אווירונומיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חלקי האטמוספירה וחלוקתה לאטמוספירה עליונה ואטמוספירה נמוכה, דגש על הגבהים בקילומטרים מעל פני האדמה
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

אווירונומיה (באנגלית: Aeronomy) הוא תחום המחקר המדעי של האטמוספירה העליונה (אנ') של כדור הארץ ואזורים תואמים באטמוספירות של כוכבי לכת אחרים. ענף זה עוסק בכימיה האטמוספירית (אנ') והפיזיקה האטמוספירית (אנ') כאחד. המדענים המתמחים באווירונומיה, מכונים אווירונומים, הם חוקרים את התנועות ואת ההרכב הכימי ואת המאפיינים של האטמוספירה העליונה של כדור הארץ ואזורי האטמוספירה של כוכבי לכת אחרים התואמים לה, כמו גם את האינטראקציה בין האטמוספירות העליונות לסביבת החלל. [1] באזורים אטמוספיריים האווירונומים חוקרים, את תופעות הדיסוציאציה והיינון.

היסטוריה

בשנת 1946, המתמטיקאי סידני צ'פמן (אנ') הציג את המונח אווירונומיה כדי לתאר את חקר האטמוספירה העליונה של כדור הארץ, [2] במכתב למערכת של כתב העת המדעי Nature שכותרתו "כמה מחשבות על המינוח אווירונומיה". [3] המונח אווירונומיה הפך לרשמי בשנת 1954 כאשר האיגוד הבינלאומי לגיאודזיה וגיאופיזיקה אימץ אותו. [4] "אווירונומיה" החלה מאוחר יותר לעסוק גם בחקר האזורים המקבילים באטמוספירות של כוכבי הלכת.

ענפים

ניתן לחלק את האווירונומיה לשלושה ענפים עיקריים: אווירונומיה יבשתית, אווירונומיה פלנטרית ואווירונומיה השוואתית.[5]

אווירונומיה יבשתית

  האווירונומיה היבשתית מתמקדת, בחקר האטמוספירה העליונה של כדור הארץ, המשתרעת מהסטרטופאוזה עד לגבול האטמוספירה עם החלל החיצון ומוגדרת כמורכבת מהמזוספרה, התרמוספירה והאקסוספירה ומהמרכיב המיינן שלהן, היונוספירה.[5] האווירונומיה היבשתית מנוגדת למטאורולוגיה, המטאורולוגיה עוסקת במחקר המדעי של האטמוספירה התחתונה של כדור הארץ, המוגדרת כטרופוספירה וסטרטוספירה.[6][5] [א] אווירונומים יבשתיים משתמשים בטלסקופים קרקעיים, בלונים, לוויינים ורקטות מחקר (אנ') כדי לאסוף נתונים מהאטמוספירה העליונה.

גאות ושפל אטמוספיריים

אנימציה של נתוני גאות אטמוספיריים שנאספו על ידי הלוויין TIMED בספטמבר 2005.

גאות ושפל אטמוספיריים הם תנודות מחזוריות בקנה מידה עולמי של האטמוספירה של כדור הארץ. גאות ושפל באוקיינוסים היא תופעה שבמובנים רבים מקבילה לגאות והשפל האטמוספיריים. גאות ושפל אטמוספיריים שולטים בדינמיקה של המזוספרה והתרמוספירה התחתונה ומשמשים כמנגנון חשוב להעברת אנרגיה מהאטמוספירה העליונה לאטמוספירה התחתונה. אווירונומים יבשתיים חוקרים את הגאות והשפל האטמוספיריים מכיוון שלהבנתם מחקר זה חיוני להבנת האטמוספירה בכללותה ולתועלת בשיפור ההבנה של המטאורולוגיה. מודלים שונים ותצפיות של גאות ושפל באטמוספירה מאפשרים לחוקרים לנטר ולחזות שינויים באטמוספירה של כדור הארץ.[7]

ברקים באטמוספירה העליונה

ייצוג של תופעות ברקים באטמוספירה העליונה ופריקה חשמלית

"ברקים באטמוספירה העליונה" או "פריקת מטענים חשמליים באטמוספירה העליונה" הם מונחים שאווירונומים משתמשים בהם לפעמים כדי להתייחס למשפחת התופעות, של פריקת מטענים חשמליים באטמוספירה העליונה של כדור הארץ, המתרחשות הרבה מעל לגבהים של הברקים בטרופוספרה הנצפה באטמוספירה התחתונה. המונח המועדף לתופעת הפריקה החשמלית הנגרמת באטמוספירה העליונה על ידי ברקים הוא " אירוע הזוהר החולף " (TLE). ישנם סוגים שונים של ברקים באטמוספירה העליונה כולל ספרייטים אדומים, הילות ספרייט, סילונים כחולים ו-ELVES (ראשי תיבות של " פליטת אור והפרעות בתדר נמוך מאוד (אנ') עקב פעימות אלקטרומגנטיים "). [8]

אווירונומיה פלנטרית

אווירונומיה פלנטרית חוקרת את אזורי האטמוספירה של כוכבי לכת אחרים[9] התואמים את המזוספרה, התרמוספירה, האקסוספירה והיונוספירה של כדור הארץ.[6] אף על פי שהאווירונומיה היבשתית ומטאורולוגיה היו פעם תחומים נפרדים לחלוטין של המחקר המדעי, שיתוף הפעולה בין אווירונומים יבשתיים ומטאורולוגים גדל ככל שתגליות שהתגלו מאז תחילת שנות ה-90 הוכיחו כי לאטמוספירה העליונה והתחתונה יש השפעה זו על זו בתחומי הפיזיקה, הכימיה והביולוגיה של כל אחת מהן.

אווירונומים יבשתיים חוקרים גאות ושפל באטמוספירה (אנ') ופריקות חשמל בצורת ברקים באטמוספירה העליונה (אנ') כגון שדוני ברקים אדומים, הילות ספרייט, סילונים כחולים ו-ELVES. הם חוקרים גם את הסיבות לתהליכי דיסוציאציה ויינון באטמוספירה העליונה של כדור הארץ. במקרים מסוימים, כל האטמוספירה של כוכב לכת עשויה להיות מורכבת רק ממה שעל פני כדור הארץ מהווה את האטמוספירה העליונה, או רק מחלק ממנה. אווירונומים פלנטריים משתמשים בטלסקופי חלל וחלליות לא מאוישות, שמקיפים או נוחתים על כוכבי לכת אחרים כדי לאסוף מידע על האטמוספירות של אותם כוכבי לכת. נעשה שימוש גם במכשירים כגון אינטרפרומטרים, ספקטרומטרים אופטיים (אנ'), מגנומטרים, גלאי פלזמה, וטכניקות אחרות. [10] אף על פי שהאווירונומיה הפלנטרית במקור הייתה מוגבלת לחקר האטמוספירות של כוכבי הלכת במערכת השמש, הגילוי מאז 1995 של כוכבי לכת שמחוץ למערכת השמש איפשר לאווירונומים פלנטריים להרחיב את תחום האווירונומיה כך שיכלול גם את האטמוספירות של כוכבי הלכת האלה. [11]

אווירונומיה השוואתית

אווירונומיה השוואתית משתמשת בתוצאות המחקרים של האווירונומיה היבשתית והפלנטרית, שהם תחומים מדעיים נפרדים באופן מסורתי[12]. זאת כדי להשוות את המאפיינים והתנהגויות של האטמוספירות של כוכבי לכת אחרים ביניהם ובין האטמוספירה העליונה של כדור הארץ.[12] אווירונומיה השוואתית מבקשת לזהות ולתאר את המרכיבים השונים, שבהן כימיה, שדות מגנטיים ותרמודינמיקה, שעל כוכבי לכת שונים משפיעים על היווצרות, ההתפתחות, הגיוון וההיעלמות של האטמוספירות.[12]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אווירונומיה בוויקישיתוף

הערה

  1. ^ הגדרה חלופית מחלקת את האטמוספירה לשלושה ולא לשני חלקים, כאשר ה"אטמוספירה העליונה" מוגבלת לאקסוספירה ולתרמוספירה, המזוספרה והסטרטוספרה מרכיבות את "האטמוספרה האמצעית", וה"אטמוספירה התחתונה" מורכבת רק מהטרופוספירה. השימוש בהגדרה זו אינו משנה את המיקוד של האווירונומיה, שהיא כל האטמוספרה של כדור הארץ מעל הסטרטופוזה, או של המטאורולוגיה, שהיא כל האטמוספרה של כדור הארץ מתחת לסטרטופוזה.

הערות שוליים

  1. ^ Brasseur, Guy (1984). Aeronomy of the Middle Atmosphere : Chemistry and Physics of the Stratosphere and Mesosphere. Springer. pp. xi. ISBN 978-94-009-6403-7.
  2. ^ Nagy, Andrew F.; Balogh, André; Thomas E. Cravens; Mendillo, Michael; Mueller-Woodarg, Ingo (2008). Comparative Aeronomy. Springer. pp. 1–2. ISBN 978-0-387-87824-9.
  3. ^ Sydney Chapman, "Some Thoughts on Nomenclature," Nature 157, (1946): 405. Available on-line at: Nature.
  4. ^ Royal Belgian Institute for Space Aeronomy "Aeronomy, atmosphere science, what is it?" Accessed 21 May 2021
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 Comparative Aeronomy in the Solar System, web.archive.org, ‏2013-05-22
  6. ^ 6.0 6.1 Planetary Aeronomy, Imperial College London (ב־British English)
  7. ^ Volland, H., "Atmospheric Tidal and Planetary Waves", Kluwer Publ., Dordrecht, 1988
  8. ^ Earle R. Williams (November 2001) "Sprites, elves, and glow discharge tubes," Physics Today, 54 (11) : 41-47. Available on-line at: Physics Today (אורכב 27.05.2012 ב Archive.today).
  9. ^ "Mendillo, Michael, Andrew Nagy, and J .H. Waite, "Introduction," Atmospheres in the Solar System: Comparative Aeronomy, Geophysical Monograph Series Volume 130, 2002, unpaginated Accessed 23 March 2021". אורכב מ-המקור ב-22 במאי 2013. נבדק ב-24 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ Nagy, Andrew F., "History of Planetary Aeronomy," cosmos.esa.int Accessed 23 March 2021
  11. ^ Abstract of Bauer, Siegfried J, and Helmut Lammer, Planetary Aeronomy: Atmosphere Environments in Planetary Systems, Berlin: Springer-Verlag, 2004, מסת"ב 978-3-662-09362-7 Accessed 23 March 2021
  12. ^ 12.0 12.1 12.2 "Mendillo, Michael, Andrew Nagy, and J .H. Waite, "Preface," Atmospheres in the Solar System: Comparative Aeronomy, Geophysical Monograph Series Volume 130, 2002, unpaginated Accessed 23 March 2021". אורכב מ-המקור ב-22 במאי 2013. נבדק ב-24 במרץ 2021. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0