אישטוון טוט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית חסיד אומות העולם ריקה.

אישטוון טוט, מציל יהודים
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

אישטוון טוט-פוטיההונגרית: Tóth Potya István,‏ 28 ביולי 1891 - 6 בפברואר 1945) היה שחקן ומאמן כדורגל הונגרי, שהציל עשרות וככל הנראה אולי אף מאות יהודים בשואה. נרצח על ידי צלב החץ ההונגרי סמוך לפני תום מלחמת העולם השנייה.

כוכב קבוצת הפאר ההונגרית פרנצווארוש. הופיע במדי נבחרת הונגריה בכדורגל 19 פעמים וכבש 8 שערים. כמאמן, הוביל את קבוצתו פעמיים לזכייה באליפות הונגריה ופעמיים נוספות למקום השני.

קורות חיים

טוט נולד למשפחה הונגרית קתולית מרובת ילדים, בבודפשט, ב-1891. היו לו ששה אחים ואחיות. נישא ב-1914 לוילמה קובאץ' והיה לו בן אחד.

שיחק כחלוץ החל מגיל 13 בקבוצת בודפשט טי.סי. (אנ') ומגיל 15 בפרנצווארוש. נחשב כיום לאחד מ-11 השחקנים הטובים ביותר של פרנצווארוש בכל הזמנים[1].

לחם בשורות הצבא ההונגרי במלחמת העולם הראשונה כחלק מצבא האימפריה האוסטרו-הונגרית והגיע לדרגת קצונה. ב-1943 גויס לצבא ההונגרי במסגרת כוחות מילואים וגם חזר לאמן את קבוצתו המקורית פרנצווארוש, אך רק לזמן קצר, משום שבמרץ 1944 פלשו הנאצים וכבשו את הונגריה.

מציל יהודים

במאי 1944 החלו שלטונות הכיבוש הנאצי בהונגריה במשלוחי ההשמדה של היהודים לאושוויץ. טוט חבר לגזו קרטש (אנ'), חברו לקבוצת פרנצווארוש משנות העשרים, ומאמן כדורגל הונגרי באיטליה, כמוהו, שחזר גם הוא לשרת במילואים בצבא הונגריה. יחדיו הם הקימו, כנראה בסיוע ה-OSS האמריקאי ארגון חשאי להצלת היהודים וכן פרטיזנים הונגרים שעמדו בסכנת תפיסה[2]. הם הפכו לגורם מקשר בין לוחמי גרילה מרחבי העולם שהגיעו להילחם נגד הנאצים.

טוט הפך את ביתו למטה קטן להנפקת מסמכים ולעיתים אף הסתיר חברים יהודים בביתו. הוא הציל ספורטאים ואמנים שהשתמשו בכוחם כדי להילחם בשינוי שעבר על הונגריה. שניים מהאנשים שהיה מעורב בהצלתם הפכו לאחר המלחמה לשחקני קולנוע ותיאטרון מפורסמים: קלמן לאטאבר(אנ'), אחד הכוכבים הקומיים הגדולים בקולנוע ההונגרי, שאימו הייתה יהודיה והילדה גובי(אנ'), שלאחר המלחמה הפכה לגברת הראשונה של התיאטרון ההונגרי ואחד הסמלים של התרבות ההונגרית המודרנית.

בתחילת 1945 נתפסו טוט וקרטש על ידי הנאצים, עקב הלשנה. ב-6 בפברואר 1945, שבועות בודדים לפני שחרור בודפשט על ידי הסובייטים, הם הוצאו להורג על ידי אנשי צלב החץ בבית הסוהר בו הוחזקו[3].

לאחר המוות

לאחר המלחמה הוצאו גופותיהם של טוט וקרטש מקברן בבית הסוהר ובפברואר 1946 הם נקברו כגיבורים בבית הקברות קרפסי (בהונגרית: Fiumei Úti Sírkert) בבודפשט. מעריכים שקרטש וטוט הצילו בפעילותם לפחות עשרות, אם לא מאות יהודים. קרטש זכה באות "חסיד אומות העולם".

ביולי 2018, כאשר מכבי תל אביב פגשה את קבוצת הכדורגל פרנצווארוש, קיימו שתי הקבוצות, בשיתוף עם הקונגרס היהודי העולמי, טקס זיכרון לטוט. במסגרת הטקס המשותף עלו כל שחקני שתי הקבוצות, הישראלית וההונגרית, לבושים בחולצה ועליה הכיתוב "הגיבור שלנו", ומתחת לשורה זו שמו ותמונתו.

בפברואר 2021 נערך טקס לזכרו של "פוטיה" בבית הכנסת היהודי בבודפשט ושמו נחקק שם בסלע. באירוע נכחו שגריר ישראל יעקב הדס, אחד מסגניו של ויקטור אורבן ראש ממשלת הונגריה וכן ניניו של אישטוון טוט. נשיא פרנצווארוש גאבור קובאטוב, שנכח גם הוא בטקס, אמר כי "ערכיו של 'פוטיה' הם הערכים שלנו והשורשים שנטע נשארו במועדון עד לימינו אנו. פרנצווארוש תמיד הייתה גאה בכך שגיבור גדול כזה צמח אצלנו".

ביולי 2021 הגישה פרנצווארוש בקשה ליד ושם להכיר בטוט כחסיד אומות העולם.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0