אהרן חנוקוגלו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אהרן חנוקוגלו (נולד ב-29 במרץ 1943) הוא פרופסור בחוג לרפואת ילדים של בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב.

ביוגרפיה

אהרן נולד באיסטנבול, כבנם הבכור של משה וסיניורה ג'ני חנוקוגלו.

בבית ספר יסודי וחטיבת ביניים אהרן למד ב-Sisli Terakki Lisesi באיסטנבול. בתיכון הוא עבר ל-Ataturk Erkek Lisesi באיסטנבול וסיים תיכון בהצטיינות. במהלך לימודי התיכון אהרן היה חבר בתנועת נוער מקומית שנקראה "קדימה ציונה".

ב-1961 חנוקוגלו התקבל ללימודי הרפואה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת איסטנבול וסיים את לימודי הרפואה במאי 1967 ועבר לעיר אנקרה לצורך התמחות ברפואת ילדים, במחלקת ילדים של המרכז הרפואי Hacettepe.

בשנת 1969 חנוקוגלו עלה לארץ והמשיך בהתמחות ברפואת ילדים, בבית חולים ממשלתי צהלון, ביפו. בשנת 1974 אהרן סיים התמחות ברפואת ילדים ובין השנים 1974–1976 הוא שירת בצה"ל כרופא צבאי וסיים את שירותו בדרגת סרן.

בין השנים 1976–1988 ד"ר אהרן עבד במרכז הרפואי ע"ש וולפסון, בחולון כמומחה ברפואת ילדים וכסגן מנהל מחלקת ילדים. בשנת 1979 ד"ר אהרן התמנה לתפקיד מרצה בחוג לרפואת ילדים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.

בשנים 1986–1988 חנוקוגלו נסע לבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד בבלטימור להתמחות באנדוקרינולוגית ילדים. בחזרתו לארץ בשנת 1988, ד"ר אהרן יסד את השירות האנדוקריני לילדים במרכז הרפואי וולפסון, חולון והיה מנהל היחידה לאנדוקרינולוגית ילדים עד ליציאתו לגמלאות. במסלול האקדמי באוניברסיטת תל אביב, ד"ר אהרן קודם למרצה בכיר בשנת 1989, ולדרגת פרופסור חבר בשנת 2003 בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. חנוקוגלו היה פעיל מאוד בהוראת סטודנטים לרפואה מהארץ ומחו"ל, רופאים מתמחים, אחיות, ארגון קורסים במסגרת לימודי המשך לרפואה בבית הספר לרפואה עד לפרישתו בשנת 2014.

חנוקוגלו מילא תפקידים רבים ברמה לאומית בתחום רפואת ילדים ואנדוקרינולוגיה. בתחום המחקרי תרומתו החשובה ביותר הוא זיהוי הבסיס הגנטי של מחלה של חוסר תגובתיות להורמון סטרואידי אלדוסטרון שמווסת את רמת האלקטרוליטים בדם ואת לחץ הדם.

רשימת פרסים

  • 1994–1995 מרצה מצטיין בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
  • 1999 פרס על העבודה הקלינית הטובה ביותר בכנס האגודה הישראלית לאנדוקרינולוגיה.
  • 2011 פרס על העבודה הקלינית הטובה ביותר בכנס האגודה הישראלית לאנדוקרינולוגיה.
  • 2018 פרס יקיר האיגוד הישראלי לאנדוקרינולוגית ילדים על הישגים האקדמיים יוצאי דופן, על חינוך והדרכת דור שלם של תלמידים, ועל תרומה לקידום אנדוקרינולוגית ילדים בישראל.

במהלך הקריירה שלו פרופ' חנוקוגלו זכה במימון מחקריו ממקורות מגוונים, ביניהם: מדען ראשי של משרד הבריאות, הקרן הדו-לאומית (BSF) של ארצות הברית וישראל, קרן דו-לאומית בשיתוף פעולה עם אנגליה.

תפקידים לאומיים

במהלך הקריירה שלו פרופ' חנוקוגלו מילא מספר תפקידים ברפואה ברמה ארצית. בשנים 2009–2014 היה חבר ואחר כך יו"ר של ועדות בחינה להסמכות מומחים ברפואת ילדים מטעם המועצה הלאומית של ההסתדרות הרפואית בישראל. בשנים 2009–2012 היה יו"ר הוועדה הלאומית לבחינת בקשות למתן אישור להורמון גדילה. בשנים 2005–2008 היה יו"ר הוועדה הלאומית לבחינות הסמכה בתחום אנדוקרינולוגית ילדים.

מחקרים ופרסומים מדעיים

חנוקוגלו פרסם 93 מאמרים בכתבי עת מובילים באירופה ובארצות הברית. רוב המחקרים שלו הם בנושא רפואת ילדים ובמיוחד אנדוקרינולוגיה של ילדים ונוער ומחלות תורשתיות. אחד ההישגים החשובים של פרופ' חנוקוגלו הוא זיהוי לראשונה של שתי צורות שונות של מחלה תורשתית פסוידו-היפו-אלדוסטרוניזם (pseudohypoaldosteronism) (בקיצור PHA) שגורמים למחלות אם חוסר איזון ברמת המלחים ונוזלים בגוף. פרופ' חנוקוגלו, יחד עם אחיו פרופ' ישראל חנוקוגלו וצוות תלמידיהם ופוסט-דוקטורנטים שלהם, זיהו סידרה של המוטציות בגנים המקודדים לתת-יחידות של תעלת נתרן ENaC שאחראיות למחלת PHA מסוג I. כאמור, מוטציות אלה פוגעות בצורה קשה בתפקוד ההורמונים שמווסטים את נפח הדם, לחץ הדם ואיזון רמות המלחים בגוף. בנושאים אלה, פרופ' חנוקוגלו נחשב בין המומחים המובילים בעולם.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0