אליס לי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. אליס לי (אנגלית: 18581939) הייתה מתמטיקאית וסטטיסטיקאית בריטית.

ביוגרפיה

לי למדה בקולג' בדפורד של אוניברסיטת לונדון בין 1876 ל-1884, והייתה אחת הנשים הראשונות להן הוענק תואר אקדמי באוניברסיטה זו. לאחר סיום לימודיה נשארה בקולג' עד 1916, כמרצה למתמטיקה ולפיזיקה.

ב-1895 למדה קורס בסטטיסטיקה אצל קרל פירסון, ושם החלה התעניינותה בביולוגיה אבולוציונית. היא הייתה לתלמידת מחקר של פירסון. מחקרה עסק במתאם בין גודל הגולגולת והיכולות האינטלקטואליות. מחקרה בדק שלוש קבוצות: סטודנטיות בקולג' בדפורד, מרצים גברים באוניברסיטת לונדון, וקבוצה של חוקרים ידועים (גברים) בתחום האנטומיה. המחקר העלה כי אין כל קשר בין גודל הגולגולת ורמת האינטליגנציה של בעל, או בעלת הגולגולת. המחקר פורסם ב-1899 ועורר מחלוקת רבה, כיוון שהפריך את הדעה שהייתה מקובלת אז כי גברים הם אינטליגנטיים יותר מנשים. פירסון התייצב לצידה ותמך בתוצאות המחקר. הוא פרסם שני מאמרים בהם הדף את הביקורת שהוטחה במחקר של לי. עבור מחקר זה הוענק לה תואר דוקטור בשנת 1901. ב-1909 ערך פרנקלין מאל מחקר נוסף בנושא, אשר אישש לחלוטין את תוצאות מחקרה של לי, לפיו אין הבדל בין המוח הגברי והמוח הנשי.

לי עבדה עם פירסון עוד משנת 1892, תחילה כעוזרת מחקר, ובהמשך כחוקרת מן המניין. בתקופת עבודתה במעבדה, מ-1892 עד 1907, פרסמה ארבעה מחקרים כחוקרת עצמאית, והייתה שותפה לעוד 26 פרסומים מדעיים. עם זאת, סירבה פעמיים לציון שמה כחוקרת במאמרים מדעיים, בטענה כי תרומתה למחקרים האלה הייתה מועטה, ולכן אין הצדקה לכך. מחקריה התמקדו בתחום השונות הביולוגית, ענף של הביולוגיה האבולוציונית.

בזמן מלחמת העולם הראשונה נרתמה למאמץ המלחמתי כמחשבת, ותפקידה היה לחשב מסלולי פגזים נגד מטוסים, במסגרת הפיתוח שלי כלי נשק אלה.

כאשר פרשה לגמלאות בשנת 1923, התברר כי קיצבת הזיקנה לה הייתה זכאית בזכות עבודתה בבדפורד קולג' נמוכה מכדי לאפשר קיום בכבוד. פירסון התערב שוב לטובתה, ופנה למשרד הפנים. בזכות פנייתו הוענקה ללי גימלה מיוחדת עבור תרומתה לקידום המדע.

לי נפטרה ב-1939, בגיל 81.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אליס לי בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0