אנדמיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

באפידמיולוגיה, הדבקה נחשבת אנדמיתאנגלית: endemic) בתוך אוכלוסייה כאשר היא נשמרת בקביעות ברמה בסיסית באזור גאוגרפי ללא קלט חיצוני.[1] לדוגמה, אבעבועות רוח הן אנדמיות (במצב יציב) בבריטניה, אך מלריה אינה. מדי שנה מדווחים על מקרים מסוימים של מלריה בבריטניה, אך אלה אינם מובילים להעברה מתמשכת באוכלוסייה בגלל היעדר וקטור מתאים (יתושים מהסוג אנופלס). אומנם מקובל לומר כי איידס הוא "אנדמי" במדינות רבות באפריקה, מה שאומר שהוא קיים באזור, אך זהו שימוש במילה בצורתה האטימולוגית, ולא האפידמיולוגית. מספר מקרי האיידס באפריקה הולכים וגדלים, ולכן המחלה אינה במצב יציב אנדמי. בכל אופן, את התפשטות האיידס באפריקה יש לכנות אפידמיה.[2]

כדי שזיהום המתבסס על העברה בין אדם לאדם יהיה אנדמי, כל אדם שנדבק במחלה חייב להעביר אותו לאדם אחר אחד בממוצע. בהנחה שמדובר באוכלוסייה רגישה לחלוטין, פירוש הדבר שמספר ההתרבות הבסיסי (R0) של הזיהום חייב להיות שווה 1. באוכלוסייה בה יש אנשים חסינים, מספר ההתרבות הבסיסי כפול שיעור האנשים הרגישים באוכלוסייה (S) חייב להיות 1. זה לוקח בחשבון את ההסתברות שכל אדם שאליו המחלה עלולה להיות מועברת רגיש אליה, ובעצם מבטל את המגזר החסין של האוכלוסייה. לכן, כדי שמחלה תהיה במצב יציב אנדמי המצב צריך להיות:

באופן זה, הזיהום לא דועך וגם מספר האנשים הנגועים אינו גדל באופן אקספוננציאלי אך הזיהום אמור להיות במצב יציב אנדמי. זיהום שמתחיל כאפידמיה גם ידעך בסופו של דבר (עם אפשרות שהוא יתפרץ מחדש בצורה מחזורית הניתנת לחיזוי באופן תאורטי) או יגיע למצב יציב אנדמי, תלוי במספר גורמים, ביניהם ארסיות המחלה (כמה היא אלימה) ואופן ההעברה שלה.

אם מחלה נמצאת במצב יציב אנדמי באוכלוסייה, היחס לעיל מאפשר לנו לאמוד את ה-R0 (פרמטר חשוב) של זיהום מסוים. זה בתורו יכול להיות מוזן למודל מתמטי למגפה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Principles of Epidemiology in Public Health Practice, Third Edition An Introduction to Applied Epidemiology and Biostatistics". Centers for Disease Control and Prevention. נבדק ב-19 באפריל 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "HIV and AIDS in East and Southern Africa regional overview". AVERT (באנגלית). 20 ביולי 2015. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0