אלכסנדר טברדובסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סופר ריקה. אלכסנדר טברדובסקירוסית: Алекса́ндр Три́фонович Твардо́вский; ‏21 ביוני 1910 - 18 בדצמבר 1971), היה משורר סובייטי. בנוסף לכך במשך תקופה ארוכה היה עורך של הירחון הספרותי "נובי מיר".

חייו

אלכסנדר טברדובסקי נולד בכפר במחוז סמולנסק למשפחת איכר מבוסס. אביו היה נפח מקומי ובבעלותו הייתה אחוזה קטנה. כבר בילדותו החל אלכסנדר בכתיבת שירים ובגיל 14 אסף כמה משיריו ושלח אותם למיכאיל איסאקובסקי שעבד בעיתון בסמולנסק. מיכאיל איסקובסקי הבחין בכישרון והחל לעזור למשורר הצעיר. בשנת 1931 פרסם טברדובסקי את הפואמה הראשונה "הדרך לסוציאליזם" (Путь к социализму). יצירה נוספת של טברדובסקי מתקופה זו, "מדינת מורביה" (Страна Муравия) שפורסמה בשנת 1936, תיארה את חיי הכפר בברית המועצות ואת יוסיף סטלין כמביא את המדינה לעתיד מבטיח. כל זאת למרות שמשפחת המשורר הוגלתה לסיביר והאחוזה המשפחתית נשרפה.

בשנת 1930 טברדובסקי החל ללמוד במכון למורים בסמולנסק ולאחר 3 שנות לימוד עבר למוסקבה ללימודים במכון לספרות ופילוסופיה. הוא סיים את לימודיו בשנת 1939.

בשנת 1938 טברדובסקי התקבל למפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות. הוא גויס לצבא אדום והשתתף במלחמת החורף וכיבוש בלארוס המערבית מידי פולין.

עם תחילת מלחמת העולם השנייה החל טברדובסקי לעבוד בעיתון צבאי שיצא לאור בעיר וורונז'. בעיתון זה פרסם טברדובסקי סדרת שירים על חייל בשם ואסילי טיורקין. השירים לא היו קשורים ביניהם בעלילה כלשהי. השירים התקבלו באהדה רבה בקרב החיילים. הם היו נושא שיחה יום-יומית וחלק מחיי חיילי החזית. עד מהרה השירים החדשים החלו להתפרסם בעיתונות מרכזית כמו בפראבדה, איזבסטיה ובעיתונים נוספים. ההבדל העקרי בין שירי טיורקין לבין היצירות האחרות מאותה תקופה מתבטא בהיעדר מוחלט של תעמולה ואזכורים של סטלין והמפלגה הקומוניסטית. השיר האחרון בסדרה פורסם במרץ 1945 והוא היה ה-30 בסדרה.

בשנת 1946 פרסם טברדובסקי פואמה על הימים הראשונים של המלחמה. בשנת 1953 מייד לאחר פטירת יוסיף סטלין, פרסם שיר הלל למנהיג שנפטר. אומנם ביצירות של שנות ה-60 טברדובסקי החל לגנות את סטלין על מעשיו במהלך שלטונו. גם בתקופה זו ניתן לראות שטברדובסקי היה בעד רוסיה חזקה אך לא קושר את חוזק המדינה עם מערך שלטוני כלשהו.

בשנים 1950-1954 ו-1958-1970 טברדובסקי היה העורך הראשי של הירחון הספרותי "נובי מיר". בשנת 1954 הוחלט להעביר את טברדובסקי מתפקיד עורך הירחון "נובי מיר" בעקבות פרסומים ראשונים של שירים שלו שנחשבו על ידי מנהיגי המפלגה כבעלי אופי אנטי-סובייטי. בשנת 1958 הוא מונה מחדש לתפקד העורך הראשי של הירחון. בתקופה הכהונה השנייה זו הוא פעל רבות לפרסום יצירות של סופרים ליברליים. בתחילת שנות ה-60 הוא קיבל אישור מניקיטה חרושצ'וב לפרסם את היצירה של אלכסנדר סולז'ניצין "יום אחד בחיי איוואן דניסוביץ'". בשנים אלו הירחון היה נחשב למעוז של תומכי ההפשרה של חרושצ'וב. באותה תקופה הוא סיים את הפואמה "טיורקין בעולם הבא" (Тёркин на том свете). השלטונות לא אישרו את פרסום הפואמה והיא יצאה לאור רק בתקופת הפרסטרויקה. במשך כל שנות ה-60 טברדובסקי לחם נגד הממסד המפלגתי לטובת פרסום יצירות ספרותיות שונות בירחון שהיה עורכו הראשי. לאחר שניקיטה חרושצ'וב איבד את השלטון התחזקו ההתקפות על הירחון. בסופו של דבר הממסד הצליח להביא לפיטורי כל הסגנים של טברדובסקי במערכת הירחון והוא החליט כי אינו יכול להמשיך במערכת במתכונתה החדשה. בפברואר 1970 הוא עזב את המערכת ואיתו חלק משמעותי של עובדי הירחון.

זמן קצר לאחר עזיבת הירחון, התגלה אצל טברדובסקי סרטן הריאה והוא נפטר ב-18 בדצמבר 1971 באחוזתו במחוז מוסקבה. הוא נטמן בבית העלמין נובודוויצ'יה.

על פעילותו הספרותית הוענקו לו פרס ברית המועצות 4 פעמים, פרס לנין, 3 פעמים עיטור לנין, עיטור הדגל האדום ועוד.

חלק מיצירותיו תורגמו לעברית על ידי מרים ילן-שטקליס.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלכסנדר טברדובסקי בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0