איאן לוסטיק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית

איאן סטיבן לוסטיקאנגלית: Ian Steven Lustick; נולד ב-1949) הוא חוקר אמריקני בתחום מדע המדינה, המתמחה בהיסטוריה המודרנית ובפוליטיקה של המזרח התיכון.

קריירה

לוסטיק קיבל את תואר הדוקטור שלו ב-1976 מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, על עבודה שכותרתה: "ערבים במדינה היהודית: מחקר בשליטה האפקטיבית באוכלוסיית מיעוט" (Arabs in the Jewish State: a study in the effective control of a minority population). המחקר יצא לאור כספר בשנת 1980, ואף תורגם לעברית על ידי אורה גרינגרד, ופורסם בהוצאת מפרש בשנת 1985. בספר כותב לוסטיק כי הדרך בה מתייחסת מדינת ישראל אל המיעוט הערבי בתוכה היא דרך המתאימה למודל של שליטה, בניגוד, למשל, למודל הסדרי.

לוסטיק לימד בדארטמות' קולג', וכיום הוא פרופסור למדע המדינה באוניברסיטת פנסילבניה. הוא המייסד ושימש כנשיא ההתאחדות לחקר ישראל, והיה הנשיא של אגף הפוליטיקה וההיסטוריה של ההתאחדות האמריקנית למדע המדינה.

בשנת 2006 פרסם לוסטיק ספר בשם "לכודים במלחמה נגד הטרור" - "Trapped in the War on Terror", בו טען כי מדיניותה של ארצות הברית המכונה "המלחמה נגד הטרור" היא מדיניות לא רציונלית ככל שמדובר במלחמה באויביה של אמריקה. הוא טען כי הרעיון של המלחמה נגד הטרור נהגה על ידי הוגים נאו-שמרנים שרצו להזיז את המוקד של מדיניות החוץ האמריקנית למדיניות של פעולה חד צדדית - יונילטרליזם. אך בשל מאפיינים ייחודיים לשיטה הפוליטית בארצות הברית, טוען לוסטיק, מדיניות זו יצאה מכלל שליטה.

בשנת 2013 פרסם לוסטיק מאמר דעה בניו יורק טיימס בו הוא טוען כי פתרון שתי המדינות בארץ ישראל המנדטורית אינו סביר עוד, וכי יש סבירות גבוהה יותר כי מדינת ישראל תיעלם כיישות ציונית כמו שנעלמה ברית המועצות ודרום אפריקה של ימי האפרטהייד. בין הסיבות לחוסר הסבירות של פתרון שתי המדינות מונה לוסטיק את ההתנחלויות, דרישת ישראל לסיפוח מזרח ירושלים, דרישת ישראל לויתור על שיבת הפליטים. במקום מדינת ישראל צפויה לקום מדינה דמוקרטית בעלת רוב מוסלמי, גם אם תהליך זה יהיה מדורג- ראשית, מאחר שהרשות הפלסטינית מאבדת את סמכויותיה ללא אופק מדיני, היא תהפוך לבלתי רלוונטית וישראל תשוב לשלוט על שטחי הגדה המערבית באופן ברוטלי ואלים, הדיכוי הישראלי יגרום לבידודה וניתוקה מארצות הברית ובעקבותו משבר כלכלי ויאוש מן המצב. מצב זה יוביל לבריתות בין האוכלוסייה הפלסטינית ובין קבוצות ישראליות המתמרמרות על המצב כגון ישראלים פוסט ציוניים, מהגרים רוסיים, עובדים זרים ויהודים חרדים, אליהם יצטרפו ישראלים מזרחיים בעלי תודעה ערבית ופלסטינים אזרחי מדינת ישראל. כל אלו יתבעו את זכויותיהם הדמוקרטיות וידרשו איחוד פוליטי מלא בין כל חלקיה של פלשתינה המנדטורית[1].

לקריאה נוספת

  • לוסטיק, איאן, "ערבים במדינה היהודית", תרגמה אורה גרינגולד, הוצאת מפרש, חיפה, 1985.
  • לוסטיק, איאן, "הקאסטה הרפובליקנית במדינה הלא ערבית", תיאוריה וביקורת, מס' 19, עמ' 71 - 74.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0