אפקט אלייזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אפקט אליזה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אפקט אליזה הוא מונח מתחום מדעי המחשב, המתאר את הנטייה הלא מודעת להניח שהתנהגותו של מחשב מקבילה להתנהגות אנושית.

אפקט זה מתייחס לנטייה האנושית למרצף של סמלים, בייחוד מילים, שחוברו יחד על ידי מחשבים. דוגמה טובה לכך, שניתנה על ידי דאגלס הופשטטר, היא כאשר כספומט מציג את המילה "תודה" לאחר ביצוע פעולה על ידי המשתמש. הצופה המקרי עלול לייחס למכשיר רגש תודה, למרות שהמכשיר רק מראה על גבי המסך תוכן שהוזן מראש.[1]

מקור

מקור השם הוא תוכנה אינטראקטיבית המדמה טיפול פסיכותרפי שנקראה אלייזה, שפותחה על ידי חוקר MIT בשם ג'וזף וייצנבאום. תוכנה זו נועדה לחקות את עיקרון הלקוח במרכז, המקובל בחלק ממקצועות הרפואה, בעיקר על ידי שינוי הנוסח של המשפטים הנאמרים על ידי ה"מטופל".

אדם: החבר שלי גרם לי לבוא לכאן.
אלייזה: החבר שלך גרם לך לבוא לכאן?
אדם: הוא אומר שאני מדוכאת רוב הזמן.
אלייזה: צר לי לשמוע שאת מדוכאת.
אדם: זה נכון. אני עצובה.
אלייזה: את חושבת שלהגיע לכאן יגרום לך לא להיות עצובה?

למרות שאלייזה עוצבה כדי ליצור "שיחה אנושית טבעית" עם מחשב[2], היא הצליחה לגרום לתגובות רגשיות מהמשתמשים. כתוצאה מתצפית חוקרים גילו שמשתמשים הניחו בצורה לא מודעת ששאלותיה של אלזה מצביעות על עניין בנושאי השיחה ומעורבות רגשית מצידה, למרות שידעו שאינה מחקה רגש.[3]

הערות שוליים

  1. ^ Hofstadter, Douglas R. (1996). "Preface 4 The Ineradicable Eliza Effect and Its Dangers, Epilogue". Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought. Basic Books. p. 157. ISBN 978-0-465-02475-9.
  2. ^ Weizenbaum, Joseph (בינואר 1966). "ELIZA--A Computer Program For the Study of Natural Language Communication Between Man and Machine". Communications of the ACM. Massachusetts Institute of Technology. 9: 36. doi:10.1145/365153.365168. אורכב מ-המקור ב-2007-10-26. נבדק ב-2008-06-17. {{cite journal}}: (עזרה)
  3. ^ Billings, Lee (2007-07-16). "Rise of Roboethics". Seed. ארכיון מ-2010-11-22. (Joseph) Weizenbaum had unexpectedly discovered that, even if fully aware that they are talking to a simple computer program, people will nonetheless treat it as if it were a real, thinking being that cared about their problems - a phenomenon now known as the "Eliza Effect."
P Computer-science.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי המחשב. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0