליים

  1. ^ Eduard Benedek Brunschweiler – his activity to save Jews' lives during the Holocaust, at Yad Vashem website
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0