אולם משפטים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אולם משפטים פדרלי במסצ'וסטס שבארצות הברית, המכיל יציע למושבעים (מימין)
אחד מאולמות בית המשפט העליון בירושלים (מושבי הקהל ממוקמים מאחורי המצלמה)

אולם משפטים הוא חלל במבנה בית משפט, שבו מתקיימים דיוניו של בית משפט.

בתי משפט במדינות העולם השונות נבדלים זה מזה במבניהם הארגוניים, בסמכויותיהם ובכללי הפעולה שלהם. לעומת זאת מבנה אולם המשפטים הוא אחיד למדי במרביתן:

  • בחלקו הקדמי של האולם ממוקמים המושבים עבור המעורבים הישירים בדיון המשפטי - השופטים, בעלי הדין, העדים, המושבעים ועובדי העזר של בית המשפט:
    • דוכן השופטים ניצב כשגבו לקיר האולם. לעיתים הוא מוגבה על מנת לסמל את מעמדם הבכיר של השופטים בדיון. על הקיר מאחוריו מתנוסס בדרך כלל סמל המדינה שאליה משתייך בית המשפט, ולעיתים מוצב דגלה בצד הדוכן. כאשר יושב בדין הרכב שופטים יושב אב בית הדין במרכז שורת השופטים על הדוכן.
    • מול דוכן השופטים ובמרחק מה ממנו ניצבים שני שולחנות לישיבה, המשרתים את בעלי הדין במשפט. סדר הישיבה של בעלי הדין בהם (למשל התובע מימין לשופט והנתבע לשמאלו) נקבע על פי המנהג באותו בית משפט. בעלי הדין ובאי כוחם פונים אל השופטים ממקומותיהם או מדוכן המוצב בין שני השולחנות.
    • לעיתים קיימים באולם שולחן או עמדה עבור נאשמים בנפרד מבאי כוחם. היא עשויה להיות מבודדת מסביבתה על ידי גדר והכניסה אליה היא בנפרד, כדי לאפשר את הבאתם אליה של נאשמים המצויים במעצר, המלווים על ידי שומרים. בארצות מסוימות יושבים הנאשמים באולם בתוך כלוב מסורג.
    • במדינות שבהן נוהג משפט מושבעים ממוקם באולם גם יציע המושבעים. הוא ממוקם לאורך קירו הצדי של האולם בין דוכן השופטים לשולחנות בעלי הדין ובניצב להם, באופן המאפשר למושבעים להאזין לדיון ולצפות בדוברים.
    • בקרבת דוכן השופטים ממוקמת עמדה עבור עדים הנקראים להעיד במשפט, וכן עמדות עבור עובדי העזר של בית המשפט (פקיד, מזכיר, קלדן, קצרן וכדומה).
    • באולמות המשרתים בית משפט לערעורים או בית משפט עליון, שאין נערכת בהם גביית עדויות, אין בנמצא עמדות לעד ולמושבעים. כמו כן דוכני השופטים בהם הם גדולים יותר כדי לאפשר להרכבים גדולים יותר של שופטים להשתמש בהם.
  • בחלקו האחורי של האולם, מאחורי שולחנות בעלי הדין, ניצבים מושבים עבור הקהל הרחב. לעיתים מפרידה מחיצה בינם לבין חלקו הקדמי של האולם. לעיתים יש באולם יציע מוגבה ובו מקומות ישיבה נוספים לקהל הרחב.

הכניסה אל דוכן השופטים, עמדת המושבעים ועמדות עובדי העזר היא דרך מעברים נפרדים ממעבר הקהל לאולם. כך הדבר גם עם הכניסה אל עמדת הנאשמים, וזאת מסיבות אבטחה.

כל שופט משתמש בדרך כלל באולם משפטים קבוע, אשר לשכתו צמודה אליו.

יש ומתרחשות בעולם תקריות אלימות באולמות משפטים, המסלימות אף לכדי ירי בנשק חם. בשל כך נערכת בדיקה בכליהם של כל הנכנסים למבנה בית המשפט על מנת למנוע מהם מלהכניס לתוכו נשק כלשהו. בארצות הברית מוגנו חלק מדוכני השופטים בפני כדורים, ולעיתים מפרידה מחיצה חסינת כדורים בין מושבי הקהל לבין חלקו הקדמי של האולם.

אולמות בתי משפט בעולם נבדלים זה מזה בגודלם - מאולמות קטנים למספר מועט של אנשים ועד לאולמות גדולים, המכילים עשרות רבות מהם. האולמות נבדלים גם בסגנונות עיצובם ובמידת ההידור שבהם, שבאמצעותם ניתן ביטוי למעמדם הרם של בתי המשפט.

דיונים באולמות משפט זכו להתייחסויות נרחבות בתרבות, וסצנות המתרחשות באולמות משפט הופיעו במאות סרטי קולנוע וסדרות טלוויזיה.

מקצת דיוניו של בית משפט (בעיקר דיונים מקדמיים או דיונים מצומצמים ללא עדים) נערכים לא באולמות אלא בלשכותיהם של השופטים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אולם משפטים בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0