אד הוק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אד-הוק)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אָד הוֹקלטינית: Ad hoc; מילולית: "לצורך כך", "לעניין זה") הוא כינוי להחלטות, לפעילות ולמעשים נקודתיים שנעשו כדי לתת מענה שעה על צורך מסוים ומוגדר (ולא כללי).

וַעדת אד הוק היא ועדת-שעה, ובגמר פעילותה היא מתפזרת. לעיתים מוקמים אד הוק ארגונים ומשלחות, הנדרשים לטפל בסוגיה לאומית או בינלאומית.

לעיתים משתמשים בצירוף ככינוי להחלטות שהתקבלו (או מעשים שנעשו) בחופזה, ללא שקילה מעמיקה של הנסיבות – או כפתרונות זמניים ומאולתרים.

הצירוף עשוי לתאר את הפועל: "הוועדה הוקמה אד הוק" (כלומר: הוועדה הוקמה לפי צורך השעה או לפי צו השעה).

במדע ובפילוסופיה

מי שמחזיק באמונה בלפרקונים (שדונים במיתולוגיה האירית) יכול למנוע את הפרכתה אם ישתמש בהשערת אד הוק (לדוגמה, יטען כי הלפרקונים בלתי נראים).[2]

"השערת אד הוק" היא הנחה בלתי-מוכחת אשר נוסחה במיוחד כדי לפצות על תאוריה מדעית שהתוצאות האמפיריות (ניסיוניות) דווקא סותרות את ניבוייֶהָ (ולכן היא עלולה להיזנח). ואולם ככל שתאוריה מדעית מתבססת על השערות אד הוק ועל טיעונים בלתי מוכחים (ש"מחפים" על פערים בין תחזיותיה למציאות), כך גדלות הספקנות כלפיה ומורכבותהּ.

לא כל השערת אד הוק שגויה בהכרֵחַ, ויש שהשערות אלה הוכחו כנכונות שנים לאחר שהונחו; כאלה היו השערתו של מקס פלאנק אשר הניחה את הבסיס לפיזיקה הקוונטית והשערתו של אלברט איינשטיין בדבר קיום הקבוע הקוסמולוגי.

ראו עוד

הערות שוליים

  1. ^ Stanovich, Keith E. (2007). How to Think Straight About Psychology. Boston: Pearson Education. Pages 19-33
  2. ^ [1]
Kamats.PNG ערך זה הוא קצרמר בנושא בלשנות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.