אפילו לא שגוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"אפילו לא שגוי" (מאנגלית: "Not even wrong") הוא ביטוי מתחום הפילוסופיה של המדע, המפגין זלזול ברעיון מדעי, אשר לא ניתן להפריכו במובן הפופריאני, או שאינו מגובש דיו כדי להפיק בעזרתו תחזיות מדעיות על אודות העולם הגשמי. דהיינו, הביטוי מתאר רעיון שגם אם על פניו נשמע כי הוא בעל משמעות, מבחינה מדעית הוא חסר כל משמעות מעשית. טביעת הביטוי מיוחסת לוולפגנג פאולי, מראשוני הפיזיקאים של מכניקת הקוונטים, שהיה ידוע בביטוייו השנונים להתנגדויות לחשיבה מדעית שגויה או מרושלת.

חבר הציג לו מאמר מאת פיזיקאי צעיר, שחשד כי הוא אינו בעל ערך רב, אך רצה לשמוע את דעתו של פאולי בעניין. פאולי העיר בצער "זה אפילו לא שגוי".

ביוגרפיה, רודולף פיירלס[1]

הצהרות שאינן אפילו שגויות עשויות להיות בנויות היטב, אך אינן מתייחסות לדבר מה פיזיקלי או מוחשי. הצהרות אחרות עשויות להיות לא יותר מבליל מילים חסר משמעות, דוגמת הביטוי "רעיונות ירוקים חסרי-צבע ישנים בזעם" מאת הבלשן נועם חומסקי.

טענות פסאודו-מדעיות עשויות להיות "אפילו לא שגויות". אך לא כולן כאלו. חלקן דווקא כן הופרכו בכלים מדעיים וחלקן נכונות כשלעצמן, אך מצורפות אל טענות אחרות, שאינן נכונות, חסרות יכולת בדיקה מדעית או חסרות משמעות לחלוטין.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Rudolf Peierls, 1960. Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society, Vol. 5, 174-192
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0