אוטו מודרזון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוטו מודרזון
Heinrich Vogeler Sommerabend detail Otto Modersohn.jpg

פרידריך וילהלם אוטו מודרזוןגרמנית: Friedrich Wilhelm Otto Modersohn‏; 22 בפברואר 1865 - 10 במרץ 1943) היה צייר נוף גרמני. מייסד שותף של המושבה לאמנות בוורפסידה.[1]

חיים

בשנת 1884 החל את לימודיו באקדמיה לאמנות בדיסלדורף. ארבע שנים מאוחר יותר עבר לאקדמיה לאמנויות יפות, קרלסרוהה, שם למד בהדרכתו של הרמן באיש.

ביולי 1889 ערך את ביקורו הראשון בורפסידה עם פריץ מקנסן. באוגוסט היה עם הצייר הנס אם אנד. מאוחר יותר הצטרפו אליהם פריץ אוברבק (1893) והיינריך פוגלר (1894), כולם היו סטודנטים מדיסלדורף. בשנת 1895 הם הציגו את התערוכה הקבוצתית הראשונה שלהם בברמן. הם הוסרו במידה רבה בגלל הביקורת עליהם, אך המשיכו לפריצת דרך גדולה ב"גלספלאסט "במינכן.

בשנת 1897 הוקמה המושבה לאמנות באופן רשמי ומודרסן התחתן עם הלן שרדר (1868–1900), בתו של סוחר בברמן. שנתיים לאחר מכן הוא התפטר מהאגודה, והדגיש את מאבקו האישי המתמשך למען חירותו של כל אמן. פוגלר ואוברבק הצטרפו אליו ועזבו גם הם את האגודה. הוא המשיך לגור במקום עם אשתו. לבני הזוג נולדה בת אחת, אלזבת (1898–1984). בשנה שלאחר מכן נפטרה אשתו לאחר מחלה ממושכת.

בשנת 1901 הוא נישא בשנית. אשתו השנייה, פאולה מודרזון-בקר, הייתה גם ציירת ידועה. היא נפטרה בשנת 1907 כתוצאה מתסחיף, זמן קצר לאחר שילדה את בתם מתילדה (1907–1998). [2] באותו הזמן מודסרון חש שהוא לא יכול להישאר בורפסידה ועבר לפישרהודה, כפר סמוך. אשתו השלישית הייתה לואיזה מודרזון-ברלינג, בתו של הצייר היינריך ברלינג. היא הייתה זמרת, אך גם ציירה. נולדו להם שני בנים, אולריך (1913–1943) וכריסטיאן שהפך גם הוא לצייר.

בשנת 1911, כאשר המוזיאון בברמן רכש את הציור של ואן גוך "שדה עם פרגים", היה מודרזון האמן היחיד של וורפסידה שתמך במוזיאון, והגיע למסקנה שרגשות לאומניים אינם צריכים למלא תפקיד בעולם האמנות. בשנות העשרים ותחילת שנות ה-30 של המאה העשרים, הוא ולואיזה ערכו נסיעות לימודיות נרחבים ברחבי גרמניה, ובשנת 1933 רכש בית חווה ישן בגיילנברג לשימוש כסטודיו. שלוש שנים אחר כך הוא התעוור בעינו הימנית בגלל רשתית מנותקת. הדבר אילץ אותו להישאר בסטודיו שלו במקום לצייר בחוץ. הוא קיבל מדליית גתה לאמנות ומדע.

בשנת 1940 שנה לפני מותו, הוא שוכנע לדבר בנושא אמנות חזותית בחסות משרד התעמולה.

יצירה

בין השנים 1874–1889, הוא התרכז במחקרים קטנים ונופים, שצוירו ישירות מהטבע בסגנון פליין אייר של בית הספר ברביזון. לאחר 1889, חיפושו אחר סגנון טבעי הוביל בהדרגה לבדים צבעוניים יותר. בסביבות 1900, הוא וכמה אמני המושבה האחרים החלו לעשות איורים ועיצובים עבור Stollwerck, חברת השוקולד הגרמנית.

אינטראקציה אמנותית עם אשתו השנייה, פאולה, הובילה להתפתחות של סגנון המדגיש פשטות ואנושיות, אף כי נושאי אשתו היו שונים בתכלית, הוא ראה בעבודתה השלמה ליצירתו.

לאחר מלחמת העולם השנייה הוקם מוזיאון מודרנסון בגיילנברג שעבר מאוחר יותר לפישרהודה. [3]

מוזיאון נוסף של אוטו מודרזון המציג את עבודתו המוקדמת בווסטפליה נפתח בטקלנבורג בשנת 2015. [4]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוטו מודרזון בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Zeno, Rainer Maria Rilke on Otto Modersohn, www.zeno.org (בגרמנית)
  2. ^ "Modersohn, Otto", daten.digitale-sammlungen.de
  3. ^ Otto Modersohn Museum, www.modersohn-museum.de
  4. ^ OMMT, OTTO MODERSOHN MUSEUM TECKLENBURG (ב־)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0