אייר ג'ורדן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הדגם הראשון של נעלי "אייר ג'ורדן" בגרסה בצבע כחול-שחור

אייר ג'ורדןאנגלית: Air Jordan) הוא דגם של נעליים המיוצר על ידי חברת נייקי האמריקאית.

היסטוריה

בשנת 1984 מצאה עצמה חברת "נייקי" בקשיים בשוק הלבשת הספורט. אחת הבעיות העיקריות שהחברה נתקלה בה הייתה שהיא לא הצליחה למכור את מוצריה בעולם הכדורסל. ההצלחה ממנה נהנתה החברה בשנים הקודמות דעכה, והיא החלה לחפש דרכים לחדור לשווקים חדשים. באותה עת נבחר מייקל ג'ורדן למקום השלישי בדראפט של ליגת ה-NBA על ידי קבוצת שיקגו בולס. החברה החליטה להחתים את השחקן הכישרוני על חוזה פרסום בסך 2.5 מיליון דולר לתקופה של חמש שנים.

ג'ורדן הפך לאחד השחקנים הבולטים בליגה כבר בימיו הראשונים ו"נייקי" ניצלה את ההצלחה כדי להוציא דגם חדש של נעליים: "אייר ג'ורדן", הקרוי על שמו. הנעליים הביאו למהפכה בשוק נעלי הספורט. לפני הוצאת נעלי "אייר ג'ורדן" היו מרבית הנעליים בשוק בצבע לבן אחיד. נעלי ה"אייר ג'ורדן" לעומת זאת היו בצבע שחור-אדום עז ויצאו כנגד מוסכמה זו. ה-NBA אסר על שחקניו לנעול את הנעליים במשחקים רשמיים עקב צבען החריג. למרות זאת, ג'ורדן שיחק כשהוא נעול בהן וספג קנסות של עד חמשת אלפים דולר בכל פעם שעשה זאת. "נייקי" דאגה לשלם את כל הקנסות על מנת שג'ורדן ימשיך לנעול אותן, והנעליים יישארו בעין הציבור.

המחלוקת, בשילוב עם הצלחתו הגדולה של ג'ורדן כשחקן בליגה באותה שנה, הביאו לכך שהנעליים הפכו למותג מוכר. שיווק הנעל נחל הצלחה כה רבה עד כי החברה לא הצליחה לעמוד בביקוש, והדרישה הרבה אף הביאה להתפשטות תופעה של "שוד נעליים", שבה אנשים נשדדו מנעלי ה"אייר ג'ורדן" שלהם באיומי אקדח.[1]

בעקבות ההצלחה יצרה נייקי מחלקה נפרדת בשם "מותג ג'ורדן" (Jordan Brand) העוסקת בשיווק מוצרי הלבשת ספורט. החברה המשיכה לייצר דגמים חדשים של הנעליים מדי שנה גם לאחר פרישתו של ג'ורדן ממשחק פעיל. בשנת 2009, לדוגמה, הוציאה החברה 23 דגמים שונים של הנעליים. עם חלוף הזמן, הפכו הנעליים לפריט אספנים, כאשר הדגם הראשון בסדרה, שנמכר ב-70 דולר בעת יציאתם לשוק, נמכר כיום במאות דולרים.

בשנת 2013 הכניס מותג ג'ורדן לנייקי 2.25 מיליארד דולר.[2] לעומת השפל של שנת 1984, ב-2013 שלטו נייקי ב-92% משוק נעלי הספורט.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0