אימוג'ן קינג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. אימוג'ן קינג (אנגלית: Imogene King;‏ 30 בינואר 1923 - 24 בדצמבר 2007) הייתה חלוצה בפיתוח תאוריות בסיעוד. תאוריית המערכות שלה כמו גם תאוריית השגת המטרות נמצאים בכל טקסט העוסק בתאוריה סיעודית. התאוריות שלה נלמדות בבתי ספר לסיעוד ומיושמות במגוון רחב של אופנים.

השכלה וקריירה אקדמאית

בשנת 1948 קיבלה תואר ראשון בסיעוד מאוניברסיטת סנט לואיס, שם גם קיבלה תואר שני, בשנת 1957. את הדוקטורט שלה היא קיבלה מהמכללה למורים, אוניברסיטת קולומביה.

קינג לימדה בפקולטה של אוניברסיטת לויולה בין השנים 19611966 וכן בין השנים 19721980. היא ניהלה את תוכנית הסיעוד באוניברסיטת המדינה של אוהיו בין השנים 19681972. היא לימדה באוניברסיטת דרום פלורידה בין השנים 19801990.

התאוריות של קינג

קינג יוצאת מנקודת הנחה שמקצוע הסיעוד מבוסס על הקשר בין בני האדם לסביבתם. קשר זה משליך על מצבם הבריאותי של היחידים וליכולתם לתפקד במצבים חברתיים.

לפי קינג, מטרת הסיעוד היא לעזור ליחיד לשמור ולשמר את בריאותו. מהלך זה מושפע, בין השאר, מהקשר בין האחות והמטופל.

בריאות הוא מצב בו האדם הסתגל למצבי הלחץ בסביבתו הפנימית והחיצונית. הסתגלות זו היא תוצר של שימוש מיטבי בכוחותיו האישיים. חולי, לעומת זאת, הוא מצב שמפריע לקיום התקין של החיים ומקשה על האיזון של האדם עם הלחצים הסובבים אותו.

תאוריית המערכות

מודל זה משרטט את הגורמים שמרכיבים את ההתנהגות האנושית, והדינימיקה ביניהם. מטרת תאוריה זו היא להסביר את המערכות שבמסגרתן אחיות אמורות לתפקד.

בתאוריה זו מגדירה שלוש מערכות:

  1. מערכה אישית - זוהי מערכת שמבטאת את האדם עצמו. מערכת זו כוללת את הרצונות, הערכים והרעיונות של האדם.
  2. מערכת בין אישית - מערכות בין-אישיות הן תוצר של קשר בין שני אנשים ויותר. אחות ומטופל, למשל, מהווים מערכת בין אישית. משפחות הן דוגמה לקבוצות קטנות שנחשבות למערכת בין אישית.
  3. מערכת חברתית - אלו הן מערכות מורכבות, שמרכיבות את החברה. לדוגמה: מערכת החינוך, מערכת הבריאות, השפעתה של הקהילה על הפרט, וכדומה.

תאוריית השגת המטרות

תאוריה זו עוסקת במערכת היחסים ובאינטראקציות שבין אנשים, ומתמקדת באלו שבין האחיות למטופל. תאוריה זו פועלת במצבים השונים של תהליך הסיעוד: הערכה, תכנון ויישום.

על פי תאוריה זו, בהליכים סיעודיים כל צד מתרשם מהצד השני ולפי התרשמות זו הוא פועל. פעולה זו גורמת לתגובה נגדית, וכך נוצרת אינטראקציה בין שני הצדדים. במידה והלך המחשבה שלהם דומה, אזי אין מכשולים ואפשר ליישם את ההתערבות הסיעודית.

מערכת זו היא פתוחה ומקבלת פידבקים בכל אחד משלביה, פידבקים המאפשרים לשני הצדדים להבין אחד את השני.

פרסומים

  • King, Imogene (1981). A Theory for Nursing: Systems, Concepts, Process. J. Wiley
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0