אפימילק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אפימילק
AfiMilk - SAE Afikim
Afikim logo.jpg
נתונים כלליים
סוג חברה פרטית (קרן "פורטיסימו קפיטל"
קיבוץ אפיקים)
מייסדים אלי פלס
תקופת הפעילות 1977–הווה (כ־47 שנים)
מיקום המטה קיבוץ אפיקים
ענפי תעשייה פיתוח ציוד חליבה מכנית, מערכות ניהול ממוחשבות, הקמת רפתות
מוצרים עיקריים אפימילק, אפילאב
מנכ"ל יובל רחמילביץ
 
www.afimilk.com

מפעל אפימילק (נקרא לשעבר צ.ח.מ - ציוד חקלאי מיוחד) מפתח, מייצר ומשווק, בישראל ובעולם, מערכות חליבה ממוחשבות. המפעל נוסד בשנת 1977 בקיבוץ אפיקים שבעמק הירדן. בתחילת דרכו עסק המפעל בפיתוח אמצעי עזר מיוחדים לחקלאות ומכאן שאב את שמו. בהמשך הדרך, בהשראת הממציא אלי פלס, החל המפעל למקד את פעילותו סביב רפת החלב בכלל וסביב מערכת חליבה ממוחשבת בפרט, ומאז ועד היום זהו תחום עיסוקו המרכזי.

בשנת 1979 הושק לראשונה מד חלב מתוצרת המפעל ובשנת 1984 הציג המפעל מערכת ניהול ממוחשבת לרפת החלב. מאז ועד היום הותקנו ב-50 מדינות ברחבי העולם אלפי מערכות ניהול ממוחשבות ובהן למעלה מ-130,000 מדי חלב ויותר מ-5,000,000 פידומטרים (תג זיהוי הכולל מד פעילות)[דרוש מקור].

צחמ אפיקים שיתפה פעולה עם מכון וולקני בפיתוח של החיישן אפילאב, המבצע בדיקה של הרכב החלב ומספק מידע באופן מידי על רמות השומן, חלבון ולקטוז שהוא מכיל.

הפרויקט בווייטנאם

אפימילק מקימה בווייטנאם את פרויקט הרפת הגדול ביותר שהוקם אי פעם בביצוע ישראלי, בתכנון של האדריכלים א.ב מתכננים. הפרויקט, בהיקף של 500 מיליון דולר, יספק עם השלמתו חצי מיליון ליטר חלב ביום, שמהווים 40% מצריכת החלב בכל וייטנאם (נכון למרץ 2011). הפרויקט, שבוצע דרומית להאנוי, בירת וייטנאם, כולל את תכנון הרפת והקמתה, הכשרת שטחים לגידולי שדה למאכל הפרות ואספקת זירמה משובחת להזרעת הפרות.

מכון החליבה הגדול בעולם

בשנת 2011 אפימילק הקימה את מכון החליבה הגדול בעולם, במדינת טקסס שבארצות הברית בהשקעה של 50 מיליון דולר. במכון יתאפשר ביצוע של 30 אלף חליבות ביממה ותפוקתו מוערכת בחצי מיליון ליטר חלב ביום, כשהמכון עובד במשך 24 שעות ביממה ללא הפסקה. הקמת מערכת המחשוב במכון הייתה אתגר טכנולוגי מאחר שיש לעקוב, לרשום ולדווח על מדדים שונים באופן פרטני ביחס לכל אחת מהפרות: הרכב ואיכות החלב, רמת פעילות והמצב הבריאותי של כל אחת מהפרות. בנוסף לפרות הנחלבות כולל הפרויקט ניטור וניהול של תחום גידול העגלות המיועדת להרחבת הפרויקט להיקף של 32,000 חולבות בשנים הקרובות.

מכון החליבה והרפת בטקסס תוכננו מהשלב ההתחלתי באופן המותאם לטכנולוגיות של אפימילק וכך שכל חליבת הפרות תעשה באתר אחד. החברה פיתחה עבור הפרויקט מערכות המאתרות באופן אוטומטי את הפרות שזקוקות למעקב צמוד ובדיקה וכך נחסך הצורך בביצוע בדיקה יומית של הפרות והעגלות הרבות, דבר החוסך הוצאות וכוח אדם רב. בנוסף עונדת כל אחת מהפרות פידומטר מיוחד המשדר אות לרפתן אם הפרה משנה את התנהגותה והרגליה, מרבה לרבוץ על הקרקע או להפך נעה בעצבנות רבה. מידע זה מאפשר לטפל בזמן אמת בבעיות בריאותיות, בירידה בתפוקה כתוצאה מלחץ שחווה הפרה ובמצב ייחום הפרה.

בקרוב צפויה הרחבה של הפרויקט המבוססת על טכנולוגיית אפימילק לקליטת 32,000 חולבות נוספות.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0