אולה קירק כריסטיאנסן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אולה קירק כריסטיאנסן
Ole Kirk Christiansen.png

אולה קירק כריסטיאנסן (7 באפריל 189111 במרץ 1958) היה נגר דני. ב-1932 הקים את חברת הצעצועים "לגו", מחנות קטנה לעיבוד עץ שמכרה מוצרים ביתיים, ליצרן צעצועי עץ. השם של החברה ניתן לה בשנת 1934. לאחר שפרצה שרפה בסדנה שלו ושרפה את כל המוצרים ב-1942, החברה רכשה בשנת 1947 מכונת הזרקת פלסטיק ועברה לייצור אבני משחק עשויות פלסטיק, שהיו עמידות ובטוחות יותר למשחק של ילדים. ניהול החברה עבר לבנו גודפרד, כאשר נפטר.

ביוגרפיה

כריסטיאנסן נולד וגדל בפילסקוב, ילד עשירי למשפחה עניה ביוטלנד. אף על פי שהמשפחה הייתה ענייה, הוא זכה לקבל השכלה תיכונית בסיסית. כבר מגיל שש עבד כחקלאי וסייע בפרנסת המשפחה. הוא למד בבית ספר יומיים בשבוע. בשנת 1905, בהיותו 14, החל לעבוד כשוליה אצל אחיו הבכור. ב-1911 עזב את דנמרק לגרמניה ושם כבד בנגרות במשך כחמש שנים.

בשנת 1916 קנה כריסטיאנסן חנות נגרות בבילונד, מרכז יוטלנד בכסף שחסך לאורך השנים. בשנות ה-20 המאוחרות, התמקד העסק בשיקום ופיתוח מבנים חדשים, וכן בייצור מוצרי בית עבור הקהילה המקומית. בשנת 1924 נשרפו בית המלאכה ובית המשפחה בגלל שני בניו שהתעסקו בשבבי עץ והעסק שלו כמעט נהרס.

למרות כל הקשיים לאורך השנים, תקופת השפל הגדול וכיבוש דנמרק על ידי גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, הוא הצליח לשמור על עסק שלו. הוא החליט בעיקר לייצר צעצועי עץ, כמו יו-יו, חיות הנמשכות באמצעות חבל ומשאיות מעץ. בכך קיבל את ההחלטה למקד את מוצריו בהתפתחות ילדים.

ב-1942 גרם קצר חשמלי לשריפה שהביאה לאובדן המפעל שלו וכן כל המלאי והשרטוטים שלו. עם זאת, הוא החליט להתחיל מחדש. בשנת 1944 המפעל החדש שילב פס ייצור.

בסוף מלחמת העולם השנייה, לא היו זמינים חומרים מסורתיים רבים ששימשו לייצור מוצרים, ולכן הוא חיפש חלופות זולות אחרות מפלסטיק. בשנת 1947 רכשה החברה שלו מכונת הזרקת פלסטיק. המעבר הזה לייצור צעצועים מפלסטיק היה מאתגר עבורו מאחר שכל חייו עסק בעבודה עם עץ.

משפחתו

ב-1916 התחתן עם קירסטין סורסן, בתו של יצרן גבינות. לזוג נולדו ארבעה ילדים: יוהנס, קארל גיאורג, גודפרד וגרהרדט. קריסטין נפטרה בשנת 1932. שנתיים לאחר מכן, הוא התחתן עם סופי יורגנסן ונולדה להם בת אחת בשם אולה.

ב-11 במרץ 1958 נפטר כריסטיאנסן, בגיל 66, מדום לב.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0