אנטי-קומוניזם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אנטי קומוניזם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אנטי קומוניזם הוא מושג המתאר התנגדות לקומוניזם, שהתפתח בעולם המערבי לאחר מהפכת אוקטובר מתוך חשש שברית המועצות מתכננת להפיץ את הקומוניזם בכל העולם. כאשר התעצם האנטי קומוניזם, התרחבה גם האנטישמיות בגלל דעות יודאו קומוניסטיות.

סמל הצבא הלבן, צבא אנטי-קומוניסטי רוסי אשר נלחם בצבא האדום במהלך מלחמת האזרחים ברוסיה.

היסטוריה

אנטי קומוניזם קיים באירופה כבר מאז המאה ה-19, אך צבר תאוצה ברחבי העולם רק במהלך מהפכת אוקטובר בברית המועצות, מה שהוביל להתחלת סכסוך בין ארצות הברית לברית המועצות, כאשר ברית המועצות הייתה תחת שלטון קומוניסטי וארצות הברית התנגדה לו. אנטי-קומוניזם היה פופולרי בעיקר בקרב תנועות ימניות, מה שיצר סיבוך- היות שבאותה תקופה, מפלגה ימנית (המפלגה הרפובליקנית) שלטה בארצות הברית.[1]

התנועה האנטי קומוניסטית הראשונה הייתה התנועה הלבנה הרוסית. התנועה תוארה כימנית, אנטי קומוניסטית ושמרנית. התנועה הלבנה הקימה לעצמה צבא בשם הצבא הלבן, אשר נלחם במלחמת האזרחים ברוסיה, ולבסוף הובס על ידי הצבא האדום. עם זאת, מספר אזרחים בברית המועצות נקטו דעות אנטי קומוניסטיות ורעיון להקים את התנועה הלבנה מחדש, רעיון אשר לא יצא לפועל.[2]

שנתיים לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, פרצה המלחמה הקרה, בין המדינות האנטי קומוניסטיות למדינות העולם השלישי.

בין המדינות אשר תמכו באנטי קומוניזם נמנו גם ארצות הברית, הממלכה המאוחדת, אוסטרליה, צרפת, איטליה, קנדה, גרמניה המערבית וישראל.

בין מדינות העולם השלישי אשר תמכו בקומוניזם נמנו גם ברית המועצות, קובה, הרפובליקה העממית הפולנית, רומניה, הונגריה הסובייטית, הרפובליקה העממית של בולגריה, ומזרח גרמניה.

אנטי קומוניזם ואנטישמיות

בעקבות התעצמות האנטי קומוניזם, התעצמה גם האנטישמיות (בעיקר בארצות הברית) בגלל דעות יודאו קומונסטיות, שמאשימות את היהודים בהמצאת הקומוניזם. הדעות נוצרו בעקבות עליית המפלגה הנאצית לשלטון גרמניה, אשר הייתה מזוהה כפשסיטית ואנטי קומוניסטית.

מספר ארגונים ניאו נאציים אמריקאים היו מזוהים גם כאנטי קומונסטיים, בדגש על ארגון hells angles, ומנהיגה דאז; סוני ברגר. עם זאת, נשיא ארצות הברית במהלך המאבק בקומוניזם, רונלד רייגן, היה ידוע כאנטי קומוניסטי והאחראי לתום המלחמה הקרה, וגם כאוהד ישראל ותומך ביהודים.

האשמת היהודים בקומוניזם הייתה פופולרית אך ורק במהלך המאה ה-20, והופרכה במאה ה-21.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנטי-קומוניזם בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Anticommunism in the 1950s (article), Khan Academy (באנגלית)
  2. ^ Anti-Comintern Pact | German-Japanese alliance [1936 | Britannica], www.britannica.com (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0