אסתר ניזנטל קריניץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. אסתר ניזנטל קריניץ (Esther Nisenthal Krinitz; ‏19272001) הייתה אמנית יהודייה אמריקאית, ילידת פולין, ניצולת שואה. יצרה סדרת עבודות אוטוביוגרפיות רקומות אודות חייה המתארות את ילדותה בפולין, את קורותיה בתקופת השואה ואת ההגירה לארצות הברית ושיקום החיים לאחר מלחמת העולם השנייה.

ביוגרפיה

אסתר ניזנטל קריניץ נולדה בשנת 1927 בכפר קטן בשם מנישק הממוקם לאורך הגדה המזרחית של נהר הוויסלה שבפולין. בהיותה בת שתים עשרה, בתחילת מלחמת העולם השנייה, בספטמבר 1939, נכנסו כוחות הצבא הגרמני לכפר. מאותו הרגע ועד אוקטובר 1942 חיו יהודי הכפר והסביבה תחת הטרור הגרמני. באוקטובר 1942 הורה מושל האזור ליהודים לעזוב את בתיהם ולהתייצב בתחנת הרכבת בקרשניק הסמוכה. היהודים לא ידעו לאן מועדות פניהם. ניזנטל קריניץ, שהייתה אז בת חמש עשרה, פחדה מאוד מהגירוש וגמלה בדעתה כי לא תצטרף למשפחתה. היא פנתה אל הוריה בבקשת עזרה, וביקשה מהם לנקוב בשם אחד האיכרים הפולנים שעמם היו בקשרי מסחר כדי שתוכל למצוא אצלו מחסה ולעבוד. ניזנטל קריניץ גם הפצירה באחותה הצעירה, מניה, בת השלוש עשרה להצטרף אליה. כך, ב־15 באוקטובר 1942 יצאה משפחתה של האמנית לדרך, והאחיות הצעירות נותרו לבדן. זה היה היום האחרון שבו ראו את משפחתן ומרגע זה ואילך הן נאלצו להסתדר בכוחות עצמן. הן התחזו לנערות כפר פולניות קתוליות וכך שרדו את המלחמה. לאחר המלחמה התחתנה ניזנטל קריניץ והיגרה לארצות הברית, ואחותה מניה עלתה לישראל.

יצירה אמנותית

בשנת 1977, כשהיא בת חמישים, החליטה ניזנטל קריניץ לא להסתפק עוד בסיפור ילדותה ובסיפור השואה שהייתה נוהגת לספר לבנותיה בעל פה, אלא להראות להן את חייה בפולין ולספר את סיפורה באמצעות תמונות. ניזנטל קריניץ לא קיבלה הכשרה כאמנית ולעולם לא תפסה עצמה ככזאת, אך הייתה בטוחה בכישרונה בתפירה וברקמה. כבר שהייתה בת תשע היא אומנה כתופרת, ולפיכך הרקמה והתפירה היו בעבורה הכלים הטבעיים שבאמצעותם תיצור את התמונות. לאורך תקופה של עשרים שנה יצרה האמנית סדרה של שלושים ושש יצירות מפורטות עשויות בסגנון נאיבי המתארות את תקופת השואה ואת מהלך חייה. היצירות ראו אור בספר Memories of Survival, שפורסם לאחר מותה על ידי בנותיה בשנת 2005.[1]

הסדרה של ניזנטל קריניץ בנויה כסיפור מסע המתחיל הבנוי עם ילדות מאושרת בכפר בפולין, וממשיך בפרידה מהילדות, התבגרות בטרם עת, מאבק להישרדות ומסתיים בייסודם של חיים חדשים. רוב העבודות בסדרה נעשו לאורך שנות התשעים של המאה העשרים, כשהאמנית מתקרבת לגיל שבעים. לאורך הסיפור האמנית מציגה את זהויותיה המשתנות: בתחילה כילדה יהודייה בפולין הכפרית, לאחר מכן כילדה יהודייה הנאבקת לשרוד תחת השלטון הנאצי, רוב הזמן תחת זהות בדויה של נערה קתולית, ולאחר המלחמה כאישה אמריקאית וכאם. מרכיב אחד המאפיין את הזהות הפסיכולוגית שלה נשאר קוהרנטי לאורך כל הסיפור – האמנית מציגה את עצמה כדמות אמיצה ולא קונפורמיסטית הבוחרת לעצמה גורל אחר מזה של סביבתה.

אמנות וזיכרון (Art and Remembrance)

אמנות וזיכרון (Art and Remembrance) היא תערוכה נודדת של יצירותיה של ניזנטל קריניץ המוצגת מאז שנת 2011 במוזיאונים שונים בארצות הברית. בשנת 2011, צולם סרט תיעודי מטעם עמותת התערוכה בשם "דרך קוף המחט: האמנות של אסתר ניזנטל קריניץ" (Through the Eye of the Needle: The Art of Esther Nisenthal Krinitz). הסרט מספר על חוויותיה של האמנית במהלך השואה בפולין ומספר על יצירתן של עבודות הרקמה והקולאז' שלה. הסרט כולל ריאיון עם האמנית ועם בני משפחתה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Art and Remembrance, Art and Remembrance (ב־American English)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0