אופוס (מקודד)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הלוגו של אופוס

אופוס (Opus) הוא תקן אינטרנטי למקודד קול מאבד נתונים[1]. הוא יכול לשמש להעברה יעילה של דיבור וגם להעברה איכותית של קול ומוזיקה. מעבר להיותו מקודד קול איכותי שיכול לעבוד במגוון תנאים, אופוס תוכנן להיות חופשי וללא מגבלות פטנטים. מפתחיו העיקריים הם ז'אן מארק ואלין (במקור עובד Octasic וחבר בקרן Xiph, בהמשך עבר לקרן מוזילה) וקואן ווס מחברת סקייפ. אופוס הוא, בין השאר, מקודד הקול הסטנדרטי של תקן WebRTC לשיחות קול ווידאו אינטראקטיביות בדפדפן.

היסטוריה

אופוס הוא תוצאתה של קבוצת עבודה של ה־IETF שנוצרה בעקבות אכזבה ממקודדי הקול הקיימים. מקודדי הקול הפופולריים בתעשייה, כגון G.729 ו־AMR היו עם מגבלות פטנטים. למקודדים חופשיים כגון Speex ו־Vorbis היו בעיות מעשיות שונות. כמו כן לא הייתה מאחוריהם קבוצת חברות גדולה מספיק והיה ברור שלשם כך צריך ליצור תקן. תקנים למקודדי קול נוצרו בעבר באיגוד הטלפוניה העולמי (ITU) או ב־3GPP, אולם היחס של שני הארגונים הללו לפטנטים הוביל את היוזמים לעבוד עם ה־IETF. בין היוזמים היו קרן Xiph, שעומדת מאחורי המקודדים Vorbis ו־Speex, וכן חברת סקייפ, אשר פיתחה את מקודד הקוד SILK. הוחלט על הקמת קבוצת עבודה במסגרת ה־IETF שתשקול מקודדים קיימים ותנסה, במידת האפשר לשפר אותם[2].

לקבוצת העבודה הוצעו מספר מקודדים. מהם נבחרו שני מקודדים עיקריים כבסיס: CELT של קרן Xiph ו־SILK של סקייפ[1]. סקייפ שחררה את קוד המקור שלו והתחייבה שמרגע שיאושר התקן, היא תספק רישיון חופשי לשימוש לפטנטים הנוגעים למימושו[דרוש מקור]. אחד המועמדים הנוספים שהוצע לקבוצת העבודה היה Broadvoice של יצרנית השבבים Broadcom[3]. נעשה שימוש גם בחלקים קטנים מהקוד שלו באופוס[דרוש מקור: לפי מה שנאמר לי ב־IRC על ידי אחד המעורבים בתקינה].

בשנת 2010 ניתן למקודד השם אופוס (לאחר שימוש זמני בשם Harmony)[4] למרות שבמקרה לחברת אוקטסיק יש מוצר עם אותו השם[5].

התקן אושר סופית בתאריך 11 בספטמבר 2012[6].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אופוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 RFC 6716 המגדיר את המקודד אופוס
  2. ^ Minutes for Internet Wideband Audio Codec BOF, IETF 75, Stockholm, Sweden Thursday, July 30, 2009
  3. ^ דף הבית של המקודד Broadvoice
  4. ^ Harmony יקרא Opus - הודעה ברשימת התפוצה של קבוצת העבודה, 15 באוקטובר 2010
  5. ^ טיוטה ראשונה של תקן אופוס - מתוך רשימת התפוצה של קבוצת העבודה, 19 באוקטובר 2010
  6. ^ הכרזה על תקן אופוס בבלוג Mozilla Hacks
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0