אילן גולני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אילן גולני (10 במאי 193821 במרץ 2024[1]) היה אתולוג ישראלי, שנודע ביישום של כתב המחול אשכול-וכמן לחקר התנהגות בעלי-חיים, וההתפתחות של חקירת המרחב בבעלי-חיים ובילדים. היה במשך שנים רבות פרופסור במחלקה לזואולוגיה של אוניברסיטת תל-אביב.

ילדות וחינוך

נולד בחולון ב-1938. אביו היה מהנדס מקורות, והמשפחה גרה בבניין מגדל המים של העיר. שירת בצה"ל בחטיבת הנח"ל, בקיבוץ משאבי שדה.

מחקר

עשה את התואר הראשון שלו בביולוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל-אביב, והמשיך ללימודי תואר שני ודוקטורט במחלקה לזואולוגיה, בהנחייתו של פרופ' היינריך מנדלסון, ביחד עם חברו יורם יום-טוב שאף הוא היה לימים לפרופסור במחלקה. באותה תקופה הושפע מאוד מהגותו של יהודה פריד.

עבודת הדוקטורט שלו עסקה בניתוח התנהגות של קרב טקסי בין שני תנים, שאותם הסריט במסרטת 16 מ"מ בגן הזואולוגי של האוניברסיטה, במיקומו הישן באבו כביר. גולני ייצג את ההתנהגות באופן מתמטי כסדרה של וקטורים שכל אחד מהם קודד תנוחה כלשהי של גוף התן. לימים החשיב עבודה זו כחסרת ערך מדעי בפני עצמה, אבל היא עוררה בו את התובנה שחקר ההתנהגות חסר שפה נכונה לייצוג של תנועה.

נתקל לראשונה בכתב התנועה אשכול-וכמן בעת שחלק דירת סטודנטים בחולון עם שותף: ג'ון האריס, מתלמידיה של נועה אשכול. לאחר שלמד את הכתב מאשכול ותלמידיה, חזר וניתח את התנהגות הקרב הטקסי של התנים באמצעות הכתב, בספרו "התן הזהוב" שיצא לאור במכון לחקר כתב תנועה באוניברסיטת תל אביב. היה זה היישום הראשון של הכתב לתיאור תנועה של בעל-חיים שאיננו אדם.

קישורים חיצוניים

P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.

הערות שוליים

  1. ^ פרופ' אילן גולני ז"ל, באתר אבלים, ‏2024-03-24
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0