אנדרטת החיפושית בול ויוויל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנדרטת החיפושית בול ויוויל
תמונת האנדרטה המקורית, שצולמה בשנות ה-40
תמונת האנדרטה המקורית, שצולמה בשנות ה-40

אנדרטת החיפושית בול ויוויל ניצבת בעיירה אנטרפרייז במדינת אלבמה שבארצות הברית. היא הוקמה לציון תרומתה של החיפושית לשינוי לטובה של החקלאות והכלכלה במחוז שסביב העיירה. זוהי האנדרטה הראשונה בעולם שהוקמה לכבודו של מזיק חקלאי.

רקע

החיפושית בול ויוויל (Boll weevil) ‏(שמה הלטיני: Anthonomus grandis) (אנ') היא מין אנדמי למקסיקו, הניזון מצמח הכותנה וגורם נזקים כבדים למגדליו. בסוף המאה ה-19 היא החלה להתפשט אל תחומי ארצות הברית ופגעה באלבמה בשנת 1915. תוך שלוש שנים החלו חקלאים שם לאבד את כל יבולי הכותנה שלהם, שהיוו מרכיב עיקרי בכלכלה המקומית.

אחד מתושבי אלבמה ראה בנזקי החיפושית הזדמנות לגוון את החקלאות במחוז על ידי הכנסת גידולי בוטנים במקום הכותנה. הוא שיכנע בכך את אחד ממגדלי הכותנה ששקע בחובות. יבול הבוטנים הראשון שלו כיסה את חובותיו וחקלאים נוספים הלכו בדרכו. גידול הכותנה במחוז לא פסק, אך החקלאים למדו לגוון את הגידולים במשקיהם ועקב כך גדלה ההכנסה הכספית של המחוז.

איש העסקים המקומי בון פלמינג (Bon Fleming) הציע להקים אנדרטה לכבוד החיפושית בעיירה אנטרפרייז ומימן את הקמתה. היא נועדה להדגשת האופן בו מאורע הרסני יכול לשמש כמנוע לשינוי וכן האופן שבו אנשי העיירה התאימו עצמם למציאות בעיצומו של משבר. האנדרטה נחנכה ב-11 בדצמבר 1919.

האנדרטה

האנדרטה, בגובה של ארבעה מטר, מציגה דמות נשית הניצבת על גבי כן ומרימה כלפי מעלה כן שעליו ניצבת דמות בקנה מידה גדול של החיפושית. אל הכן הראשי הוצמדו שני פנסי רחוב עגולים והוא היה מוקף בריכת מים עגולה שבה מזרקות וסביבה גדר. דמות החיפושית הוספה לאנדרטה כשלושים שנה לאחר הקמתה. הכיתוב בבסיס האנדרטה הוא: בהערכה עמוקה לבול ויוויל ולמה שעשתה כחלוצת השיגשוג הוקמה אנדרטה זו על ידי אזרחי אנטרפרייז, מחוז קופי, אלבמה (אנ')

בשנת 1973 הוספה האנדרטה למרשם הלאומי של מקומות היסטוריים של ארצות הברית.

במהלך שנות קיומה סבלה האנדרטה ממעשי גנבה של חלקים ממנה ומוונדליזם, שנזקיהם תוקנו. בשנת 1998 נגרם לה נזק כבד. בעקבות זאת הוצב במקומה המקורי של האנדרטה העתק שלה משרף פולימרי, ואילו המקור עצמו הועבר לתצוגה במיקום מוגן.

האנדרטה זכתה לאזכור בארצות הברית במסגרת שירים, תוכניות טלוויזיה ועבודת אמנות.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0