אמה וילארד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אמה וילארדאנגלית: Emma Willard, נולדה ב-23 בפברואר 1787 ונפטרה ב-15 באפריל 1870) הייתה מחנכת ופעילת זכויות נשים אמריקאית. היא עבדה בכמה בתי ספר והקימה את בית הספר הראשון להשכלה גבוהה לנשים במדינת ניו יורק.

ביוגרפיה.

וילארד נולדה ב-23 בפברואר 1787 בקונטיקט. היא הייתה השישה עשר מתוך שבעה עשר ילדים לאביה אשר היה חקלאי שחינך את ילדיו לעצמאות ולמחשבה ביקורתית. בגיל צעיר בלטה וילארד בדיונים משפחתיים בנושאים שנחשבו כ"גבריים" כמו פוליטיקה, פילוסופיה ומתמטיקה. בגיל 17 סיימה את לימודיה בבית הספר המקומי.

בשנת 1807, וילארד עזבה את קונטיקט. לתקופה קצרה היא עבדה במסצ'וסטס עד שקיבלה משרה במידלברי קולג' בורמונט. היא לא התרשמה מהחומר שנלמד שם ופתחה פנימייה לנשים בשנת 1814, בביתה שלה. הצלחתה בפנימיה עוררה בהרצון לחלוק את רעיונותיה בנושאי חינוך ולכתוב תוכנית חינוכיות לנשים. בשנת 1819 הציגה וילארד את רעיונותיה בפני בית המחוקקים של ניו יורק על מנת לחזק את החינוך לנשים במדינה. בית המחוקקים לא שעה לבקשותיה של וילארד, כאשר חלק מחברי הבית האמין כי חינוך לנשים מנוגד לרצון הבורא. אחד המתנגדים הבולטים לחינוך נשים בתקופה זו היה תומאס ג'פרסון. בסופו של דבר, וילארד קיבלה תמיכה חלקית מהמושל דוויט קלינטון.

וילארד הקימה בית ספר בניו יורק בספטמבר 1821 שהיה הראשון להעניק השכלה גבוהה לנשים. תוכנית הלימודים כללה מתמטיקה, פילוסופיה, גאוגרפיה, היסטוריה ומדע. בשנת 1831 כבר למדו בבית הספר למעלה מ-300 סטודנטיות, בעיקר מרקע עשיר. בתקופה זו וילארד לא הייתה קשורה באופן ישיר למאבק למען זכות בחירה לנשים, מכיוון שהאמינה כי גישת נשים לחינוך חשובה ודחופה יותר.

וילארד התחתנה פעמיים ונולד לה ילד אחד מהנישואים הראשונים.

לצד הכנסותיה מניהול בתי הספר, הרוויחה וילארד גם מכתיבת ספרי לימוד שעסקו בהיסטוריה, גאוגרפיה מוסר, מדעים ופילוסופיה..היא בילתה את שנותיה האחרונות בנסיעות ברחבי אמריקה וברחבי אירופה כדי לקדם את חינוך הנשים. בין השאר הקימה בית ספר לנשים גם באתונה שביוון.

וילארד נפטרה ב-15 באפריל 1870 ונקברה בניו יורק. בשנת 1895 נקרא בית הספר שהקימה בניו יורק על שמה. בשנת 1905 וילארד צורפה להיכל התהילה לאמריקאים הגדולים ובשנת 2013 היא צורפה גם להיכל התהילה הלאומי לנשים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אמה וילארד בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0